Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Motanel bombitza pentru adoptie

detalii...

Doi motanei Scottish adorabili isi cauta Om

detalii...

Vand pisicuta caracter adorabil rasa Scottish Fold Highland 3 luni jumatate 1200ron negociabil

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Primele 6 săptămâni ale pisoilui

Pisoii au o dezvoltare specială în primele săptămâni de viață. Află cum evolueaza pisoiul tau în fiecere din primele lui săptămâni de viață. ...citeste mai mult


Video


 

Pisica bea lapte – mit sau realitate?

Încă din copilărie am văzut în jurul nostru doar imagini în care pisici mai mici sau mai mari beau lapte. Până și vestitul motan Tom din desenele animate Tom și Jerry bea lapte în toate episoadele. Cu toate acestea, povestea de dragoste dintre pisici și lapte nu este întotdeauna una cu final fericit. Cu toate că celor mai multe pisici le place foarte mult laptele, acesta se poate dovedi a fi foarte dăunător pentru sănătatea lor.

 

Intoleranța la lactoză versus alergia la lapte la pisici

Intoleranța la lactoză nu trebuie confundată cu alergia la lapte. Alergia presupune ca sistemul imunitar să se răzvrătească împotriva uneia sau mai multor proteine din lapte. In cazul intoleranței la lactoză sistemul imunitar nu este implicat.

Unele pisici sunt intolerante la lactoză

Pisicile sunt intolerante la lactoză, iar acest lucru este complet normal. Singurul moment cand pisoii au contact cu laptele este cand sunt nou născuți. Pentru a digera lactoza, sistemul digestiv trebuie să conțină enzima lactază. Atunci când se nasc, pisicle au această enzimă în sistemul digestiv, insă pe măsură ce înaintează în vârstă, organismul pisicilor nu mai produce această enzimă. Astfel, cu cât avem mai puține enzime de lactază în organism cu atât este mai dificil pentru acesta să digere lactoza. În aceste condiții, pisicile pot deveni intolerante la lactoză.

Când pisicile beau lapte deși nu-l pot digera, lactoză nedigerată trece în intestin atrăgând și o cantitate semnificativă de apă după ea. Aici, se află și bacterii care fermentează zaharurile nedigerate, fapt ce duce la formarea de acizi grași. Toți acești factori, cumulați, duc la disconfort la stomac și stare de vomă. Efectul negativ cel mai des întalnit este însă diareea, care apare în cel mult 12 ore de la momentul în care felina a mâncat lapte.

Multe pisici pot mânca lapte

Există foarte multe situații în care pisica mănâncă lapte, fără a suferi efecte negative asupra stării de sănătate. Acest lucru se datorează faptului ca unele pisici pur și simplu tolerează laptele fără probleme. Cum poți să-ți dai seama dacă pisica ta poate digera laptele? Prin testare. Lasă pisica să mănânce o lingură de lapte și apoi urmărește efectele. Dacă nu prezintă nici un simptom care să sugereze că este intolerantă la lactoză (vomă, diaree) în următoare douăsprezece ore, înseamnă că poți să-I dai lapte ocazional. Cu toate acestea însă, medicii veterinari recomandă să nu dai lapte pisicilor în mod frecvent.

Iaurturile și brânzeturile sunt mai ușor de digerat de către pisici

Există pisici care desi nu pot tolera laptele în forma simplă, nu au nici un fel de problemă dacă mănâncă iaurt sau orice alt tip de produs lactat (brânzeturi, cașcaval) deoarece aceste produse conțin cantități variate, mult mai mici de lactoză. Produse precum iaurt sau inghetată sunt diluate cu alte ingrediente (apă, grăsimi) și conțin și bacterii care digeră o parte din lactoză, cantitatea rămasă fiind considerabil mai mică. Astfel, dacă pisica ta are probleme cu laptele, poți să îi dai produse procesate în loc.

Pisoii nu au nevoie de lapte de vacă

Deși toate imaginile arată pisoii bând lapte, este total incorect să dai lapte de vacă pisicilor nou născuți. Deși pisoii au enzime de lactază în organism, acestea nu sunt suficiente pentru a putea lupta contra cantităților semnificative de lactoză din laptele de vacă. Deasemenea, laptele de vacă conține cantități semnificative de cazeină, care sunt dăunătoare sistemului digestive al pisoilor.

Dacă ai în jur sau în familie pisoi tineri, care încă nu sunt înțărcați și mama lor nu mai este, nu îi hrăni cu lapte de vacă, ci cu un înlocuitor de lapte special facut pentru pisici, pe care îl găsești în petshopuri. Acest tip de lapte este modificat astfel încât să fie similar cu laptele de pisică, în ceea ce privește compoziția. Laptele special pentru pisici are cantități reduse de cazeină, zer și lactoză. Astfel, dacă trebuie să alăptezi pisoi cu biberonul, apelează la acest lapte.

Pisicile au nevoie de apă, nu lapte

Indiferent cât de bine tolerează pisica ta laptele, ea va avea mereu nevoie de apă proaspătă. Apa are numeroase beneficii asupra corpului pisicii tale: reglează temperatura corpului, ajută digestia, ajută eliminarea fecalelor, lubrifiază țesuturile și permit altor electroliți să tranziteze organismul. Pentru a încuraja felina să bea apă, pune-i la dispoziție vase de diferite adâncimi, iar ea il va alege pe cel preferat. Poți deasemenea să îi pui la dispoziție o fântână cu apă pentru pisici, întrucât unor pisici le place apa curgând.
Din aceeasi categorie:

Alegerea hranei pentru pisici adulte

Pisicile adulte au nevoie de o dieta speciala. Află când, cum și cât să hrănești o pisică adultă pentru a evita probeleme de sănătate. ...citeste mai mult


Alegerea hranei pentru pisoi

Ai adoptat un pisoi și nu știi când și cum să-l hrănești? Citește aici tot ce trebuie să știi despre nutriția și regimul alimentar specific pisoilor. ...citeste mai mult


Hrănirea pisicilor care stau doar în casă

Află de ce are nevoie pisica ta pentru a nu se îngrașa sau pentru a nu suferi boli specifice pisicilor care traiesc doar în interior. ...citeste mai mult