Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


donez pisicuti

detalii...

Pisicut alb jucaus

detalii...

Ofer spre adoptie patru pisoi dragalasi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Video


 

8 Motive să NU scoţi ghearele pisicii tale

Dacă te gândeşti să scoţi definitiv unghiile pisicii tale, sau dacă medicul veterinar îţi propune să facă această procedură odată cu sterilizarea, înainte să iei o decizie legată de această operaţie ireversibilă, ia în considerare toate motivele pentru care să nu recurgi la acest gest. Pisica ta este cea care va trebui să trăiască cu decizia ta pentru tot restul vieţii ei.

 

Scoaterea unghiilor nu înseamnă tăierea unghiilor

Scoaterea definitivă a unghiilor nu trebuie confundată cu tăierea unghiilor sau cu îndepărtarea unei părţi a unghiilor. Acest procedeu presupune o operaţie de amputare a unui segment de os, de unde creşte fiecare unghie în parte. Indiferent dacă tehnica folosită este una cosmetică, una pe bază de ghilotină, sau chiar pe bază de laser, este vorba despre o operaţie majoră care va afecta toată viaţa pisicii.

Scoaterea definitivă a unghiilor nu aduce nici un beneficiu pisicii

Există unele guri rele care spun că e mai bine să scoţi ghearele decât să o lași pe stradă. Acest argument este folosit de fapt doar de stăpânii care vor să aibă conştiinţa împăcată că au luat decizia corectă pentru a rezolva problema zgârierii mobilei. Există mereu varianta de a da pisica spre adopţie, sau de a-i da drumul pur şi simplu afară. Spre deosebire de sterilizare, care este spre beneficiul pisicii, atât din punct de vedere al sănătăţii, cât şi al comportamentului, scoaterea definitivă a unghiilor nu aduce nici un beneficiu pisicii, ci doar durere.

Prin scoaterea ghearelor laşi pisica fără arme de apărare

Argumentul cel mai folosit în aceste situaţii este că felina stă doar în casă. Contraargumentul pentru această afirmaţie este că orice pisică evadează din locuinţă cel puţin odată în viaţa ei. Dacă felina ta nu mai are gheare şi ajunge afară, ea nu are nici o şansă în faţa unui câine, sau a altei pisici. Deşi încă mai are dinţi, până să ajungă suficient de aproape încât să poată muşca, este posibil să fie prea târziu.

Operaţia este una dureroasă

Procesul de scoatere definitivă a unghiilor presupune 10 amputări (şi asta dacă doar unghiile de la labele din faţă sunt scoase). Medicamentele pentru durere ajută la început, însă durerea se va resimţi o perioadă de săptămâni, poate chiar luni, pe măsură ce nervii terminali se vindecă. Spre deosebire de recuperările de rutină, chiar şi cea de după operaţia de sterilizare, care sunt liniştite, recuperarea după scoaterea unghiilor face pisica să se suie pe pereţi de durere.

Scoaterea unghiilor poate determina probleme cu litiera

De cele mai multe ori, pisicile a căror unghii au fost scoase suferă dureri atunci când vor să acopere nevoile din litieră. În timp vor asocia această durere cu litiera însăşi şi va începe să o evite. În schimb, va prefera un covor, sau un alt material textil, care este moale şi nu-i provoacă dureri.

Scoaterea unghiilor poate determina muşcat excesiv

Întrucât felinele care nu mai au unghii, nu mai au nici posibilitatea să zgârie repede, ele vor recurge la cea de-a doua armă de apărare: muşcatul. De cele mai multe ori, stăpânul este victima, mai ales în timpul mângâierilor.

Pisicile au nevoie de unghii pentru menţinerea în formă a masei musculare

Dacă observi o pisică când îşi ascute unghiile, indifirent dacă o face pe un post vertical sau orizontal, vei vedea că ea agaţă postul cu unghiile şi se va folosi de rezistenţa lui pentru a-şi întinde muşcii de pe spate şi de pe picioare. Astfel, ghearele au un rol important în menţinerea agilităţii musculare a felinei.

Mersul modificat poate cauza probleme ale articulaţiilor

Pisicile domestice folosesc degetele atunci când merg. Atunci când unghiile sunt scoase definitiv, pisica va avea un mers modificat, întrucât nu se mai poate baza pe unghii, şi nici pe degete, datorită durerii. În timp, acest mers poate cauza probleme ale articulaţiilor picioarelor, rezultând în artrită.
Din aceeasi categorie:

25 de idei de mobila pentru pisici

In era modernului, și pisicile pot profita de pe urma imaginației iubitorilor de animale. Iată câteva idei de piese de mobilier originale pentru pisici! ...citeste mai mult


Sunt pisicile albe surde?

Stiați că 80% dintre pisicile cu blana albă și ochii albaștri sunt surde? Iată care este cauza acestui fenomen. ...citeste mai mult


24 de moduri în care pisica ta îți arată că te iubește

Deși se comportă ca și stăpânul casei, pisica ta te iubește și face numeroase gesturi ca să ți-o arate. ...citeste mai mult