Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Cum hrănim și îngrijim pisoii abandonați

În timpul primăverii și al verii, când apar rezultatele sezonului împerecherii la pisici, este foarte posibil să descoperi în vecinătatea casei tale o cutiuță unde chițcăie câțiva pisoiași frumușei. Primul tău instinct va fi să vrei să-i ajuți. Însă, înainte de a lua vreo măsură, ar trebui să ai în vedere următoarele aspecte:

Urmărește locația cu răbdare

Deși la prima vedere pisoii par abandonați, este foarte posibil ca pisica mamă să fie doar plecată în căutarea hranei, sau în căutarea unei locații mai bune, unde să-și mute puii. Astfel, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să urmărești locația pentru a observa dacă pisica mamă se întoarce.

Observarea trebuie făcută de la o distanță relativ mare, astfel încât să nu fii văzut de pisica mamă când se întoarce. Pisica poate sta plecată și câteva ore în cautarea hranei, iar dacă la întoarcere te va observa în apropierea puilor ei, nu se va apropia de ei, ci va sta la distanță. Acest lucru, are un impact dublu negativ asupra pisoilor, aceștia putând suferi de frig, dar mai ales de foame.

Dacă nu ai suficient timp să aștepți pentru a urmări dacă se întoarce pisica mamă, înainte de a pleca, asigură-te că nu este nici un pericol în jurul pisoilor: nu îi plouă, nu este nici un câine sau alt animal prin împrejurimi, nu sunt copii care să vină să-i deranjeze, etc. Pisica mamă este cea mai în măsură să aibă grijă de pisoi, șansele lor de supravețuire fiind cele mai mari alături de ea.

Dacă nu observi nici un pericol potențial imediat, pleacă și revino peste ceva timp pentru a vedea dacă felina s-a întors sau nu.

Dacă pisica mamă s-a întors:

Dacă felina s-a întors și are grijă de pisoii ei, iar zona în care este localizat adăpostul este sigură, nu interveni în nici un fel; cel puțin nu până când pisoii nu sunt înțărcați. Ce poți să faci este să te asiguri că pisica mamă are acces mai facil la hrană și apă, în apropierea adăpostului, astfel nemaifiind nevoită să facă deplasări lungi.

După ce pisoii au fost înțărcați (6-8 săptămâni de viață), poți să te gândești la un plan pentru oferirea lor spre adopție. Exista numeroase platforme online care ajută în acest sens, precum și cabinete veterinare. Dacă vrei să faci fapta bună până la capat, asigură-te că femela este sterilizată, astfel încât să nu mai dea naștere și altor pisoi care să ajungă abandonați în stradă.

Dacă pisica mamă nu s-a întors:

Dacă observi că felina nu s-a întors și pisoii au început să plângă de foame sau frig, cel mai bine pentru ei ar fi să primească hrană și îngrijire imediată. Însă, dacă te hotărăști să intervii, fii sigur că ești dispus să te implici total, până la momentul înțărcării și găsirii unor stăpâni pentru pisoi.

Dacă te hotărăști să ai grijă de pisoi, s-ar putea să fii destul de norocos să găsești un ONG sau un cabinet veterinar dispus să preia noile obligații. Însă, există riscul să nu găsești pe nimeni doritor să te ajute. În acest caz, trebuie să te descurci pe cont propriu. Hrănitul pisoilor cu biberonul nu este tocmai facil și foarte puține persoane sunt dispuse să o facă.

De ce ai nevoie pentru a îngriji și hrăni pisoii abandonați:

  • Formula pentru pisoi achizitionată de la pet shop
  • Biberoane și tetine pentru pisoi, pe care le găsești deasemenea la pet shop;
  • O seringă mai mare – în caz că pisoii nu vor să sugă din biberon;
  • Prosoape curate pentru a amenaja un culcuș pentru pisoi;

