Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


donez pisicuti

detalii...

Pisicut alb jucaus

detalii...

Ofer spre adoptie patru pisoi dragalasi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Comunicarea pisicii – limbajul mirosului

Simţul mirosului este definitoriu pentru felina ta. Pentru ea, miresmele determină statusul sexual, dar sunt folosite şi pentru a transmite mesaje, pentru a interacţiona social şi pentru a identifica teritorii.

Pentru a înţelege mai bine cât de important este mirosul pentru felina ta, fă o analogie cu oamenii. Oamenii au între 5-20 milioane celule care analizeată mirosul. Pisicile au aproximativ 67 milioane de astfel de celule. Deşi noi, oamenii, nu avem toate uneltele necesare pentru a înţelege mirosul felinelor, putem să recunoaştem şi să înţelegem comportamentul lor bazat pe diferite arome.

Parfumul pisicii şi zgârieturile

Pisicile au între degetele lăbuţelor glande care eliberează şi absorb parfumuri. Când o pisică zgârie un obiect, nu rămân doar semnele vizibile în urmă, ci şi mirosul lor personal. Când o felină vrea să semnaleze deţinerea unui teritoriu, ea va începe să zgârie obiectele din jur în prezenţa celuilalt animal.

Chiar şi pisicile a căror unghii sunt scoase definitiv au aceste glande. Primele obiecte care vor fi afectate sunt cele de foarte mare importanţă pentru ele: uşile, litiera, zonele unde felina doarme sau se joacă.

Întrucât unghiile sunt un instrument de comunicare pentru pisici, este imposibil să previi zgâriatul. Ce poţi să faci este să o dresezi să folosească doar locurile pentru ascuţit unghiile ca şi ţintă, pentru a-ţi lăsa restul mobilei în pace.

Parfumul pisicii şi alintatul

Glandele cu arome nu se găsesc doar în pernuţele de pe labele pisicilor. Felinele au glande similare pe obraji, pe buze, pe vârful capului şi pe coadă. Prin frecarea corpului, sau doar a capului, de oameni, alte animale sau obiecte, pisica se alintă şi marchează teritoriul în acelaşi timp.

Freacarea permite pisicii să-şi lase semnătura prin miros, pe orice obiect pe care îl atinge. Acest miros ajută felina să identifice membrii familiei şi obiectele care îi plac din locuinţă. Alintarea este vazută ca un compliment din partea pisicii, mai ales datorită faptului că ea îşi lipeşte căpuţul de obrajii, mâinile sau picioarele tale şi-şi înfăşoară coada în jurul tău. Prin aceste gesturi, felina ta te marchează ca fiind parte din familia ei, sau ca o parte favorită din teritoriul sau proprietatea ei.

Studiile au arătat că feromonii specifici, produşi de glandele de pe obraji, au o influenţă calmantă asupra felinei. Pe baza acestor studii s-au dezvoltat spray-uri speciale care conţin aceşti feromoni, care odată pulverizate prin casă ajută felina să identifice locul ca fiind familiar.

Comunicarea prin acţiuni

Alintatul prin frecarea feţei este considerat un semn subtil de respect, mai ales atunci când pisica face acest gest faţă de o persoană sau un animal dominant. Prin acest gest, felina devine vulnerabilă în jurul ochilor, putând fi lovită de ghiare şi dinţi. Astfel, dacă pisica ta se alintă în acest mod, fii sigur că are încredere în tine şi te consideră prietenul ei.

Atingerea cu năsucul, sau sprijinirea pe şolduri când este pe tine, sunt gesturi de prietenie. Deasemenea, alintatul prin frecarea obrajilor de tine este un gest care apare mai ales când te întorci de la serviciu. În acest moment, pe lângă mirosirea papucilor şi a hainelor, pentru a descoperi pe unde ai fost, pisica ta vrea să reîmprospăteze parfumul ei pe tine şi să-ţi ureze bun venit acasă.

Spalatul social (atunci când pisicile se îngrijesc reciproc) este o altă metodă de a împărţi parfumul familiar. Dacă felina ta vrea să te spele, vei şti că ea te consideră parte din familia ei.

Parfumul şi împroşcatul

Urina pisicilor conţine feromoni care transmit către celelalte feline mesaje legate de statusul sexual. Atunci când urinează, atât pisicile cât şi motanii au o poziţie ghemuită în litieră. Însă când o felină vrea să marcheze teritoriul, ea va urina într-o poziţie diferită. Pisica care împroaşcă stă în picioare, îndreptă fundul spre ţintă, ţine coada tremurândă ridicată şi eliberează urina sub formă de jet, pe suprafeţe verticale (copaci, pietre, mobilă, pereţi).

Urina de la motanii nesterilizaţi are un miros foarte pătrunzător, care va fi greu de îndepărtat, odată eliminat pentru marcarea teritoriului şi delimitarea graniţelor dominării. Feromonii din urină anunţă celelalte pisici că el este stăpân. Deasemenea, prin împroşcare, este suprimat  comportamentul sexual al pisoiului mai puţin dominant, care se află în acel teritoriu. Pisicile care împroaşcă vor să anunţe motanii că sunt pregătite să-i primească.

Sterilizarea reduce considerabil incidenţa împroşcării teritoriului. Pisicile sterilizate, indiferent de sex, pot recurge la împroşcare, sau la urinarea pe lângă litieră când se simt nesigure. Stresul poate determina pisica să-i împroaşte pe cei din familie, sau mobila din casă.
Din aceeasi categorie:

Urinarea în afara litierei – cauze şi rezolvări

Pisica ta urinează în afara litierei? Iată care sunt cauzele acestui gest și cum poate fi el prevenit. ...citeste mai mult


Comunicarea pisicii – limbajul cozii

Un alt mijloc de comunicare al pisicilor este cu ajutorul cozii. Iată ce mesaj îți transmite felina ta când ține coada ridicată! ...citeste mai mult


Cum atrage pisica atenția stăpânilor?

Iată care sunt tipurile de comportament pe care le are o pisică care vrea să capteze atenția stăpânilor! ...citeste mai mult