Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


donez pisicuti

detalii...

Pisicut alb jucaus

detalii...

Ofer spre adoptie patru pisoi dragalasi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Video


 

Carnea crudă și beneficiile ei pentru pisica ta

Toate pisicile, indiferent de dimensiunile lor, sunt carnivore, ceea ce înseamnă că au nevoie să mănânce carne pentru a trăi sănătos. Pisicile nu pot și nu trebuie să fie vegetariene. De-a lungul istoriei felinele s-au dezvoltat ca și prădători foarte pricepuți, ceea ce înseamnă că organismul lor este pregătit să supravețuiască cu hrana procurată prin vânare, hrană care este preponderent carne crudă. Acest lucru este valabil atât pentru tigri cât și pentru pisica care se alintă acum la tine în brațe. Carnea crudă reprezintă o „hrană bio‟ pentru felina ta, aceasta având toți nutrienții necesari pentru ca pisica să se dezvolte sănătos.

Dieta pisicii care trăiește în sălbăticie

De ce este important ce măcâncă o felină care trăiește în sălbăticie? Pentru că aceste feline nu sunt domesticite și oamenii nu au reușit să intervină și să modifice felul în care acestea mănâncă sau modul în care își procură hrana. Odată ce a  intervenit omul în dieta pisicii și a început să o hrănească cu mâncare procesată, plină de carbohidrați, pisicile au început să sufere de diferite afecțiuni ale sistemului digestiv și de obezitate.

În sălbăticie pisicile se hrănesc preponderent cu prada vânată. Dieta lor include șoareci, șobolani, păsări sau insecte sau orice alte rozătoare pe care reușesc să le prindă. În general felinele mănâncă întregul animal: carnea, oasele, creierul, organele și chiar și blana la unele din ele. Sistemul digestiv este astfel setat încât să poată metaboliza hrană care are un conținut ridicat de umezeală și proteine și un conținut scăzut de carbohidrați. Acest tip de regim alimentar a ajutat felinele să supravețuiască în sălbăticie zeci de mii de ani.

Energia pisicii este dată de glucoza pe care o procesează ficatul lor din proteine, nicidecum din carbohidrați. Carbohidrații nu doar că sunt greu de digerat de către psicia ta, dar sunt și dăunători pentru organismul feline tale. Majoritatea nutrienților de care are nevoie felina ta au sursă animală. Acidul arachidonic, un acid gras esential, se regăsește doar în carnea crudă. Pisicile trebuie să counsule vitamina A din sursă animală, întrucât, spre deosebire de câini, felinele nu pot supravețui doar cu beta carotenul obținut din plante. Deasemenea, taurina este esențială pentru pisici și se găsește doar în carne. Deficiența de taurină poate duce la orbire sau alte probleme ale inimii. Taurina se regăsește și în insecte.

Carnea crudă nu prezintă risc de îmbolnavire pentru pisică?

Când vine vorba de carne crudă principalul element care îți vine în minte este salmonela. Desigur, există oricând riscul de îmbolnăvire cu salmonela a pisicii, însă dacă hrană este păstrată în condiții corecte, acest risc este redus pană la 0. Organismul pisicilor este foarte rezistent la bacterii, precum salmonela, stomacul lor având mult mai mult acid decât cel al oamenilor. Sistemul digestiv al pisicilor are un tract foarte scurt, hrana trecând integral prin întregul sistem în maxim 12 ore. Astfel, bacteriile nu au suficient timp să se ansambleze și să se dezvolte astfel încât felina să se îmbolnăvească. În cazul oamenilor, este nevoie de 36-48 ore pentru ca hrana să treacă prin întregul sistem digestiv, ceea ce face ca oamenii să fie mult mai predispuși la îmbolnăvire datorită bacteriilor patogene. Paraziții sunt uciși prin înghețarea hranei. Puținele cazuri în care felinele au fost diagnosticate cu salmonela, au avut la bază hrana la conservă și hrana preparată în mod greșit.

Dieta cu carne crudă pentru pisica ta

Pisica ta este parte din familia ta, ceea ce înseamnă că îți dorești tot ce e mai bun pentru ea. Studiile au arătat că hrănirea pisicii exclusiv cu hrană uscată a dus la dezvoltarea unor probleme de sănătate la un număr foarte mare de pisici. Dieta feline este foarte importantă, ceea ce face ca alegerea unui regim alimentar apropiat de cel din sălbăticie să fie o opțiune demnă de luat în considerare.

Dieta cu carne crudă include carne, oase și organe, alături de ouă, apă și suplimente. Dacă este posibil, dieta ar trebui să încluda și oase care încă mai au carne pe ele. Acest tip de dietă nu include vegetale de nici un fel, ideea de la baza ei fiind ca felina ta să aibă un regim alimentar cât mai apropiat de cel din sălbăticie.

