Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Cum și de ce torc pisicile

De-a lungul timpului torsul a oferit unele avantaje pisicilor. In cazul celor mai multe specii de feline torsul se manifestă prin vocalizare. În cazul pisicilor domestice însă, torsul este cel mai prezent atunci când pisica alăptează puii sau când o pisică este are contact cu stăpânul fie prin mângâiere fie prin hrănire. Pisicile pot să toarcă de la vârsta de 2 zile, iar pisica mamă toarce în timpul nașterii.

Deși se presupune că torsul pisicilor este o expresie a plăcerii sau un mijloc de comunicare cu juniorii din specia lor, este deasemenea posbil ca la baza torsului să fie momente stresante. Adesea, pisicile torc în momente când sunt stresate, momente precum vizita la medicul veterinar, sau apariția unei răni. Cu alte cuvinte pisicile nu torc doar când sunt mulțumite de circumstanțele în care se află. 

Cine toarce?

Nu doar pisicile domestice torc. Deși oamenii de știință considerau că doar pisicile pot să toarcă, cu timpul au observat că și alți membri ai subfamiliei felinelor precum gheparzii, linxul sau pumele pot să toarcă. Există și alte specii de animale care manifestă acest comportament printre care amintim hiene, porci de guineea sau ratonii.

Însă un lucru este știut: felinele care torc nu prezintă și răget, iar felinele care prezintă răget nu pot să toarcă. În cazul felinelor care prezintă răget, structura organelor din jurul laringelui nu este destul de rigidă ca să le permită să și toarcă. Astfel, panterele, leii, leoparzii, jaguarul sau tigrii nu pot să toarcă.

Oamenii de știință spun că felinele au dezvoltat răgetul pentru a-și proteja prăzile și mândria. Confrom teoriei acestora, dacă tu ai fi o felină mare care trebuie să se miște permanent pentru a prinde o pradă, răgetul puternic te va ajuta să-ți menții teritoriul pe care cauți prada.

Pe de altă parte, pisicile de casă sunt animale singuratice și nu trebuie să concureze cu alte animale pentru a obține hrană. În aceste condiții comunicarea dintre ele nu trebuie să fie de anvergură. Pentru ele este suficientă marcarea terioriului pentru a anunța alte animale de prezența lor.

Cum toarce pisica?

„Cum toarce pisica” este o intrebare la care se caută răspuns de câteva zeci de ani. Oamenii de știință au demonstrat că o pisică produce torsul prin semnalizarea intermitentă a musculaturii din jurul laringelui și diafragmei. Pisicile torc atât în timpul inspirării cât și în timpul expirării având un tipar consistent și o frecvență cuprinsă între 25 – 150 Hz.

Mecanismul torsului este foarte simplu așa ca este greu de înțeles de ce nu toate pisicile pot toarce. Răspunsul la întrebarea „cum toarce pisica” poate sta în osul hioid care se gâsește în gât și este suport pentru limbă și laringe. În timp ce pisicile care torc au acest os hioid rigid, felinele mai mari au acest os flexibil ceea ce le permite răgetul în locul torsului.

Însă acest os nu este singurul care împiedică felinele mari să toarcă. Aceste feline au tampoane de țesut suplimentare în jurul osului hioid care fac ca torsul să le fie imposibil. Este posibil ca unele dintre aceste feline să aibă posibilitatea să toarcă însă n-o fac sau n-au fost auzite făcând-o. În cazul unor feline mari s-a observat prezența torsului, însă numai atunci când expiră, în timp ce pisicile domestice pot toarce atât când inspiră cât și când expiră.   

De ce toarce pisica?

Dacă regetul este folosit de câtre felinele mari pentru a semnala prezența lor și a marca teritoriul, se pune întrebarea: de ce toarce pisica?

Oamenii percep torsul pisicii ca semn al plăcerii sau al mulțumirii datorată prezenței lor. Însă, deși mulțumirea stă la baza apariției torsului, pisica toarce și când este speriată sau amenințată. Cu alte cuvinte, torsul pentru pisică este ca zâmbetul pentru oameni. Oamenii zâmbesc când sunt emoționați, când vor ceva, când sunt bucuroși sau pus și simplu când sunt mulțumiți de o acțiune. În aceleași condiții toarce și pisica.

