Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Motanel bombitza pentru adoptie

detalii...

Doi motanei Scottish adorabili isi cauta Om

detalii...

Vand pisicuta caracter adorabil rasa Scottish Fold Highland 3 luni jumatate 1200ron negociabil

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Primele 6 săptămâni ale pisoilui

Pisoii au o dezvoltare specială în primele săptămâni de viață. Află cum evolueaza pisoiul tau în fiecere din primele lui săptămâni de viață. ...citeste mai mult


Video


 

Întrebări frecvente – înțărcarea pisoilor

Ce este înțărcarea?

Înțărcarea reprezintă procesul prin care pisoiul trece de la hrănirea cu laptele matern la mâncarea solidă. În timpul înțărcării, pisoiul progresează de la dependența față de mamă la independență. În mod normal, întărcarea trebuie făcută de către pisica mamă, însă există și situații în care pisoiul este despărțit de mamă înainte ca acest proces să aibă loc. În acest caz, pisoiul va prezenta unul dintre comportamentele compulsive, chiar si când va fi matur.

La ce vârstă trebuie înțărcați pisoii?

Procesul de înțărcare a pisoilor începe în mod normal la vârsta de 4 săptămâni și continuă gradual până la 8 săptămâni, când se finalizează. Dacă ai în grijă un pisoi pe care îl alăptezi cu biberonul, nu uita că înțărcarea nu trebuie să se petreacă prea devreme. Introducerea hranei solide poate începe atunci când ochii pisoilui sunt bine deschiși și se orientează bine, și când pisoiul poate să stea bine pe picioare, fără să se dezechilibreze.

Cât durează procesul de înțărcare?

În medie, procesul de înțărcare al pisoilor durează între 4 și 8 săptămâni, finalizându-se atunci când el atinge vârsta de 8-10 săptămâni.

Cum încep procesul de înțărcare?

Întrucât pisoii învață de la mama lor toate competențele de care au nevoie pentru a supravețui mai târziu (cum să mănânce, cum să vâneze, cum să socializeze, cum să folosească cutia cu nisip, cum să se joace, etc) este important ca înțărcarea să nu aibă loc brusc. Pisoii trebuie să stea cu mama în timpul înțărcării pentru că ea știe ce trebuie să facă.

Cănd pisoii ajung la vârsta de 4 săptămâni, poți începe să-i separi de mama lor zilnic, o perioadă scurtă de timp, pentru a se învăța treptat cu lipsa ei. Pune-le la dispoziție apă, hrană uscată și o litieră. Pe măsură ce pisoii cresc, devin mai independenți și petrec mai mult timp departe de pisica mamă. Când ajung la vârsta de 8-10 săptămâni, pisoii se pot descurca fără mama lor.

Cum înțarc un pisoi?

Pentru a înțărca pisoiul începe prin a-i oferi un vas cu lapte în locul biberonului, de unde să poată bea oricând vrea. Nu folosi lapte de vacă, întrucât pisoiul va fi intolerant și va prezenta vărsături și diaree. Există pe piață lapte praf special pentru pisici, care are o cantitate foarte mică de lactoză. Pentru a învăța pisoiul să bea din vas, moaie mai întâi un deget în lapte și lasă pisoiul să îl lingă. După ce a descoperit gustul, ghidează-l spre vasul cu lapte. Nu îl forța și nu-l băga cu nasul în lapte; dacă pisoiul inhalează lapte, va suferi de pneumonie sau de alte probleme de sănătate.

Când îi dau pisoiului hrană solidă?

Trecerea la hrana solidă trebuie să aibă loc în paralel cu înțărcarea pisoiului. Fă un amestec din hrană uscată de calitate (noi recomandăm Royal Canin) și lapte și lasă-l la îndemâna pisoiului. Pe măsură ce el se va obișnui cu acest tip de hrană, scade gradual cantitatea de lapte din amestec, astfel încât hrana să fie tot mai uscată. Pisoiul ar trebui să mănânce acest amestec până în săptămâna a șasea. După această vârstă poți să începi să-i dai hrană uscată și lapte în vase separate. Astfel, până ajung la 10 săptămâni, pisoii vor mânca hrană uscată fără probleme.

Cum înțarc un pisoi orfan?

Pentru pisoii orfani, procesul de înțărcare începe mai devreme, când ei ating vârsta de 3 săptămâni. În afară de acest detaliu, procesul este similar cu cel prezentat mai sus. Începe prin a înlocui biberonul cu lapte în vas. Treci gradual de la amestecul din hrană uscată și lapte la hrană uscată simplă. Pisoii orfani vor termina înțărcarea mai devreme, la vârsta de 6-7 săptămâni. Nu uita, hrana trebuie să fie una specială pentru pisoi.

Sfaturi suplimentare?

Ca în orice altă acțiune, răbdarea este cheia. La început pisoiul va călca prin vasele cu mâncare și le va răsturna. Nu-ți pierde răbdarea și nu-l brusca. Șterge-l pe față de fiecare dată când se murdărește și încearcă să-l ghidezi ușor spre hrană.
Din aceeasi categorie:

Diabetul la pisici

Diabetul este o condiție medicală gravă care îți poate afecta pisica. Tu ce faci pentru a-l preveni sau pentru a-l trata? ...citeste mai mult


Întebări frecvente – ghemotoace de blană

Ai intrebări despre ghemotoacele de blană ale pisicii tale? Află aici răspunsul! ...citeste mai mult


Scoaterea definitivă a unghiilor pisicii – avantaje, dezavantaje şi alternative

Scoaterea unghiilor este o procedură opțională extrem de dureroasă pentru pisica ta. Află de ce! ...citeste mai mult