Vezi toate anunturile de adoptii pisici.
Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult
Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult
Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult
Felină de mister si legendă, pisica Birmaneză este una colorată cu blana lungă și mătăsoasă și lăbuțe de un alb pur. Felinele Birmaneze au o constituție puternică, alungită și indesată, insă cu o aliură zveltă. Capul lor distinctiv are fălci puternice, bărbie fermă și nas de lungime medie.
Conform legendelor vechi de secole, pisica de culoare alb pur își are originea în templele Budiste din Myanmar, fiind venerată ca purtatoare a sufletelor preoților care au plecat spre lumea următoare. Trecerea spre cealalată lume poartă numele de transmutație, iar zeița transmutației Tsim Kyan Kse, reprezentantă de o statuie de aur cu ochii de safir, era venerată în aceste temple. Mun-Ha, preot și închinător al lui Tsim-Kyan-Kse, a slujit la templul din Lao-Tsun. În fiecare seară, credinciosul tovarăș al lui Mun-Ha, Sinh, una dintre cele 100 de pisici albe sacre care locuiau la templu, s-a alăturat lui Mun-Ha pentru rugăciunile sale de seară în fața statuii de aur.
Într-o zi, jefuitorii din Siam au atacat templul pentru bogățiile sale și l-au omorât pe Mun-Ha. În timp ce Mun-Ha zăcea pe moarte, Sinh, pisica cea albă, a pus labele pe capul lui și s-a uitat la statuia lui Tsim-Kyan-Kse. Dintr-o dată, blana albă a lui Sinh s-a transformat într-o frumoasă nuanță aurie, fața, coada și picioarele i s-au întunecat la culoarea pământului, iar ochii s-au schimbat de la galben la un albastru profund. Cu toate acestea, labele lui Sinh au rămas albe ca simbol al spiritului pur al lui Mun-Ha. A doua zi dimineață, toate pisicile din templu suferiseră aceeași transformare. În următoarele șapte zile Sinh a refuzat toată mâncarea și a murit în cele din urmă, ducând spiritul lui Mun-Ha în paradis.
Istoria bazată mai mult pe știință și mai puțin pe romantism, a felinei numită și Pisica Sacră din Birmania, începe în 1919, când o pereche de pisici Birmaneze au ajuns în Franța. Două relatări diferite sunt asociate cu această pereche de pisici și, la fel ca legenda, nici una nu poate fi documentată. Prima susține că, la începutul secolului al XX-lea, templul lui Tsim-Kyan-Kse a fost din nou atacat. Doi occidentali, Auguste Pavie și maiorul Gordon Russell, au ajutat unii dintre preoți și pisicile lor sacre să scape în Tibet. Când s-au întors în Franța în 1919, preoții au primit o pereche de pisici birmaneze. A doua relatare, mai puțin eroică, relatează ca un individ numit domnul Vanderbilt a cumpărat perechea de pisici Birmaneze de la un servitor nemulțumit al templului din Lao-Tsun. În ambele relatări, pisica masculină, Maldapour, a murit în călătoria oceanică către Franța, dar femela, Sita, a ajuns în Franța însărcinată cu descendenții lui Maldapour și a devenit fundația europeană a rasei Birmaneze.
Rasa a înflorit, iar în 1925 pisica Birmaneză a fost oficial recunoscută în Franța. Rasa a fost foarte iubită în acea țară până la haosul celui de-al doilea război mondial, când aproape a dispărut. La un moment dat, rasa Birmaneză a scăzut din nou la o singură pereche de pisici. A fost nevoie de mulți ani pentru a restabili rasa Birmaneza; rasele folosite pentru a revigora descendența au fost probabil Persană și Siameză (și posibil alții, cum ar fi Angora turcească), dar până în 1955 rasa își atinsese gloria de odinioară.
In 1959 prima pereche de pisici Birmaneze ajunge în SUA, si a fost acceptata de CFA. In prezent, pisica Birmaneză este una dintre cele mai populare feline cu blana lungă.
Dulce și afectuos! Acesta este cel mai bun mod de a descrie personalitatea unei pisici Birmaneze. Aceste animale frumoase au fost crescute pentru a fi sociabile cu toată lumea din familie (inclusiv cu alte pisici sau câini dacă sunt introduse corespunzător). Birmanezele sunt, de asemenea, super distractive și jucăușe. Pisicile Birmaneze sunt tovarăși afectuoși, blânzi și fideli, cu un aer de demnitate care pare să solicite adorarea familiilor lor. Ca foste pisici din templu, Birmanezele par să se fi obișnuit să fie adorate. Sunt foarte inteligente și afectuoase, după unii, sunt adesea foarte orientate spre oameni. În general, vor saluta vizitatorii cu curiozitate, mai degrabă decât cu teamă. Datorită temperamentelor lor blânde, pisicile Birmaneze sunt de obicei ușor de manevrat, îngrijit și sunt animale de companie ideale pentru oricine dorește tovarăși liniștiți, care să ofere dragoste și afecțiune.
