Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

8 Lucruri inedite despre nasul pisicii tale

Nasul pisicii nu este doar un organ drăguț al acesteia ci este organul cu cel mai dezvoltat simț pe care îl are pisica ta. Însă pe lânga aspectul dulce pe care năsucul îl dă felinei tale, acesta mai are și alte roluri. Iată câteva lucruri pe care nu le știai despre nasul picii tale.

 

 

  1. Nasul este organul cu cel mai imporant simț. Pisicile au peste 200 de milioane de receptori pentru miros. Prin miros pisica identifică prada, determină dacă mâncarea este comestibilă sau toxică, identifică locurile pe unde ai circulat tu și găsește drumul spre casă în caz că se rătăcește. Pisicile se nasc cu simțul mirosului foarte bine dezvoltat, acest lucru ajutându-le să localizeze mama pentru a se hrăni, chiar dacă ochii lor nu sunt încă deschiși.
  2. Culoarea nasului pisicii este în concordanță cu culoarea blănii. Pisicile negre au nasul negru, pisicile albe au nasul roz, pisicile portocalii au nasul portocaliu, pisicile gri au nasul gri, etc. Dacă blana pisicii are două sau mai multe culori, există șanse ca și nasul să fie colorat în două sau mai multe culori. Unele pisici au chiar și pistrui pe nas.
  3. Pisicile au amprenta nasului. Așa cum oamenii au amprente la degete, nasul fiecărei pisici are o amprentă unica de denivelări. În unele state s-a încercat chiar și folosirea amprentei nasului pentru identificarea pisicilor, însă s-a renunțat repede la idee întrucât era aproape imposibil să convingi o pisică să se lase murdărită cu cerneală pe nas pentru a-i fi luată amprenta.
  4. Pisicile identifică cu ajutorul nasului dacă mai sunt și alte pisic in zonă. Pisicile care stau și afară marchează teritoriile cu mirosul lor. Astfel, pentru a identifica dacă o altă felină i-a luat locul într-o anumită locație, pisica va folosi simțul mirosului.
  5. Nasul stimulează apetitul pisicii. Pisicile au foarte puțini receptori pentru gust pe limbă. Astfel, foamea este determinată mai mult de simțul mirosului decât de simțul gustului. Din acest motiv, atunci când pisica ta suferă de infecții respiratorii sau are blocaje la nivelul nasului scade și apetitul pentru mâncare. Dacă nu pot mirosi mâncarea, nu simt că le este foame.
  6. Pisica te salută mirosindu-te. Cu siguranță ai observat că primul lucru pe care în face pisica ta când ajungi acasă este să te miroase. Acesta este modul ei de a-ți spune “Bine ai venit!”. Deasemenea, când două pisici se apropie una de alta, se adulmecă în jurul capului și la coadă, urmând mai apoi să continue cu alte activități.
  7. Există mirosuri pe care pisicile nu le suportă. Având în vedere că nasul pisicii este așa de sensibil, aromele foarte puternice nu sunt pe placul lor, putând chiar să le creeze durere când sunt adulmecate. De aceea este foarte important să alegi cu grija nisipul din litieră astfel încât parfumul lui să nu fie deranjant pentru felina ta. Pisicilor nu le place mirosul de citrice, mentă, eucalipt, sau lavandă. Astfel, dacă vrei să le determini să nu mai acceseze anumite locuri din casă, poți să te asiguri că în acele locații unul dintre aceste mirosuri este mai preganant.
  8. Pisicile își ling nasul. Motivul nu este cu adevărat cunoscut. Unii medici spun că linsul nasului este un fel de reset pentru simțul mirosului. Prin lins este eliminat orice fel de reziduu (de exemplu polen) care ar putea să fie ramas pe vârful nasului inducând felina în eroare.



Din aceeasi categorie:

8 Motive să NU scoţi ghearele pisicii tale

Pisica are nevoie de ghiare pentru a se apăra, a se hrăni și a se juca. Iată de ce nu trebuie să scoți ghiarele felinei tale. ...citeste mai mult


24 de moduri în care pisica ta îți arată că te iubește

Deși se comportă ca și stăpânul casei, pisica ta te iubește și face numeroase gesturi ca să ți-o arate. ...citeste mai mult


Plante de apartament otrăvitoare pentru pisici

Plantele din locuința ta pot reprezenta un pericol pentru pisica ta. Iată lista plantelor de apartament otrăvitoare pentru pisici. ...citeste mai mult