Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Iarba Mâței și efectul ei asupra pisicii tale

Ce este iarba mâței?

Iarba Mâței este o plantă perenă din familia mentei (Labiatae) care conține un ulei esențial cunoscut si sub numele nepetalacton care, odată inhalat de pisici, are efect de drog contribuind la inducerea unei stări de bine, relaxare, etc. Planta are o tulpină pătrată, păroasă, cu frunze în formă de inimă verzi/gri, cu margini îndoite. Florile cresc în vârfuri, ajungând la 1 cm în lungime.

Deși peste 66% din pisici reacționează când adulmecă sau mănâncă iarba mâței, pisoii sub 8 săptămâni sunt imuni la această plantă. Iarba mâței nu este nocivă pentru feline, insă după adulmecare pisicile pot reacționa în mai multe feluri: salivare, rulare pe cap sau cu întreg corpul, târâre pe spate, etc. Efectul dureaza aproximativ 10 minute.

Specii de iarba mâței

In familia Labiatae există aproximativ 250 de specii de plante, dintre care amintim:

  • Nepeta cataria – (adevărata iarba mâței) – plantă înaltă de app. 60 cm cu flori albe. Aceasta este panta preferată de feline.
  • Nepeta camphorate – planta înaltă de app. 45 cm cu flori albe cu puncte mov.
  • Nepeta parnassica (iarba mâței grecească) – plantă înaltă de app. 45 cm cu flori albe sau roz pal.
  • Nepeta cataria citriodora (iarba mâței cu aromă de lămâie) – plantă înaltă de aproximativ 90 cm cu flori albe cu puncte mov. Frunzele plantei au aroma de lămâie.
  • Nepeta mussinii (iarba mâței Persiană) – planta crește până la 40 cm, având florile mov.  

Iarba Mâței își are originea în Europa și Asia, însă a fost dusă si pe continentul American odată cu colonizarea (anii 1600). Numele de Nepeta vine de la localitatea Nepete din Italia, iar numele de “cataria” vine de la denumirea in latină pentru “pisica”.

Ingredientul activ al plantei care determină starea de euforie este un ulei esential nepetalacton care se găsește în frunzele sau în tulpina plantei. Pe lângă aceste uleiuri esențiale, planta mai conține: acid acetic, nepetalacton alfa si beta, nepetalacton citric, geraniol, dipenă, citronelol, nerol, acid butiric, acid valeric și tanini.

Efectele ierbei mâței asupra pisicii

Nepelactonul determină efecte halucinogene. Unii medici spun că efectele seamană cu cele induse de consumul de LSD. Alți medici spun că efectul seamană cu cel indus de cunsumul de marihuana. Alți medici susțin că plana are efect de afrodisiac având în vedere că în urma ingestiei plantei, pisicile se rostogolesc pe podea ca și cum ar fi în călduri. Un lucru este cert însă, efectul plantei asupra pisicii seamană cu starea de bine dată de interacțiunea sexuală. Aproximativ 50-66% dintre pisici sunt afectate de iarba mâței, excepție fac pisoii mai tineri de 8 săptămâni. De asemenea, leii, tigrii, leoparzii, râșii și lincșii sunt afectați de iarba mâței.

Cum acționează Iarba Mâței?

Iarba mâței acționează asupra pisicilor prin sistemul olfactiv. Când nepetalactonul pătrunde în pasajele nazale ale pisicii, se lipește de neuronii senzorici olfactivi aflați în epiteliul olfactiv (țesutul special situat pe acoperișul cavității nazale, în partea din spate a nasului), care este implicat în miros. Un strat de mucus acoperă epiteliul olfactiv care captează moleculele de miros. Neuronii senzorici olfactivi trimit semnale prin tractul olfactiv către bulbul olfactiv, localizat în partea din față a creierului și responsabil pentru procesarea mirosurilor. Bulbul olfactiv trimite apoi semnale către mai multe regiuni ale creierului, inclusiv amigdala (responsabilă pentru emoții) și hipotalamusul (responsabil pentru răspunsurile comportamentale).

Cum răspund pisicile la inhalarea ierbei mâței

Atunci când pisicile vin în contact cu iarba mâței are loc una din următoarele acțiuni:

  • mirosire/adulmecare,
  • mestecare, lingere și scuturare din cap
  • frecarea bărbii și a obrajilor
  • rostogolirea pe cap și frecarea corpului de diverse obiecte.

