Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Motanel bombitza pentru adoptie

detalii...

Doi motanei Scottish adorabili isi cauta Om

detalii...

Vand pisicuta caracter adorabil rasa Scottish Fold Highland 3 luni jumatate 1200ron negociabil

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Comunicarea pisicii – limbajul cozii

Felinele comunică printr-un sistem complex de semne şi sunete pe care nici specialiştii în domeniu nu-l cunosc în totalitate. Semnalele ajută la definirea şi consolidarea poziţiei sociale a pisicii şi facilitează relaţiile pisică-pisică, pisică-om, pisică-câine, sau alte animale.

Comunicarea silenţioasă poate fi la fel de subtilă precum o mişcarea tremurândă a cozii. Dacă nu înţelegi corect semnalul trimis de felina ta şi acţionezi greşit într-o anume direcţie, te poţi trezi cu un hârâit nervos, sau chiar cu un atac din partea ei.

Poziţia cozii pisicii

Cozile pisicilor prietenoase sunt aşezate în aşa fel încât să micşoreze distanţa dintre ea şi stăpâni, sau dintre stăpâni pur şi simplu. Coada dreaptă, ridicată perpendicular pe corp înseamnă că felina ta este dispusă să primească mângâieri sau atenţie şi chiar să interacţioneze prin joacă.

Coada unei pisici relaxate se va mişca în sus şi în jos într-un ritm lent, desenând parcă un U. Cu cât interesul este mai mare pentru un anume lucru, cu atât mai sus va fi ridicată coada. Pisicile încrezătoare ţin deasemenea coada ridicată. Atunci când este interesată să interacţioneze cu stăpânul, vârful cozii flutură lent.

Mişcarea cozii pisicii

Unele semnale transmise de coada pisicii te avertizează să stai deoparte, să măreşti distanţa între tine şi ea. Coada agitată înseamnă dorinţa felinei de a fi lăsată în pace, dar şi starea ei de excitare. Nu interpreta greşit mişcare cozii felinei tale, întrucât vei fi atacat cu ghiare şi colţi. Dacă pisica mişca coada în stânga şi în dreapta, la nivelul podelei, ea este pregătită să atace.

Dacă vârful cozii tremură în diverse direcţii, este semn de frustare sau emoţie intensă. De obicei, pisicile au această reacţie când cineva intră în teritoriul lor şi nu se retrage, deşi primeşte numeroase advertismente. Dacă intrusul persistă în mediul ei, pisica îşi va zburli blana şi, în final, va ataca.

Coada zburlită

Urmărirea blănii de pe coada felinei este deasemenea importantă. Dacă blana este ridicată, zburlită, stând perpendicular pe coadă, înseamnă că felina ta este extrem de excitată. Dacă coada zburlită este ridicată drept în sus, sau doar paralel cu solul, felina ta se pregăteşte să atace. Coada zburlită, asemănătoare unei perii de spălat sticle, ţinută în formă de U este semn de frică. Dacă felina este atacată în acest moment, ea nu va ezita să riposteze.

Ascunderea cozii între picioare este semn de frică întensă. Asta nu înseamnă, însă, că în cazul unui atac, pisica nu va riposta cu ghiare şi dinţi. Această poziţie este deseori însoţită de hârâit, mârâit şi scuipat, iar pisica speriată se va ghemui cât mai mult posibil şi va da urechile pe spate. Desemenea, felina se poate rostogoli pe spate pentru a lăsa toate cele 4 seturi de ghiare la iveală. Unii stăpâni pot interpreta acest gest ca unul de joacă, însă este unul destul de periculos pentru cel care îndrăzneşte să o atingă.

Probleme ale comunicării pisicii

Este important ca un stăpân să cunoască semnificaţia fiecărei poziţii a cozii, întrucât majoritatea problemelor de comportament apar ca răspuns la interpretarea greşită a mesajului transmis de către pisică. Pisicile ne transmit ceea ce simt şi ceea ce vor, iar oamenii trebuie să înţeleagă mesajul.

Dacă însă ai în locuinţă atât o pisică, cât şi un câine, trebuie să ştii foarte bine limbajul ambelor animale, întrucât un gest poate avea o semnificaţie diferită pentru fiecare. Deasemenea, ei trebuie să înveţe limbajul reciproc, pentru a putea coabita.
Din aceeasi categorie:

Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Frica pisicilor de locuri si obiecte

Pisica ta stă ascunsă foarte mult timp? Dacă da, înseamnă că se teme de ceva din mediul ei. Află care poate fi cauza! ...citeste mai mult


Schimbări de comportament la pisicile bătrâne

Cu cât înaintează în vârstă cu atât pisica deprinde noi obiceiuri. Iată care sunt schimbările prin care trece pisica ta! ...citeste mai mult