Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Motanel bombitza pentru adoptie

detalii...

Doi motanei Scottish adorabili isi cauta Om

detalii...

Vand pisicuta caracter adorabil rasa Scottish Fold Highland 3 luni jumatate 1200ron negociabil

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

De ce au pisicile mustăţi?

Pisicile au multe atribute fiziologice care le ajută să aibă abilităţi atletice uimitoare, însă una dintre cele mai importante caracteristici, pe care le au toate felinele este reprezentată de mustăţi. Ce fac aceste mustăţi de fapt şi de drept pentru pisica ta?

 Anatomia mustăţilor

Cea mai comună greşeală pe care o fac oamenii este confundarea mustăţilor pisicii cu mustața umană. Spre deosebire de mustaţa specifică bărbaţilor, mustăţile pisicilor sunt receptori de atingere.

Aceste fire lungi, rigide, au rădăcini mult mai adânci în corpul pisicii decât restul blănii pisicii. Mustăţile pisicii sunt conectate la sistemele nervos şi muscular, transmiţând informaţii despre mediul înconjurător direct senzorilor nervoşi ai pisicii, ajutând-o astfel să descopere şi să răspundă la schimbările din jurul ei. Cu alte cuvinte, mustăţile pisicii acţionează ca un radar pentru aceasta.

Aceste fire proeminente sunt vizibile pe ambele părţi ale nasului şi pe buza superioară. Deasemenea, asemenea fire, dar de lungimi mai scurte, pot fi observate şi deasupra ochilor (un fel de gene pentru pisici). Însă ştiaţi că pisicile au mustăţi şi pe linia maxilarului şi în spatele labelor din faţă?

 Mustăţile pisicii NU se tund

O altă greşeală pe care o fac oamenii este să creadă că mustăţile pisicii trebuie tunse. Această presupunere este una greşită.

Perierea sau tăierea mustăţilor pisicii este o activitate pe care nu trebuie să o faci niciodată. Fără aceste fire tactile, pisica devine foarte dezorientată şi speriată. Pe scurt, mustăţile ajută pisica să măsoare şi să cunoască mediul din jurul ei. Mustățile pisicii cresc înapoi, însă ea are nevoie de ele intacte, la fel cum tu ai nevoie de simţurile tale pentru a supraveţui.

Mustăţile pisicii năpârlesc şi cresc înapoi în mod natural şi trebuie lăsate în pace. 

Orientarea în spaţiu

Pisicile au un organ senzorial la capătul mustăţilor, numit proprioceptor, care trimite semnale tactile creierului şi sistemului nervos. Aceşti proprioceptori au legătură cu poziţia corpului şi a membrelor, pentru a şti mereu unde este fiecare parte a corpului, pentru a putea lua o decizie în legătură cu următoarea mişcare.

Aceşti mici senzori fac ca pisica să fie foarte sensibilă chiar şi la cea mai mică schimbare în mediul ei. Mustăţile pisicii nu o ajută doar să măsoare un spaţiu, pentru a determina dacă încape sau nu, ci răspund şi la vibraţiile din aer, ajutând-o astfel la urmărirea pradei.

 Pregătirea atmosferei

Mustăţile pisicilor mai acţionează şi ca un barometru care determină starea lor de spirit . Atunci când felina se odihneşte sau este bucuroasă, mustăţile sunt imobile. Insă, dacă observi mustăţile adunându-se brusc şi aliniindu-se cu faţa felinei, este semn ce ea este speriată. Mai multe detalii despre limbajul mustăţilor aici.

Atunci când felina ta urmăreşte o jucărie, vei observa că mustăţile sunt îndreptate spre în faţă. Asta înseamnă că felina ta se află în starea de vânător. Deasemenea, atunci când pisica este excitată de un anume eveniment, toată blana de pe corpul ei, inclusiv mustăţile va fi zburlită.

Mustățile reprezintă un organ vital pentru mobilitatea și simțul de siguranță al felinei tale. Fără mustăți, pisicile nu se pot apăra și nu pot face toate acrobațiile pe care le fac în timpul jocului.
Din aceeasi categorie:

Îngrijirea pisicii pe timpul iernii

Deși pisicile stau afară când temperatura este -15 grade Celsius, ele nu pot supravețui la astfel de temperaturi o perioadă îndelungată. ...citeste mai mult


Pisica visează?

Te-ai întrebat vreodată de ce tresar pisicile în timpul somnului? Oare visează? Oare au spasme? Află răspunsul! ...citeste mai mult


4 Lucruri inedite despre ghearele pisicii

Știm cu toții principalul rol al ghearelor unei pisici. Dar iată câteva lucruri inedite pe care nu le știai despre ghiare! ...citeste mai mult