Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Cum dresezi pisica să doarmă noaptea

Comportamentul natural al pisicilor

Majoritatea oamenilor care lucrează până târziu nu se gândesc decât cum să ajungă mai repede în pat să se odihnească, după ce ajung acasă. Însă cei care au pisici, odată aşezaţi în pat, întâlnesc privirea lucioasă a pisicii, care vrea din nou să fie hrănită sau se te joci cu ea. Te ridici din pat, o hrăneşti din nou, îi periezi blana, te joci puţin cu ea şi apoi te aşezi din nou în pat, sperând că de data asta o să te lase să dormi. Însă, dintr-un oarecare motiv, felina ta în loc să se ducă la somn, începe să alerge în toate direcţiile prin casă.

Pentru ea abia începe joaca. Fie va arunca o jucărie sub mobilă şi va încerca să o socată până când, nervos de la atâtea sunete de unghii pe parchet te vei ridica din pat şi-i vei scoate jucăria pentru ea. Fie va lua o jucărie şi va veni la tine în pat şi va începe să se joace, sărind la fiecare 5 secunde pe tine. Fie va începe să se caţere prin tot felul de locuri, unde nu are voie în mod normal (pe televizotul tau LCD, sau în bibliotecă) ca să te facă să te ridici să o dai jos. Toate aceste activităţi ar trebui să te enerveze, însă nu ai nici un drept să fii iritat. După ce a stat 12 ore închisă în casă singură, felina ta nu vrea decât să petreacă câteva momente frumoase alături de tine.

Se ştie că pisicile sunt animale nocturne, şi ca au un program de vânătoare crepuscular, ceea ce înseamnă că cele mai active perioade pentru ele sunt la răsărit şi la amurg. Vederea lor este specializată pentru a putea urmări şi deci vâna în aceaste momente ale zilei. Ochii lor au o “tapetum lucidum”, o structură tip oglindă, care reflectă limina către bastonaşele din retină. Deşi felinele nu pot vedea în beznă totală, ele pot distinge mişcări şi obiecte în semi-întuneric. De aceea ele sunt aşa de active în timpul nopţii.

Dă-i ocupaţie pisicii cât timp eşti la serviciu

Există numeroase metode să ţii pisica ocupată cât timp tu eşti la serviciu, pentru ca ea să fie mai puţin activă şi mai somnoroasă când vii acasă. Pune-i la dispoziţie jucării pe care le poate alerga sau arunca prin casă, cum ar fi şoricei sau mingi. Pentru a fi şi mai distractiv, pune iarba mâţei în ele, sau cumpără jucării care au deja iarba mâţei în ele. Schimbă mereu jucăriile, pentru a nu-i da timp să se plictisească de ele şi să le ignore. Împarte-le pe mai multe seturi, şi schimbă-le periodic. Jucăriile tip undiţă, sau cele care fac un zgomot discret când sunt atinse sunt preferatele pisicilor.

Întrucât s-a demonstrat că pisicilor le place să se uite la televizor, au apărut recent şi filmuleţe care şi show-uri de televiziune care au rolul de le atrage atenţia. Pet-A-Vision Inc a lansat un set de filmuleţe Video Catnip care ţin pisicile lipite de televizor minute în şir. Înainte să pleci de acasă, setează televizorul să ruleze aceste filmuleţe iar pisica ta va sta în faţa lui atât timp cât vor rula aceste imagini.

Panic Mouse este o altă jucărie interactivă pentru pisici. O minge pufoasă se balansează de la o baghetă care operează pe bază de baterii şi care aruncă mingea in direcţii diferite, la o viteză diferită în funcţiile de opţiunile state. Poţi să porneşti această jucărie când pleci de acasă şi ea va funcţiona ore în şir. Deasemenea, o poţi seta să funcţioneze un anumit număr de ore.

Dacă preferi variantele mai ieftine, pungile de hârtie sunt foarte distractive. Pisicile iubesc să se ascundă în pungi de hârtie. Dacă arunci o jucărie în ea, sau dacă pui puţină iarba mâţei, distracţia începe şi va ţine chiar şi câteva ore.

O altă metodă de a întreţine pisica în timpul zilei presupune adunarea de păsărele la geam. Pune câteva frimituri pe pervazul geamului şi lasă păsările să vină să mănânce. Pisica ta va sta în geam şi le va urmări ore în şir fără să se mişte.

Ce faci când ajungi acasă?

Cu toate că atunci când ajungi acasă eşti foarte obosit, este în interesul tău, dar şi al cearcănelor din jurul ochilor tăi să petreci măcar 15 minute jucându-te cu pisica ta iubitoare. Este nevoie de aproximativ 5 minute de alergat continuu prin casă după o jucărie pentru ca pisica ta să fie obosită şi să doarmă câteva ore. Alege jucării de tip undiţă, sau şoricei cu pene în coadă care sunt mereu pe placul felinelor.

După o perioadă scurtă de joacă, e timpul pentru mâncare. Dă-i mâncarea ei preferată şi stai lângă ea când mănâncă. Astfel, ea învaţă că odată ce primeşte hrana, nu  mai este lăsată singură. Termină procesul cu câteva minute de răsfăţ, în care fie o perii fie o mângâi constant, vorbindu-i pe un ton călduros.După aceste activități pisica ta este pregătită pentru o noapte lungă de somn.

Şi dacă pisica se trezeşte noaptea să se joace?

Unele pisici trebuie scoase din dormitor în timpul nopţii, întrucât au tendinţa de a te muşca de degetele de la picioare, dacă le vede mişcând sau de a-ţi atinge pleoapele cu lăbuţele, dacă le vede mişcând în somn. Dacă pisica ta plânge şi zgârie uşa, dorind să intre în dormitor, poţi descuraja acest comportament prin amplasarea unui lucru care îi displace în faţa uşii, precum o bandă dublu adezivă, de care să i se lipească lăbuţele.

Dacă pisica ta, care în mod normal este cuminte, începe să alerge haotic prin casă, mieunând sau cerând mâncare, poate fi un semn de îmbolnăvire. Mieunatul excesiv în timpul nopţii se poate datora şi vârstei înaintate şi problemelor care apar odată cu ea: pierderea auzului, a vederii sau a mirosului. Dacă acesta este si cazul pisicii tale, încearcă să o laşi să doarmă lângă tine, întrucât îi va aduce confort.

Dacă felina te trezeşte noaptea doar ca să o hrăneşti, încearcă să montezi un aparat de hrănire automată, care are incorporat un cronometru pentru eliberarea hranei conform unui program stabilit. Pisica va învăţa să aştepte lângă bolul cu mâncare. Deasemenea, poţi să-i laşi un vas cu hrană uscată la care să aibă mereu acces.




Din aceeasi categorie:

Cum dresăm pisica să meargă în lesă

Deși sunt mai rar întâlnite, plimbările alături de pisica ta pot fi distractive. Iată cum poți dresa felina să meargă în lesă. ...citeste mai mult


Cum dresezi pisica să nu mai muște

Pisica ta musca sau zgârie când vă jucați? Află cum să o dresezi să se joace doar cu pernuțele și fără să muște. ...citeste mai mult


Înțelegerea și dresarea pisicii

Vrei să dresezi pisica să folosească cutia cu nisip? Află cum gandește pisica ta și care sunt cele mai bune metode de dresaj. ...citeste mai mult