Îngrijirea și hrănirea pisoilor abandonați

  • Achizitionează materialele de care ai nevoie, înainte de a lua pisoii în casă. Pisoii nu trebuie hrăniți cu lapte de vacă sau lapte de orez. Există la pet-shop produse pe bază de înlocuitori de lapte (un fel de lapte praf pentru pisici - formula) care pot fi folosite. Odată achizitionate aceste produse, găsești pe cutie instrucțiuni despre cantități, mod de preparare, etc.
  • Verifică dacă pisoii sunt calzi. Niciodată să nu hrănești un pisoi dacă temperatura corpului acestuia este foarte scăzută. Dacă observi că e rece, mai întâi trebuie să-l încălzești, încet. Temperatura poate fi determinată atingându-i lăbuțele sau urechile. Temperatura scăzută poate determina decesul pisoilui, de aceea este foarte important să îl încălzești mai întâi. Pentru a-l încălzi, este suficient să-l învelești într-un prosop și să-l ții aproape de tine timp de 20-30 de minute.
  • În general, lichidul nu trebuie încălzit în mod direct, ci prin amplasarea biberonului pregătit într-un recipient în care este apă fierbinte. Temperatura formulei trebui testată pe încheietura mâinii, cum se procedează și în cazul bebelușilor.
  • Spală-te pe mâini înainte de a pregăti hrana și după ce ai terminat cu hrănirea pisoilor.
  • Nu hrăni pisoii în timp ce îi ții întinși pe spate. Lasă-i să stea pe burtică și ridică-le ușor boticul.
  • Plimbă biberounul pe buzele lui, eliberând puțin lapte, astfel încât să simtă mirosul și gustul.
  • Odată la trei mese, încearcă să le dai și puțină apă, pentru a evita deshidratarea. Laptele de la pisica mamă este foarte hidratant, însă laptele praf nu are cantitatea de apă necesară, aceasta trebuind suplimentată.
  • Nu forța hrănirea. Pisoii sug cât au nevoie și se opresc când sunt plini.
  • Și pisoii trebuie să regurgiteze, precum bebelușii. Așează-i pe burtică și mângăie-i ușor pe spate până obții rezultatul dorit.

Programul de hrănire pentru pisoi

Pe cutia de lapte praf vei găsi instrucțiuni cu privire la cantitatea de care are nevoie un pisoi în funcție de greutatea acestuia. Mai jos este schițat un program aproximativ de hrănire, însă acesta trebuie adaptat în funcție de necesitățile fiecărui pisoi:

  • Pisoii cu vârsta de 1-2 săptămâni trebuie hrăniti odată la 3-4 ore (zi și noapte)
  • Pisoii cu vârsta de 3 săptămâni trebui hrăniți odată la 4-5 ore;
  • Pisoii cu vârsta de 4 săptămâni trebui hrăniți odatp la 5-6 ore;
  • Când pisoii trec de vârsta de 4 săptămâni, poți să începi procesul de înțărcare prin înlocuirea unor mese cu hrană umedă (din conservă) de bună calitate. Poți să începi prin adăugarea unei lingurițe de pateu în sticla cu lapte și să o amesteci bine. Vei fi nevoit să lărgești puțin gaura prin care curge laptele. Ulterior, poți să-i oferi pe o farfuriuță pateu și să-l lași să lingă de acolo o masă, continuând în paralel cu lapte conform program;
  • Pe măsură ce înaintează în vârstă, ar trebui să primească tot mai multă hrană umedă și tot mai puțin lapte. Pănă la vârsta de 8 săptămâni pisoii ar trebui să fie înțărcați și gata pentru adopție.

Pisoii cu vârsta mai mică de patru săptămâni nu pot mânca hrană solidă de nici un fel și nu pot urina sau defeca pe cont propriu. Astfel, dacă pisoii adoptați de tine au această vârstă, ei trebuie hrăniți doar cu biberonul și trebuie ajutați să elimine prin stimularea organelor genitale. Pentru stimulare e nevoie să uzi o dischetă demachiantă cu apă călduță și să mângăi cu ea ușor zona genitală a pisoilor. Odată stimulați, pisoii vor elimina în maxim cinci minute. Acest proces trebuie făcut după fiecare masă. Urina ar trebui să aibă o culoare galbenă, palidă. Dacă este mai închisă la culoare, pisoiul are nevoie de mai mult lapte. Scaunul trebuie să fie de culoare maro (mai deschis sau mai închis) cu un conținut păstos. Dacă e prea uscat, pisoiul este deshidratat.

După atingerea vârstei de 8 săptămâni pisoii sunt numai buni pentru adopție. Astfel, acesta este momentul în care începi să te interesezi de potențiali viitori stăpâni. Sentimentul de satisfacție pe care il vei avea odată cu îngrijirea acestor pisoii nu poate fi cuantificat, însă este sporit de momentul în care fiecare dintre pisoii îngrijiți are propria lui familie.




Din aceeasi categorie:

Îngrijirea și întreținerea pisoilor

Ai adoptat un pisoi însă nu știi de ce are nevoie pentru a se adapta în locuința ta? Află tot ce trebuie să știi despre îngrijirea pisoilor! ...citeste mai mult


Cum prezinți noua ta pisică familiei

Vrei să aduci o pisică în locuința ta însă nu știi cum va reacționa? Află cum să procedezi pentru ca pisica ta să se adapteze ușor la noul mediu. ...citeste mai mult


Hranirea pisoilor mai mici de 6 săptămâni

Nu știi cum să hrănesti pisoiul tău mai mic de 6 săptămâni? Află totul despre hrănirea pisoiului în primele săptămâni de viață. ...citeste mai mult