Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Motanel bombitza pentru adoptie

detalii...

Doi motanei Scottish adorabili isi cauta Om

detalii...

Vand pisicuta caracter adorabil rasa Scottish Fold Highland 3 luni jumatate 1200ron negociabil

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

5 Plante benefice pentru pisici

Pisica ta nu este doar acel ghem de blană care îţi câştigă sufletul, pentru ca mai apoi să-l folosească după bunul ei plac. Felina ta este şi un ajutor de nădejde în gospodărie. Pe lângă faptul că urmăreşte şi mănâncă şoareci, o pisică te anunţă când este cineva nou în preajmă (prin manifestări teritoriale), îţi prinde gândacii sau păianjenii din casă şi chiar alungă musafirii nepoftiţi.

Fiind aşa un animal de bază în gospodărie, pisica ta merită să primească ceva în schimb. Pe lângă răsfăţul pe care i-l oferi zilnic, ai putea planta în grădina din faţa casei câteva plante care sunt benefice pentru ea şi care i-ar fi de mare ajutor.

În acest articol voi vorbi despre cinci plante care sunt de mare ajutor pentru felina ta. Dintre acestea, primele două (iarba mâţei şi valeriana) sunt foare des întâlnite şi cresc foarte uşor în orice mediu, iar celelalte 3 au nevoie de îngrijire specială, întrucât nu rezistă la temperaturi scăzute.

Iarba mâţei

Iarba mâţei (Nepeta cataria) este cea mai populară plantă în rândul pisicilor întrucât peste 80% dintre acestea reacţionează plăcut la contactul cu nepetaloctonele, găsite în frunzele şi tulpinile acestei plante.

Pisicile receptive au parte de o reacţie psiho-sexuală care durează până la 15 minute, după care acestea pierd interesul faţă de plantă pentru cel puţin o oră. Tulpinile acestei plante sunt uşor de uscat şi îşi păstrează proprietăţile psihoactive pe o perioadă de luni de zile, dacă sunt păstrate într-un loc întunecat la temperatură şi umiditate scăzută.

Iarba mâţei este o plantă perenă, cu flori roz care stau înflorite toată vara. Acestea atrag polenizatori şi alte insecte benefice pentru celelalte plante din grădină. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu ai o pisică în familie, este în intersul tău să ai această plantă în grădină datorită beneficiilor care vin cu ea.

Valeriana

Valeriana (Valeriana officinalis) mai este numită şi heliotropul grădinilor datorită parfumului de vanilie pe care florile acesteia îl emană atunci când infloresc, la începutul verii. Pisicile sunt încântate de rădăcinile de valeriană, care conţin un compus numit actinidină, care acţionează ca un stimulant psihotic asupra felinelor. Această plantă perenă, foarte rezistentă, împrăştie aşa de multe seminţe încât rişti să o ai prin toată grădina dacă nu o răreşti periodic.

Dacă plănuieşti să usuci rădăcinele plantei, pentru a avea un mijloc de încântare a felinei în sezonul rece, alege un loc uscat în afara locuinţei. Aceste rădăcini eliberează un miros pătrunzător, acrişor, atunci când se usucă. De  preferat, agaţă-le undeva sus, unde nu pot fi ajunse de pisică. Păstrează-le în borcane închise etanş pentru o mai bună conservare.

Cimbrul pisicii

Cimbrul pisicii (Teucrium marum) este de fapt o plantă din categoria sclipeţului decât din categoria cimbrului. Planta face parte dintr-un grup de ierburi aromate care se dezvoltă foarte bine pe sol fertil, în lumina soarelui şi multă apă.

Dacă nu este găsit de feline, cimbrul pisicii poate atinge o înălţime de 60 cm. Dacă trăieşti într-un climat răcoros, unde temperaturile scad sub -12° C iarna, poţi să cultivi planta în ghiveci şi să o ţii în casă.

Lămâiţa

Cunosctă şi sub numele de iarba de lămâie, sau chiar lemongrass, lămâiţa (Cymbopogon citratus) este surprinzător de atractivă pentru pisici, iar frunzele pot fi folosite ca şi condiment pentru gătit. Cumpără un ghiveci cu lămâiţă la începutul verii şi aşează-l în locuinţă, într-un loc unde are parte de foarte mult soare. Întrucât planta nu face faţă temperaturilor scăzute, asigură-te că este ţinută mereu la loc călduros; altfel va muri. Dacă ai plantat-o în grădină, poţi să o muţi în ghiveci toamna şi să o iei în casă, însă sunt şanse mari să moară.

Golomăţ

Golomăţul (Dactylis glomerata) are aspectul grâului încolţit, pe care îl vedem primăvara în ghivece şi mai poartă şi numele de iarbă pentru pisici, datorită acestui aspect. Planta este extrem de atractivă pentru pisici. Cultivarea ei este foarte simplă, tot ce trebuie să faci este să pui câteva seminţe într-un ghiveci cu pământ, să-l aşezi într-un loc unde este lumină şi să-l uzi periodic. Când iarba are o înălţime de 7 cm, aşeaz-o într-un loc pe care felina ta îl preferă, pentru ca ea să înceapă să o roadă. Planta are efecte benefice pentru tubul digestiv al felinei, ajutând şi la eliminarea ghemotoacelor de păr .

Dintre aceste 5 plante benefice pentru pisici, cimbrul şi lămâiţa sunt mai susceptibile să fie atacate de felinele aflate în căutare de placeri afrodiziace; asta înseamnă că aceste plante au nevoie de o protecţie mai mare din partea ta. Însă, atacul felinelor apare doar după ce o frunză sau o tulpină este ruptă, şi este eliberată aroma plantelor. Această aromă atrage felinele. Valeriana este în siguranţă, întrucât partea preferată de pisici, rădăcina, este ascunsă în pământ.
Din aceeasi categorie:

Îngrijirea pisicii pe timpul iernii

Deși pisicile stau afară când temperatura este -15 grade Celsius, ele nu pot supravețui la astfel de temperaturi o perioadă îndelungată. ...citeste mai mult


9 mituri despre pisici – demascate

Suntem înconjurați de mituri și superstiții despre pisici. Dar câte sunt adevărate și câte sunt doar invenții? ...citeste mai mult


25 de idei de mobila pentru pisici

In era modernului, și pisicile pot profita de pe urma imaginației iubitorilor de animale. Iată câteva idei de piese de mobilier originale pentru pisici! ...citeste mai mult