Rolul cărnii în dieta pisicii

Când vine vorba de hrănire cu carne crudă, poți alege orice fel de carne și este chiar recomandat să nu alegi doar un tip de carne (vită, pui, oaie, etc) ci să le amesteci. Deși în unele state europene precum și în SUA există companii care comercializeaza acest tip de hrană, în România nu este foarte popular. Asta nu înseamnă însă că nu poți aplica dieta, ci înseamnă că pisica ta poate fi hrănită cu aceeași carne pe care o gătești pentru familia ta.

Puiul, curcanul și iepurele vor fi în preferințele feline tale, însă poți să o hrănești și cu prepeliță, fazan, strut, sau pește. În mod suprinzător, desi o pisică nu va vâna niciodată o căprioară, carnea acesteia conține toți nutrienții de care felina are nevoie. Stăpânii care aleg dieta cu carne crudă pentru felina lor, încearcă să o hrănească cu tipul de carne pe care l-ar mânca în mod normal, dacă ar vâna. Astfel, porcul, mielul sau vita sunt mai puțin folosite. Peștele este pe placul pisicilor, dar prezintă și unele riscuri legate de contaminarea cărnii cu metalele din apa în care a crescut, sau înecarea cu oase.

Oasele și dieta pisicii

Oasele sunt ușor digerabile pentru pisici și au un conținut ridicat de calciu, minerale și enzime. Deasemenea, măduva este bogată în nutrienți. Oasele gătite sunt periculoase întrucât prin gătire oasele devin mai tari și mai ascuțite, fiind mai greu de digerat. Deasemenea, dacă oasele au și carne, cum e cazul aripilor de pui, este cu atât mai bine și mai complex pentru felina ta, aceasta mâncând atât carnea cât și oasele, integral. Rosul oaselor este foarte benefic pentru dinții și maxilarul pisicii tale, contribuind la indepărtarea tartrului și întărirea musculaturii feței. Este important să existe un echilibru între cantitatea de oase și cea de carne pentru a putea balanța și cantitățile de calciu și fosfor. Pisicile nu pot trăi doar cu carne, sursa lor principală de calciu și minerale (cupru, zinc, collagen) fiind oasele.

Carnea din organe de animale în dieta pisicii

Organele animale, precum ficat, rinichi, inimă conțin substanțele de care are nevoie pisica ta: vitamina B, vitamina A, aminoacizi, acizi grași, etc. Inima este o sursă importantă de taurină, fiind încadrată la categoria mușchi în ceea ce privește categoria de carne. Dacă nu oferi pisicii tale astfel de organe, este important să adaugi vitaminele în dietă ca și suplimente pentru a te asigura că pisica se hrănește cu tot ce are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă.

Ouăle și apa în dieta pisicii

Ouăle reprezintă o sursă importantă de proteine, vitamina A și aminoacizi precum taurină și arginină. Apa este la fel de importantă pentru pisica ta ca și pentru tine. În climatele aride felinele își iau apa din carnea cu care se hrănesc. Însă la tine în locuință pisica trebuie să aibă acces constant la apă curată și proaspătă.

Gustări sau alte suplimente?

În cazul în care te hotărăști să hrănești pisica cu carne crudă, va fi nevoie ca dieta ei să conțină și ceva suplimente. În general pisicile nu mănâncă toate elementele unui animal, iar dacă vânarea are loc iarna când e foarte frig sau vara când e foarte cald, unele elemente își pierd proprietățile. Astfel, e nevoie să adaugi suplimente precum: taurină, vitamina B, Vitamina E, acizi grași. Multe dintre aceste suplimente se regăsesc în capul animalului vânat, în creier sau ochi, iar felina ta de obicei nu mănânca capul. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce pisica mănâncă capul șoarecilor mai întâi, acum știi răspunsul.

De ce este carnea crudă mai bună decât cea gătită pentru pisica ta?

Prin gătire nutrienții din carne sunt degradați, pierzându-se astfel cantități însemnate din vitamine, minerale și aminoacizi. Deasemenea, prin gătire, compoziția chimică a nutrienților este modificată făcându-le mai greu digerabile pentru pisică. În cazul oaselor, prin gătire mineralele sunt blocate în oase, provocând astfel sfărmarea oaselor în bucăți mici și ascuțite, fiind mai periculoase pentru felina ta. În cazul hranei umede, la conservă, toate aceste minerale sunt adăugate suplimentar după ce carnea a fost gătită. Însă, în multe cazuri, suplimentele adăugate nu sunt cântărite corect, unele lipsind, iar altele fiind prea multe.




Din aceeasi categorie:

Schimbarea tipului de hrană al pisicii

Schimbarea regimului alimentar al pisicii tale este un porces complex. Afla când și cum trebuie sa schimbi tipul de mancare și dieta pisicii tale. ...citeste mai mult


Echilibrul în hrana pisicii tale

La fel ca omul, pisica ta are nevoie de o dietă echilibrată. Află care sunt nutrienții de care are nevoie pisica ta pentru o dezvoltare sănătoasă. ...citeste mai mult


Hrana potrivită pentru pisica ta

Fiecare pisică necesită un regim alimentar special. Află care este mâncarea potrivită pentru pisica ta în funcție de vârstă și mediul în care trăiește. ...citeste mai mult