Torsul convingător

Torsul poate fi înțeles și ca o modalitate de a cere de mâncare. Cu siguranță ai observat dimineața că pisica ta toarce foarte insistent în timp ce se alintă în jurul tău, încercând să te conducă spre locul în care primește hrană.

Pentru ca acest tors să fie mai convingător, pisicile amestecă și unele sunete cu torsul, crescând totodată frecvența torsului cu cel puțin 25 Hz. Acest excercițiu este bazat pe dorința de a fi hrănite cât mai repede. Cu toții am observat cât de insistente sau chiar enervante sunt pisicile dimineața.

Torsul convingător este specific pisicilor care trăiesc doar în casă în familii cu unul sau doi membri. Pentru locuitorii casei, torsul convingător poate fi insesizabil, însă pentru musafiri, acest tip de tors iese în evidență imediat. Ei observă diferența între torsul de plăcere din timpul alintatului și torsul insistent din cursul dimineții.

Puterea de vindecare a torsului

Pisica toarce nu doar când este fericită ci și când suferă de durere, când este bolnavă sau rănită, sau chiar când este aproape de moarte. Deasemenea și pisoii torc la foarte scurt timp după naștere, începând cu a doua zi de viață.

În aceste condiții s-a pus problema aflării scopului care stă la baza toruslui în condiții de vulnerabilitate. Astfel a apărut ideea că torsul poate aduce unele avantaje pisicii. După numeroase studii s-a demonstrat că torsul joacă un rol important în procesul de vindecare a pisicii.

Cu alte cuvinte, frecvența de 25 Hz a torsului oferă pisicii un fel de terapie fizică, care contribuie la vindecarea mai rapidă a acesteia.

Torsul – terapie pentru oameni

Este știut faptul că pisica au un rol important în reducerea stresului și a tensiunii stăpânilor, iar acest fapt este îndeplinit cu ajutorul torsului. Torsul pisicii este un stimul care ajută oamenii să se calmeze.

Deasemenea, a fost demonstrat că torsul cu o frecvență de 25 Hz poate conduce la îmbunătățirea densității oaselor și poate grăbi vindecarea. Asocierea dintre frecvența torsului pisicii și grăbirea vindecării oaselor și mușchilor a reprezentat o metodă de tratare a fracturilor la oameni. Scăderea densității oaselor și atrofierea mușchilor sunt două condiții des întâlnite în cazul astronauților datorită perioadelor îndelungate pe care aceștia le petrec în zone cu gravitate zero. Aceștia sunt deasemenea tratați cu o terapie de ultrasunete cu o frecvență de 25 Hz.

Fapte știute despre torsul pisicii

  1. Torsul pisicii este diferit de orice alt tip de vocalizare specific animalelor, întrucât poate fi produs atât în timpul inspirării, cât și în timpul expirării;
  2. Lungimea de undă a toruslui pisicii este cuprinsă într 25-150 Hz. La cel mai scăzut nivel, torsul pisicii are același nivel de vibrație ca un motor diesel.
  3. Torsul este cunoscut pentru capacitatea de vindecare. A fost demonstrat că torsul pisicii contribuie la scăderea tensiunii, alienarea depresiei, îmbunătățirea densității oaselor și întărirea musculaturii.

 




Din aceeasi categorie:

20 de pisici care isi doresc sa fie alte animale

Nu doar oamenii viseaza sa fie altcineva, si pisicile au aceeasi dorinta. Iata ce alte animale isi doresc pisicile sa fie! ...citeste mai mult


Ce beneficii au stăpânii de pisici

Pisicile nu sunt doar niște bibelouri ținute în casă. Ele sunt suflete care aduc numeroase beneficii celor care le iubesc. ...citeste mai mult


Cum reducem năpârlirea pisicii

Năpârlirea piscii este un proces neplăcut pentru stăpâni. Iată cum poți reduce năpârlirea piscii tale cu un efort minim! ...citeste mai mult