Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Motanel bombitza pentru adoptie

detalii...

Doi motanei Scottish adorabili isi cauta Om

detalii...

Vand pisicuta caracter adorabil rasa Scottish Fold Highland 3 luni jumatate 1200ron negociabil

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Primele 6 săptămâni ale pisoilui

Pisoii au o dezvoltare specială în primele săptămâni de viață. Află cum evolueaza pisoiul tau în fiecere din primele lui săptămâni de viață. ...citeste mai mult


Video


 

Cum dresăm pisica să meargă în lesă

Să te plimbi cu o pisică alături de tine în lesă poate fi o imagine desprinsă parcă din desene animate. În general, activitățile unei pisici se rezumă la: somn, spălare, hrănire și somn. Însă, deși pisicile nu au nevoie să fie plimbate, ele făcându-și nevoile în litieră, o plimbare aventuroasă în afara locuinței poate fi stimulantă pentru felina ta. Sau, se poate întâmpla ca în urma unei astfel de plimbări, felina să conștientizeze cât de bine este în casă și nu se va mai uita melancolic pe geam, dorindu-și să fie afară.

Dacă pisica ta a crescut doar în casă, este riscant să o lași afară singură, instinctele ei fiind puțin ruginite. Însă, alături de tine ea poate ieși afară, având astfel șansa să exploreze împrejurimile, să facă mișcare, să-și ascută unghiile de copaci și de ce nu, să testeze solul încercând să-și facă nevoile. Mergând alături de tine încrederea pisicii va crește și nu se va speria așa de tare de zgomotele tari sau de alți oameni.

Echipamentul necesar pentru a plimba pisica

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să cumperi un ham special pentru pisici. Nu folosi o zgardă care are un sistem de deblocare automată în cazul în care este agățată, de care să legi lesa. Pisicile pot scoate foarte ușor capul din zgardă, de aceea este recomandat hamul pentru astfel de plimbări. Hamul se prinde în jurul șoldurilor și la brâu, gâtul pisicii fiind astfel protejat de riscul de sugrumare.

Există o întreagă varietate de hamuri, însă există și varinate mai elaborate de echipamente  precum jachete sau veste a căror scop este să protejeze felina și să-i facă plimbarea cât mai confortabilă.  Hamul trebuie să aibă mărimea potrivită, să nu fie prea strâmtă să o deranjeze și nici prea largă să se poată elibera din el. De asemenea, alege o lesă retractabilă care să-i permită pisicii o mobilitate maximă.

Astfel, pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a dresa pisica să meargă în lesă sunt:

 • Achiziția hamului și a lesei. Nu uita că hamul trebui să fie prins în jurul pieptului și al abdomenului, nicidecum în jurul gâtului. Jacheta pentru plimbare este cea mai bună opțiune.
 • După ce ai achiziționat echipamentul necesar, lasă-l prin casă câteva zile, în locurile unde stă mai mult pisica (unde doarme, unde se joacă) astfel încât felina să se obișnuiască cu el.
 • Înainte de ora mesei încearcă să pui hamul pisicii. Hamul trebuie să fie atât de larg încât să încapă degetul între el și piele.
 • Imediat după ce ai pus hamul oferă-i mâncare și laud-o când a terminat de mâncat, sau oferă-i o gustare recompensă.
 • Lasă pisica să poarte hamul o vreme prin casă. Dacă pare să o deranjeze și vrea să-l dea jos, încearcă să-i distragi atenția jucându-te cu ea cu jucăria ei preferată.
 • Când observi că felina s-a obișnuit cu hamul, e momentul să-l scoți.
 • Repetă această procedură câteva zile la rând, lăsând hamul pe felină o perioadă tot mai lungă de fiecare dată.
 • Când observi că pisica nu mai e deloc deranjată de ham, atașează-i lesa de ham și lasă felina să o târâie prin casă după ea. Urmărește-o când se plimbă să nu se agate de vreo mobilă sau să nu i se înfășoare în jurul gâtului.
 • Alint-o și laud-o de fiecare dată când ai ocazia pentru faptul că este cuminte și acceptă atât hamul cât și lesa.
 • Las-o să se plimbe prin casă câteva zile cu lesa după ea, pentru a se obișnui.
 • Când s-a obișnuit să se plimbe cu lesa după ea prin casă, e momentul să ridici capătul lesei și să te plimbi alături de ea. Asigură-te că păstrezi distanța potrivită astfel încât să aibă libertate de mișcare, fără nici un fel de reținere.
 • Repetă și acest pas mai multe zile la rând, până când felina nu mai protestează ci merge alături de tine.
 • În timp ce te plimbi alături de pisică vorbește cu ea pe un ton călduros încercând să îi indici tu direcția în care dorești să meargă. Dacă vezi că se încăpățânează și refuză să meargă într-un anume loc, nu o forța. Dacă va fi forțată în vreun fel, va vedea lesa ca pe ceva negativ și nu vei mai putea să te apropii de ea.
 • E momentul să ieșiți afară. Prima excursie ar trebui să fie extrem de scurtă. Dacă stai la bloc, doar pe casa scării, iar daca stai la curte, doar puțin prin curte.
 • Pe măsură ce capătă încredere în ea, mărește și distanța parcursă, însă cu pași foarte mici în fiecare zi. Pisica va fi asaltată de foarte multe obiecte și situații noi și trebuie să se adapteze la ele pentru a ști cum să reacționeze.
 • După ce s-a obișnuit cu casa scării sau cu mersul prin curte, poți ieși cu ea în stradă, gradual, câțiva metri în plus pe zi. În timp, veți parcurge distanțe tot mai mari.

Sfaturi utile

 • Răbdare, răbdare, răbdare. Dacă știi că nu vei avea răbdare cu ea, nu are rost să începi să o dresezi. În timpul dresajului trebuie să fii foarte atent la reacțiile pisicii și să o lași să te ghideze ea spre locurile unde se simte în siguranță. Dacă îți pierzi răbdare, e mai bine să renunți, decât să bruschezi pisica.
 • Dacă ai mai multe pisici, dresarea celei de-a doua va fi mult mai simplă, ea copiind comportamentul primei pisici care a fost dresată.Din aceeasi categorie:

Cum dresezi pisica să folosească cutia cu nisip

Afla cum sa dresezi pisica sa foloseasca cutia cu nisip fara sa o pedepsesti. ...citeste mai mult


Cum dresezi pisica să accepte mângâieri și luat în brațe

Pisica ta devine agresivă când vrei să o atingi? Află cum să o dresezi să accepte mângâieri. ...citeste mai mult


Înțelegerea și dresarea pisicii

Vrei să dresezi pisica să folosească cutia cu nisip? Află cum gandește pisica ta și care sunt cele mai bune metode de dresaj. ...citeste mai mult