Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Afecţiuni dentare

S-ar putea să nu vi se pară o problemă importantă, însă şi pisicile au dureri de dinţi. Statiscile arată că 85% dintre animalele de companie adulte suferă de dureri de dinţi şi că bolile dentare sunt cele mai intâlnite probleme de sănătate la feline. Potrivit specialiştilor, cele mai multe pisici cu vârstă de peste cinci ani au dureri de dinţi cauzate de o afecţiune dentară.

Semne că pisica are probleme cu dinţii sunt faptul că respiraţia miroase, gingiile sunt roşii, are tartru pe dinţi. Dacă durerile sunt mari pisica poate să scape mâncarea din gură sau să o mestece doar într-o parte.

În categoria afecţiunilor dentare se numără:

Afecţiunile periodontale sunt cauzate de acumularea plăcii dentare şi a tartrului pe dinţi. Aceasta înseamnă că resturi de mâncare şi bacterii ajung sub nivelul gingiei şi afectează structura osoasă care susţine dinţii. În aceste condiţii gingia se va umfla şi va sângera şi va avea o respiraţie urât mirositoare. Dacă gingivita este severă, atunci pisica poate să scape mâncarea din gură, să mestece doar pe o parte, toate aceastea ducând la sub-alimentare şi deci la pierderea în greutate. Tratamentul presupune administrarea de antibiotice, curăţarea dinţilor sau chiar extracţii dacă dinţii sunt grav afectaţi. Însă cel mai bun tratament este periatul zilnic al dinţilor.

Stomatita se manifestă printr-o inflamaţie a mucoasei bucale, caree se poate extinde la faringe. Durerile sunt foarte mari, iar pisicile nu se mai hrănesc cum trebuie. Pentru tratament este necesară spălarea cavităţii bucale cu soluţii antiseptice sau ceai de museţel. Mai poate fi folosit şi albastrul de metilen.  

Gingivita este o afecţiune reprezentată de inflamarea gingiilor, fiind asociată şi cu afecţiuni ale dinţilor. Simptome ale gingivitei sunt respiraţia urâtă, gingiile roşii, tartru galben-maro pe dinţi, salivă abundentă. Este nevoie de o vizită la medicul veterinar pentru a stabili tratamentul necesar.

FORL (Feline ondoclastic resorptive lesion) prespune apariţia unor fisuri în dentină (o substanţă aflată sub smalţ, reprezentând cea mai mare parte a dintelui). Placa dentară se acumulează în aceste fisuri, iar ţesutul din jurul dintelui afectat se inflamează, ceea ce cauzează dureri de dinţi. Dacă boală se agravează, pulpa dintelui poate fi atinsă iar dintele este compromis. În imagine este vizibilă un dinte afectat de FORL. Potrivit specialiştilor, peste 72% dintre pisicile de peste cinci ani au cel puţin un dinte diagnosticat cu FORL.

Malocluzia este cel mai uşor de depistat. Reprezintă alinierea greşită a dinţilor pisicii. În acest caz pisicii îi va fi greu să se hrănească şi astfel va pierde în greutate. Dar ştiinţa a evoluat şi acum există specialişti ortodonţi chiar şi pentru pisici, care pot aşeza în poziţie normală dinţii pisicii.

S-ar putea să vi se pară comic, dar specialiştii recomandă spălarea zilnică a dinţilor pisicii, examinarea regulată a danturii, o dietă echilibrată şi vizite periodice la medicul veterinar. Tot medicii veterinari spun că pisica poate fi învăţată să accepte spălatul pe dinţi, iar dacă acest obicei este „predat” în tinereţe atunci va fi acceptat mai uşor. Pisicile sunt experte în a-şi ascunde durerile. Deci dacă pisica a început să aibă dureri de dinţi, s-ar putea ca deja să fie prea târziu.

Dacă sunteţi interesaţi de o lecţie de spălat pe dinţi pisica găsiţi detalii în articolul despre periajul dinţilor la pisică din categoria "Cum să..."




Din aceeasi categorie:

Afecţiuni ale pisicilor în sezonul rece

Pielea și lăbuţele pisicii tale pot avea de suferit, dacă ea este obişnuită să se iasă mult afară. Însă și frigul din locuință le poate îmbolnăvi. ...citeste mai mult


Leucemia la pisici

Și pisicile pot suferi de leucemie. Iată care sunt simptomele leucemiei la pisici și ce poți face pentru a le ușura suferința. ...citeste mai mult


Infecțiile oculare la pisici

Ochii pisicii tale sunt adesea afectați de infecții fără ca tu să-ți dai seama. Iată care sunt simptomele și cum le tratezi! ...citeste mai mult