Deasemenea, după ce a mâncat iarba mâței pisica poate să se întindă excesiv, să saliveze, să sară în sus dezordonat, să se lingă în exces, să devină agresivă sau chiar hiperactivă. Prin mirosirea ierbei mâței felina intră în starea de euforie, însă pisicile preferă să mestece planta pentru a avea acces la maximul de substanță posibil. Efectul durează între 5 și 10 minute, iar ulterior, timp de o oră felina va fi imună la iarba mâței, aceasta nemaiavând nici un efect asupra ei în perioada asta.

Nu există urmări negative (supradoză, dependență, mahmureală, stare de vomă) după consumarea acestei plante de către pisici.

Având în vedere că iarba mâței este stimulantă pentru uter, nu se recomandă administrarea ei felinelor gestante.

Cum putem da iarba mâței pisicii?

Există mai multe modalități în care poți să dai iarba mâței feline tale. Poți să crești plata într-un vas pe pervazul unui geam unde îi place pisicii tale să stea. Astfel, pisica ta va mirosi din ea oricând dorește ea. Deasemenea, dacă a crescut deja în vas, poți să o tai și să o usuci și să o împrăștii pe jos pentru ea. Dacă însă vrei să o dresezi să facă ceva (să folosească litiera, să folosească un anumit loc pentru ascuțitul unghiilor, etc) poți să folosești planta pentru a o atrage acolo.

În ceea ce privește cantitatea care poate fi administrată aceasta depinde de tipul de iarba folosit. Dacă are acces la iarba verde, în ghiveci, va mânca oricând va dori. Însă dacă îi dai iarba uscată, cateva firicele ajung. Ca și cum ai adauga busuioc în hrana ta.

Vrei să cultivi tu iarba mâței? Nimic mai simplu

Semintele pot fi achizitionate de la petshopuri, existând însă șansa să gesești planta deja în ghiveci la unii comercianți de plante de ghiveci și de décor. Planta preferă solul nisipos, bine udat și lumina directă a soarelui; cea mai bună locație este în geam dacă o crești în ghiveci. Pe măsură ce planta crește, trebuie să tunzi vârfurile. Dacă însă o plantezi în grădină, e recomandat să alegi un loc mai izolat, unde pisica nu poate face nici o stricăciune când se tăvălește prin iarba mâței.

Utilizarea ierbei mâței de către oameni

Iarba mâței nu are același efect asupra oamenilor, ci din contră poate avea efect de sedativ, sau poate da o stare de euforie similară celei date de fumarea unei țigări cu marihuana. Pe de altă parte însă, s-a demonstrat că subsanța activă, nepetalactonul, este mult mai eficient în îndepărtarea țânțarilor și a gândacilor de bucătărie, decât spray-urile specializate.

Utilizări medicinale pentru iarba mâței

Iarba mâței ajută la calmarea unui stomac deranjat sau în tratarea insomniilor. Planta a fost folosită pentru tratarea durerilor de cap, scarlatină, tuse, insomnii sau vărsat de vânt; în cazul tăieturilor, poți aplica frunzele plantei pe tăietură pentru grăbirea vindecării. Alte utilizări medicinale includ: anestezic, antibiotic, antireumatic, antispasmic, camlant, diuretic, tratarea durerilor musculare, friguri, hemoroizi, dureri de dinti, etc.

Planta nu se recomandă femeilor însărcinate.

Există și alte plante cu același efect asupra pisicilor?

Pe lânga iarba mâței, mai există și alte plante care au efect de drog asupra pisicii, însă nici una din aceste plante nu conține aceeași substanță activă ci alți compuși similari. Dintre aceste plante, cele mai cunoscute sunt: rădăcina de valeriană, actinidia și caprifoi tătărăsc. Există pisici care nu reacționează la iarba mâței, însă reacționează la aceste plante.




Din aceeasi categorie:

Terapie cu pisici

Cu toții am auzit despre puterile terapeutice ale pisicilor, dar știm despre ce este vorba de fapt? Iată cum te poate ajuta felina ta! ...citeste mai mult


Top 10 otrăvuri pentru pisici

Unele substanțe din jurul casei sunt otrăvitoare pentru pisici. Află care sunt acestea și cum să eviți otrăvirea pisici tale. ...citeste mai mult


8 Lucruri inedite despre nasul pisicii tale

Nasul pisicii nu este doar un organ drăguț al acesteia ci este organul cu cel mai dezvoltat simț pe care îl are pisica ta ...citeste mai mult