Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Ofer Nisip si Hrana pentru 3 Luni!!!! - Fetita Foarte Alergica Il Doneaza pe Tomita

detalii...

4 pisoi gata de adoptat

detalii...

Figaro, o dulceata de motanel

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Afecţiuni ale sistemului digestiv la pisici

Pisica ta poate suferi de afecțiuni ale sistemului digestiv. Iată care sunt aceste afecțiuni și cum pot fi ele tratate. ...citeste mai mult


Video


 

Călătoria cu pisica în străinătate – de ce am nevoie?

Indiferent că mergi în vacanță și vrei să iei pisica cu tine, sau că te muți într-o altă țară și nu vrei să lași felina în urmă, sau pur și simplu vrei să o transporți în afara țării, trebuie să fii la curent cu legislația privind călătoria animalelor în străinătate, pentru a te asigura că ai toate documentele necesare.

Fiecare țară în parte are legislația ei în ceea ce privește intrarea animalelor; unele state nu acceptă întrarea anumitor animale de companie, în timp ce alte state acceptă intrarea lor doar în anumite condiții și doar dacă sunt însoțite de anumte documente. Pentru a nu risca să ajungi cu pisica la granița unui stat și să nu poți intra datorită lipsei vreounui document, cel mai bine este să te informezi din timp de ce ai nevoie pentru ca sejurul tău să înceapă bine, fără incidente.

Unde ne informăm despre ce avem nevoie dacă vrem să călătorim cu pisica în afara țării?

În 3 iulie 2004 a intrat in vigoare Regulamentul European 998/2003 care stabilește normele pentru animalele de companie care circulă între țările Uniunii Europene. Acest document conţine sfaturi cu privire la cerinţele sanitar-veterinare în vederea pregătirii câinilor (inclusiv câinii însoţitori pentru orbi şi surzi) şi pisicilor ( "de casă") pentru a călători în conformitate cu Regulamentul.  

“Defra” în colaborare cu “Devolved Authorities”, produce şi alte documente pentru proprietarii de animale de companie care călătoresc cu câini şi pisici, dihori, iepuri şi rozatoare de companie sau din ţările UE, precum şi din statele non-UE catre Marea Britanie.

Pași de urmat și documente necesare pentru călătoria cu pisica în străinătate

  1. Microciparea pisicii

Microciparea presupune injectarea cu ajutorul unei seringi a unui micorcip incapsulat într-o sticlă biocompatibila, rezistentă la apa, vibratii sau șocuri, cu sistem antimigrare în partea din spatele capului (ceafă) pisicii. Codurile de bare aferente microcipului sunt lipite pe pașaportul felinei.

Este recomandat ca microciparea să se facă în primele luni de viață, urmând ca mai apoi toate intervențiile suferite de felină (deparazitări, vaccinări) să fie înregistrate în istoricul acesteia. Însă, microciparea poate fi făcută și mai târziu, cu mențiunea că felina trebuie revaccinată cu vaccinul polivalent și antirabic.

Imediat dupa implantare, microcipul este scanat și codul unic livrat aparatului. Veterinarul va introduce acest cod în baza de date naţională, alaturi de datele de identificare ale animalului. Vârsta, rasa si istoricul medical al pisicii vor fi trecute in baza de date; apoi datele de contact ale stapanului (nume, adresa, numar de telefon). 

  1. Vaccinul Polivalent și Antirabic pentru pisici

După microcipare, pisica trebuie vaccinată cu vaccinul Polivalent si Antirabic, aceestea fiind vaccinări clasice în rândul animalelor. Indifernent dacă felina este deja vaccinată, după implantarea microcipului trebuie revaccinată, datele fiind trecute în pașaportul pisicii.  Vaccinurile efectuate anterior microcipării nu pot fi trecute in pasaport. În prezent, există 4 antirabice autorizate: Nobivac Rabies, Biocan Rabies, Quantum rabiesşi Rabia Canigen. Vaccinurile trebuie trecute în Carnetul de Sănătate și în secțiunea IV a pașaportului.

  1. Testele de sânge pentru pisici

Unele state (cum ar fi Marea Britanie) solicită teste exprese de sânge pentru animalele care le trec granița, teste care să arate numărul de anticorpi de neutralizare a rabiei. Aceste rezultate sunt trecute în secțiunea V a pașaportului animalului.  Proba de sânge trebuie să fie analizată într-un laborator autorizat UE-IDSA.

  1. Pașaportul pisicii

Pașaportul se eliberează de către medicul veterinar și conține atât date de identificare ale pisicii, cât și isotoricul privind vaccinurile primite de aceasta, și eventuale rezultate la testele de sânge. Printre informațiile care se regăsesc pe pașaport se numără:

  • Datele de identificare ale animalului și ale proprietarului.
  • Data și zona inoculării microcipului.
  • Data efectuării vaccinurilor polivalent și antirabic (cu cel putin 21 de zile inainte de prezentare la DSV).
  • Data deparazitării interne și a deparazitării externe.
  • Stampila și parafa medicului veterinar prin care se atestă că animalul este « clinic sănătos » și « apt de transport ».

La aproximativ 3 săptămâni de la micoricpare și de la vaccinare, pasaportul trebuie sa fie inregistrat la Directia Sanitar Veterinara din județul de rezidență al proprietarului (respectiv, în județul care apare mențonat în adresa proprietarului) pentru a fi înregistrat.

  1. Deparazitare internă și externă

Cu aproximativ 5 zile înainte de ieșirea din țară felina trebuie deparazitată intern și extern. Cu 24 de ore inainte de plecare, pacientul trebuie să se prezinte la medicul veterinar pentru a i se efectua un consult.

În urma acestui consult, medicul veterinar va stabili dacă animalul este sănătos și își va pune (sau nu) parafa în căsuța din pașaport prin care se atesta ca animalul este « apt de transport ».Acest consul este obligatoriu de fiecare data cand ieșiti din țară.
Din aceeasi categorie:

Cum să protejezi bradul de Crăciun de pisică

Nu trebuie să renunți la bradul de Crăciun doar pentru că pisica ta are obiceiul să se cațere în el. Iată cum poți să-l protejezi. ...citeste mai mult


Îngrijirea pisicii pe timpul iernii

Deși pisicile stau afară când temperatura este -15 grade Celsius, ele nu pot supravețui la astfel de temperaturi o perioadă îndelungată. ...citeste mai mult


8 Motive să NU scoţi ghiarele pisicii tale

Pisica are nevoie de ghiare pentru a se apăra, a se hrăni și a se juca. Iată de ce nu trebuie să scoți ghiarele felinei tale. ...citeste mai mult