Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Diareea la pisici

Diareea reprezintă un nivel ridicat de lichid în fecalele pisicii, concomitent cu o cantitate mai mare de fecale și o frecvență sporită a nevoii de a folosi litiera. Orice proprietar de pisică știe ce presupune diareea: lichid urât mirositor care acoperă litiera, sau mai rău, podeaua casei.

Vestea proastă este că diareea este destul de frecventă în rândul pisicilor. Schimbările în dieta pisicii, infecțiile intestinale sau antibioticele prescrise reprezintă cele mai comune cauze ale diareei la pisici. Vestea bună este că aceste cauze pot fi tratate ușor și pot fi remediate într-un timp scurt astfel încât nici tu, nici pisica ta să nu suferiți.

Medicii veterinari clasifică diareea în funcție de durată și severitate. Mai jos sunt descrise câteva caracteristici ale fiecărui tip de diaree care te vor ajuta să determini și să elimini cauza principală.

Diareea acută versus diareea cronică la pisici

Diareea acută este des întâlnită în rândul pisicilor; apare brusc și ține în jur de o săptămână, sau mai puțin. Cauzele principale ale diareei acute la pisici includ: intoleranță alimentară, infecție virală sau paraziți intestinali. O schimbare bruscă în dieta pisicii poate fi un declanșator, la fel ca și produsele din lapte (contrar credințelor populare, pisicile sunt intolerante la lactoză). Deasemenea, întrucât emoțiile pisicii sunt foarte ușor transferate în probleme fizice, un eveniment stresant precum o schimbare în program, sau o mutare poate fi un declanșator pentru diaree la pisici.

Diareea este considerată cronică daca persistă o perioadă de trei sau mai multe săptămâni, sau dacă revine la scurt timp după ce a fost tratată. Diareea cronică poate fi cauzată de anumiți paraziți intestinali, alergii la mâncare, inflamații ale intestinelor, tulburări pancreatice sau hipertirodism.

Diareea în intestinul subțire versus diareea în intestinul gros la pisici

Tipul de simptome pe care le prezintă pisica poate indica locația problemei în corpul pisicii. Diareea care își are originea în intestinul subțire, este de obicei extrem de lichidă, urât mirositoare, în cantități mari și variază în ceea ce privește culoarea. Poți observa ca pisica ta elimină gaze frecvent. Diareea din intestinul subțire nu este însoțită de sânge. Ea este cauzată în principal de alergii la mâncare, insuficiență pancreatică, inflamații ale intestinului sau hipertiroidism.

Important! Daca observi diaree în litieră, este foarte important să observi dacă pisica a eliminat și urină. Dacă felina are un blocaj în ceea ce privește producerea de urină, aceasta poate muri.

Diareea care își are originea în intestinul gros este diferită și mai este numită și colită. Pisicile care suferă de colită, folosesc litieră foarte des și foarte brusc. Acest tip de diaree este lichidă și explozivă, fiind eliminată prin izbucniri scurte. Deasemenea, în acest caz pot fi observate urme de sânge sau mucus. Pisica va depune un efort destul de intens pentru a elimina fecalele însă va reuși să elimine doar mici părți de fecale. Deasemenea, este posibil ca felina ta să vomite în litieră de la efortul depus pentru eliminarea fecalelor. Odată ce termină eliminarea, felina va fi agitată și va alerga prin casă ca și cum ar fi urmărită. Cauzele principale ale colitei includ: infecții cu protozoare sau alți paraziți, precum și inflamații ale intestinului.

Important! Pisicile pot arăta semne clasice pentru colită și atunci când sunt constipate. Medicul veterinar poate determina care este cauza disconfortului felinei tale.

