Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


donez pisicuti

detalii...

Pisicut alb jucaus

detalii...

Ofer spre adoptie patru pisoi dragalasi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Cum alegem nisipul pentru litieră

Alegerea nisipului pentru litiera pisicii tale este dificilă pentru simplul motiv că oferta este foarte variată. Nisipul care se transformă în bulgări după folosire este foarte răspândit, însă la fel de des întâlnit este şi cel care nu se agregă după utilizare. În acest articol vom prezenta avantajele şi dezavantajele fiecărui tip de nisip.

 

 

Scurt istoric

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, pisicile care trăiau atât în interior cât şi în exteriorul locuinţei  foloseau grădinile şi curţile vecine pentru a-şi face nevoile. Pentru pisicile care trăiau doar în casă se foloseau cutii cu nisip normal, sau cenuşă din sobe. Însă femeile casnice din acea perioadă nu erau foarte bucuroase de faptul că pisicile răspândeau cenuşa din cutie prin întreaga casă.

Astfel, un fost marinar, pe nume Ed Lowe, a sugerat folosirea unui lut absorbant (produs folosit pentru curăţarea petelor de ulei industrial în fabrici). Așa a luat naştere nisipul pentru pisici pe care îl ştim astăzi, cu proprietăţi absorbante.

Acest nisip, cu granulaţie mai mare avea o capacitate de absorbție a mirosului mult mai mare decât cenuşa, prin sifonarea urinei spre fundul cutiei şi controlarea mirosului de amoniac, până la nivelul în care nisipul atingea un grad de saturaţie (acest punct se atinge după o săptămână de folosire a unei cutii de nisip, de către o singură pisică).

Astăzi, stăpânii care folosesc nisipul care se agregă, fie curăţă zilnic bulgării formaţi, şi schimbă total nisipul odată pe săptămână, fie folosesc nisip mai puţin, pe care îl schimbă în totalitate zilnic. Granulometria acestui nisip este destul de mare, astfel el nu se lipeşte de lăbuţele pisicii, deci nu este scos din cutie şi împrăştiat prin locuinţă.

Nisipul care nu se agregă (non - clumping)

Primul tip de nisip pentru litieră, care a fost comercializat, nu se agrega. De ce? Întrucât acest tip de nisip are o capacitatea foarte ridicată de a absorbi mirosul de urină de pisică şi, în acelaşi timp, poate absorbi cantităţi foarte mari de urină.

Acest tip se împarte în două categorii: pe de o parte este nisipul care nu are nici un fel de substanţă adiţională pentru absorbţia mirosului, iar pe de altă parte este nisipul care are aditivi adiţionali (bicarbonat de sodiu, cărbune) care au rolul de a controla mirosul neplăcut.

Însă, indiferent de categoria de nisip, dacă urina nu este curăţată la timp, ea se adună pe fundul litierei. În aceste condiţii trebuie să schimbi toată cantitatea de nisip, şi să speli litiera cel puţin odată pe săptămână, sau chiar mai des.

Nisipul care nu se agregă este făcut din clei, sau pe bază de plante (pin, porumb, grâu, pulpă de sfeclă şi lemn). Acest nisip este preferat de stăpânii de feline pentru că este mai ieftin, sau pentru că pisicile îl preferă.  

Nisipul care se agregă (clumping)

Nisipul care se agregă a fost astfel conceput încât să permită extragerea urinei şi a fecalelor din litieră fără a schimba toată cantitatea de nisip. Acest nisip conţine o substanţă numită  bentonită care permite nisipului să formeze un agregat solid atunci când absoarbe umezeală. Deasemenea, există şi substanţe bazate pe fibre naturale care ajută la agregarea nisipului.

Odată ce nisipul s-a agregat şi a format bulgări, el poate fi scos foarte uşor din litieră cu ajutul lopăţelei, lăsând nisipul curat neatins. Asta înseamnă şi că litiera rămâne curată mai mult timp. Pe măsură ce scoţi bulgării din cutie, poţi să adaugi o cantitate asemănătoare de nisip înapoi.  

Însă asta nu înseamnă că nu trebuie să goleşti în totalitate nisipul din litieră niciodată, ci doar că această sarcină poate fi îndeplinită mult mai rar decât în cazul nisipului care nu se agregă.  Litierele cu nisip care se transformă în bulgări trebuie golite în totalitate cel puţin odată pe lună (dacă ai doar o pisică în casă). Dacă felina ta urinează foarte des zilnic, trebuie să schimbi nisipul mai des.

