Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Cum să ajuți pisica mamă să nască

Și iată că a sosit ziua în care pisica ta trebuie să nască. Cel mai probabil nu trebuie să faci nimic să ajuți la procesul nașterii, decât să fii alături de ea. Este posibil ca într-o dimineață să te trezești și să constați că pisica ta a născut în timpul nopții, iar acum își hrănește pisoii. Totuși trebuie să știi cum să observi potențiale probleme și cum să acționezi în cazul în care acestea apar.

Semne ale travaliului iminent:

  • Cuibăreala
  • Schimbări comportamentale. Acestea includ: agitație, gâfâit, tentative de seducție excesive, precum și mieunat foarte sonor.
  • Semne fizice. In tipul perioadei de travaliu pot să apară scăderea temperaturii corporale, stări de vomă, mărirea sfârcurilor.
  • Travaliul efectiv. Vor începe contracțiile și va apărea sacul cu lichid amniotic. Deasemenea va apărea o scurgere de sânge sau un alt lichid colorat.

Ce poți face tu în această perioadă este să pregătești zona pentru naștere și să muți pisica în ea.

Provizii pentru zona de naștere

  • Ziare. Ziarele trebuie așezate pe fundul cutiei în care are loc nașterea. Pune un teanc cu ziare în cutie și scoate-le unul câte unul pe măsură ce se udă.
  • Prosoape curate. Prosoapele sunt folosite la curățirea pisoilor sau stimularea lor, dacă este cazul.
  • Cutie de carton. În această cutie for fi puși puii născuți deja, în timp ce pisica încă dă naștere la ceilalți pui. Dacă poți pune o pernă electrică la fundul cutiei și o pătură sau câteva prosoape deasupra pentru a menține un mediu cald pentru pisoi. Să nu-i așezi pe direct pe perna electrică. Deasemenea poți așeza un prosop pe cutie ca să păstreze căldura în interior.
  • Un coș de rufe. În acesta vei pune prosoapele murdare rezultate după naștere.

Ce se întâmplă în timpul nașterii?

Cauza principală a inducerii procesului nașterii este încă necunoscută, însă principalii factori includ mărimea și greutatea uterului pisicii, mărimea și greutatea fetușilor și echilibrul hormonal al mamei și al pisoilor.

În timpul procesului nașterii au loc contrcții ritmice ale uterului care cresc în intensitate gradual, având ca efect împingerea puilor pe canalul de naștere. Placenta fie este eliminată odată cu fetușii fie în următoarele 24 de ore. Puii sunt născuți în saci amniotici, pe care îi îndepărtează mai apoi pisica mamă. Dacă pisica mamă își ignoră puii și nu îi scoate din sac, este de datoria ta să îndepărtezi cu grijă sacii și să stimulezi pisoii să respire cu ajutorul unui prosop cu care le mângâi pieptul și spatele.

Pisica mamă va stimula puii să respire spălându-i cu limba ei aspră. Deasemenea pisica mamă va roade cordonul ombilical lăsând aproximativ 2 cm. Puii se vor îndrepta imediat spre glandele mamare pentru a se hrăni.

În general perioada dintre fiecare pui născut poate fi cuprinsă între 10 și 60 de minute. Dacă există întârzieri mai mari de  4 ore și ești convins ca pisica mai are pui nenăscuți, este necesar să consulți medicul veterinar. După naștere, mama și pisoii trebuie examinați de medicul veterinar. Deasemenea dacă nu mai vrei să treci prin acest proces, pisica ar trebui sterilizată după înțărcarea puilor.

Cât durează procesul nașterii?

În mod normal procesul nașterii poate dura până la 6 ore. Primul pui apare de obicei în prima oră de la apariția travaliului, iar ceilalți pui se nasc la intervale de 30-60 minute. Pisica ta se va odihni aproximativ 15 minute între nașteri, timp în care fie spală puii deja născuți, fie îi alăptează.

Dacă păstrezi puii născuți într-o cutie diferită, mută-i înapoi lângă pisică și ajută-i să găsească glandele mamare pentru a se hrăni. Deasemenea în perioada asta îi poți oferi mâncare sau înlocuitor de lapte pisicii.

Principalele probleme care pot apărea în timpul travaliului

  • Contracții prelungi fără naștere. O perioadă de o oră de contracții puternice și constante reprezintă un semn că este necesară o vizită la veternir.
  • Neeliminarea placentei. Placenta neeliminată poate fi cauza infectării uterului. Este important să numeri fiecare placentă eliminată odată cu fiecare pui născut, ca să poți identifica existența unei probleme.
  • Pui blocați pe canalul de naștere. Dacă un pui rămâne blocat pe canalul de naștere mai mult de 10 minute, el are probleme și trebuie să intervii să-l ajuți. De aceea este important să citești intruscțiuni cu privire la cum să ajuți pisica să nască.
  • Pui născut mort. Din păcate se poate întâmpla ca unii pui să se nască morți. Singurul lucru pe care poți să-l faci în această situație este să separi puiul mort de cei vii.
  • Hemoragii postnatale. Deși sângerările ușoare sunt normale după naștere, o hemoragie excesivă reprezintă un motiv de îngrijorare. Prezentarea la medicul veterinar este obligatorie.

Odată ce pisoii sunt născuți pisica mamă va avea grijă de ei și îi va hrăni. Asigură-te ca are acces la mâncare pentru puii depisică până când pisoii sunt înțărcați.




Din aceeasi categorie:

Pisica mamă și pisoii ei

Pisica ta urmează să facă pui și tu nu știi cum să o ajuți? Iată ce trebuie și ce nu trebuie să faci pentru a primi pisoii în familie. ...citeste mai mult


Castrarea motanilor - când și de ce castrăm motanul

Castrarea te asigură că motanul nu va avea urmași nedoriți. Iată când și de ce castrăm motanul! ...citeste mai mult


Semne că pisica ta e gestantă

Află care sunt primele semne care iți spun că pisica ta este însarcinată și prin ce schimbari trece ea în timpul sarcinii. ...citeste mai mult