Diareea ușoară versus diareea complicată la feline

Cel mai adesea, diareea întâlnită în rândul pisicilor este una ușoara și poate fi tratată acasă. Însă există situații când diareea poate fi un simptom al unei condiții medicale mult mai complexe. Pierderea de lichid, mai ales atunci când pisica și vomită, poate duce la deshidratare, care are consecinte serioase în sănătatea pisicii. Diareea cronică în intestinul subtire duce adesea la pierderea în greutate și malnutriție, dacă persistă o perioadă îndelungată. Unele forme de diaree acută pot fi vitale pentru pisica ta, necesitând un tratament mai agresiv.

Ce faci dacă pisica ta are diaree?

Diareea este o bătaie de cap în cel mai fericit caz și o cauză a decesului pisicii în cel mai rău caz. Du-o urgent la medicul veterinar dacă diareea:

  • este însoțită de vomitat, letargie, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale, febră;
  • conține cantități însemnate de sânge;
  • este neagră sau de culoare foarte închisă;
  • poate fi cauzată de ingestia unor substanțe toxice.
  • apare la pisoi cu vârsta sub 9 luni, mai ales dacă nu sunt făcute vaccinurile.
  • apare la pisici în vârstă, cu o sănătate mai fragilă.
  • se înrăutețește în primele 48 de ore de la apariție.

Cauze ale diareei la pisici

  1. Cauze privind dieta:
    1. Schimbări în dieta pisicii
    2. Intoleranța la mâncare sau alergii (la gluten, la grăsimi, la lactate)
    3. Ingestia de materiale străine (bucăți de plastic, material textil)
    4. Ingestia de toxine (plante toxice pentru pisici, otrăvuri)
  2. Boli sintetice
    1. Pancreatită
    2. Boli ale ficatului
    3. Boli are rinichilor
    4. Hibertiroidism
    5. Diabet
    6. Cancer
  3. Paraziți
    1. Viermii cârlig
    2. Viermii rotunzi
    3. Girdia
    4. Coccidia
  4. Inflamații
    1. Inflamații ale intestinului
    2. Colita de stres
  5. Virusuri:
    1. Febra felină
    2. Coronavirus
  6. Anomalii
    1. Obstrucții intestinale
    2. Cancer intestinal
    3. Insuficientă pancreatică.
  7. Bacterii:
    1. Salmonella

Cum tratez diareea la pisici?

Dacă o pisică sănătoasă prezintă diaree, ca și caz izolat, e rezonabil să o tratezi acasă. Dacă ai schimbat recent mâncarea pisicii, oprește noua dietă și revino la cea veche. Incearcă să hrănești pisica cu porții mici, ușor de digerat din alimente precum pui sau vită, după ce le-ai dat prin blender cu apă. Poți adăuga un probiotic, fortiflora este o sursă foarte bună de probiotice. Continuă cu această dietă cel puțin 48 de ore de la apariția diareei. Dacă în acest timp situația se îmbunătățește, poți să reintroduci treptat vechea dietă.

Atentie! Nu da pisicii medicamente, mai ales din cele pe care le iei tu în caz de diaree, decât dacă așa a prescris medicul veterinar. Medicamentele care te ajuta pe tine pot fi toxice pentru felina ta, și pot duce la deces.

Dacă acești pași nu ajută, este extreme de important să mergi cu pisica la medic. Acesta va determina cauza exactă și tipul de diaree de care suferă pisica ta și îi va da tratamentul corect.




Din aceeasi categorie:

Constipația la pisici

Constipația este o afecțiune gravă care poate determina serioase probleme de sănătate pentru pisica ta. Iată ce trebuie să faci! ...citeste mai mult


Afecţiuni ale pisicilor în sezonul rece

Pielea și lăbuţele pisicii tale pot avea de suferit, dacă ea este obişnuită să se iasă mult afară. Însă și frigul din locuință le poate îmbolnăvi. ...citeste mai mult


Afecţiuni ale urechilor

Află care sunt cele mai întâlnite afecțiuni ale urechilor pisicii tale și ce trebuie să faci pentru a le preveni și trata. ...citeste mai mult