Comparaţie

Alegerea între nisipul care se agregă şi cel care nu se agregă este una personală. Însă majoritatea pisicilor preferă nisipul care se agregă pentru că este mai uşor pentru ele să-l împingă, atunci când acoperă ce au eliminat.  

Ambele tipuri de nisip produc praf, deşi granulometria lor este destul de mare şi ar trebui să reducă cantitatea de praf care iese din litieră. Acest praf reprezintă o îngrijorare doar dacă este îngerat de  membrii familiei. Însă, este nevoie de o cantitate foarte mare de praf ingerat pentru a se putea vorbi de posibilitatea existenţei unei condiţii medicale.

Prin alegerea nisipului pe care îl preferă felina ta, reduci considerabil riscul ca ea să urineze în afara litierei.  Preferinţa ta, alături de preferinţa pisicii tale, te va ajuta să determini care este cea mai bună alegere în ceea ce priveşte nisipul. Odată făcută, această alegere trebuie să fie una definitivă, întrucât felinelor nu le plac schimbările.

Îngrijorări privind igiena

Principala îngrijorare în ceea ce priveşte litiera este legată de toxoplasmoză.  Toxoplasmoza este o boală produsă de un protozoar, şi, deşi mulţi oameni care au fost expuşi la aceaxstă infecţie, nu arată simptome ale bolii, odată contractată, ea poate fi destul de periculoasă.

În cazul femeilor însărcinate toxomplasmoza poate cauza avort, sau malformaţii ale fetusului, iar cele cu sistemul imunitar compromis pot dezvolta meningoencefalită.

Deasemenea, ovocitele care să găsesc în fecalele pisicii sunt extrem de rezistente. Pentru a evita infecţia cu acestea, este important ca nisipul din litieră deja uzat să fie eliminat în saci sau pungi de plastic.

Medicii ne sfătuiesc să folosim mănuşi de unică folosinţă atunci când curăţăm litiera pisicii, pentru a ne proteja împotriva eventualelor infecţii.

Aşternutul biodegradabil pentru litieră

Aşternutul ecologic, folosit pentru litiera pisicii, poate fi compus din mai multe materiale: ziare reciclate, rumeguş, resturi de lemn, coceni de porumb, tărâţe de grâu sau coajă de portocală uscată. Când vine vorba de acesti tip de nisip, pisicile nu sunt pretenţioase, lăsându-te să-l schimbi mereu, fără urmări. Însă, este posibil să împrăştie acest tip de aşternut în afara litierei, mai mult decât ar face-o cu nisipul normal.

Principala problemă a așternutului biodegradabil este legată de miros. Aşternutul ecologic nu are foarte mari proprietăţi absorbante. Asta face ca el să trebuiască schimbat foarte des. Schimbarea trebuie însoţită de o spălare atentă a litierei pentru a elimina mirosul. În caz contrar, felina va mirosi litiera şi dacă va simţi că nu este curată va începe să elimine nepotrivit, prin alte locuri din locuinţă.

Pe care să-l alegi?

Principalul factor care influenţează decizia asupra unui tip sau altul de nisip este legat de costul acestuia, însă acesta nu este mereu relevant. Nisipul care nu se agregă, este mai ieftin decât cel care se agregă, şi decât cel biodegradabil, însă necesită înlocuirea mult mai frecventă. În aceste condiţii, costul final poate fi chiar mai mare.

Pisicile din rase pure, mai ales acelea care au origini orientale, preferă nisipul care se agregă, întrucât celălalt conţine prea mult praf. Aceste pisici sunt mai susceptibile să sufere de probleme respiratorii.

În general, încearcă să găseşti acel nisip care îi place felinei tale, este uşor de folosit şi destul de ieftin. Ţinând cont de toţi aceşti factori, este imposibil să dai greş.
Din aceeasi categorie:

Pisicile cad de la înălţime – ce trebuie să ştim?

Cu toții am văzut cel puțin odată cum reacționează o pisică atunci când cade de la înălțime. Iată care este secretul! ...citeste mai mult


Tipuri de litiere pentru pisici

Litiera este unul din pricipalele lucruri pe care trebuie să le cumperi atunci când adopți o pisică. Iată ce opțiuni ai! ...citeste mai mult


10 Sfaturi pentru îngrijirea labelor pisicii tale

Îngrijește labele pisicii tale pentru ca ea să-și poată desfășura activitatea de cercetare în siguranță. ...citeste mai mult