Corpul pisicii Birmaneze este alungit și îndesat, cu o senzație musculară bună. Craniul puternic, larg și rotunjit; o ușoară pată plană chiar în fața fiecărei urechi și o ușoară pată plană pe frunte între urechi. Fruntea se înclină înapoi și este ușor convexă. Nasul este mediu ca lungime și lățime, proporțional cu mărimea capului; nasul începe chiar sub ochi și este de formă și profil roman (ușor convex); Obrajii plini cu botul oarecum rotunjit; botul nici scurt și tocit, nici ascuțit și îngust. Fălcile grele. Barbă puternică și bine dezvoltată.
Urechile au lungime medie; aproape la fel de late la bază pe cât sunt de înalte, așezate simetric în lateral, în partea de sus a capului. Ochii sunt aproape rotunzi cu o expresie dulce. Picioarele sunt de lungime medie și grele. Labe mari, rotunde și ferme; cinci degete în față, patru în spate; pernuțe roz, uneori cu pete întunecate, datorită celor două culori ale felinei. Coada de lungime medie, bine proporționată cu corpul.
Blana pisicii este deschisă la culoare și poate avea umbre punctuale de culoare albastră, ciocolatie sau liliac. Culoarea este uniform raspândită pe întreg corpul, petele de culoare aparând la urechi, picioare și coadă. Pe față se poate observa o mască de culoare ciocolatie, fără pete de altă culoare. Labele din față par să aibă mânuși able care se termină sus pe spre coaste.
Pisica Birmaneză pare a fi una sofisticată, însă asta nu înseamnă ca are nevoie de spații de cazare cu maximul de confort pentru a fi fericită. Felina Birmaneză se adaptează foarte ușor atât în apartamente mici cât și la moșii spațioase. Deasemenea, se întelege foarte bine cu alte animăluțe de prin casă, dacă îi sunt prezentate corect.
Pisica Birmaneză nu este una foarte activă, însă asta nu înseamnă că nu va alerga după cateva jucării, pentru a se menține ocupată. La fel ca altor pisici, Birmanezelor le place, de asemenea, să aibă cel puțin un culcuș confortabil montat la o fereastră însorită, astfel încât să poată supraveghea viața sălbatică învecinată.
Să recunoaștem, pisicile cu părul lung au nevoie de ceva mai multă îngrijire pentru a părea mai frumoase decât verii lor cu părul scurt. Cu toate acestea, s-ar putea să fii surprins să afli cât de ușor este de îngrijit blana unei feline Birmaneze. Acest lucru se datorează faptului că pisicile nu au un substrat dens ca alte rase cu păr lung, astfel încât haina lor nu riscă să se încâlcească. O simplă periere sau pieptănare o dată pe săptămână este într-adevăr tot ce are nevoie o Birmaneză pentru a păstra aspectul excelent.
Din fericire, pisicile Birmaneze nu au multe probleme de sănătate care să te îngrijoreze. La fel ca o serie de alte rase, acestea sunt susceptibile la cardiomiopatie hipertrofică (HCM), care este o boală a inimii, precum și la o boală renală numită boală renală polichistică (PKD). Dar, în general, Birmaneza este o rasă destul de sănătoasă. De asemenea, la fel ca alte feline, ea are nevoie de îngrijire dentară și unghiilor regulată. Datorită atitudinii lor relaxate, Birmani sunt mult mai ușor de luat la veterinar decât alte pisici.
LaPerm este cunoscută ca pisica fără blană la naştere şi cu blana cârlionţată la maturitate. Deasemenea, hărnicia de care dă dovadă o diferenţiază de celelalte feline. ...citeste mai mult
Cea mai curioasă trăsătură a acestei feline este “zâmbetul”. Gura ei are un aspect răsturnat, amintind de zâmbetul Monalisei. ...citeste mai mult
Ochii mari, nasul scurt, pomeţii proeminenţi, mustăţile cârlionţate şi urechile mari şi aplecate fac pisica Devon Rex să arate ca un spiriduş. Iată de ce! ...citeste mai mult