Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Dormitul cu pisica - bine sau rău?

Nimic nu-i place unei pisici mai mult decât să doarmă (poate doar puțină iarba mâței). Pisicile dorm între 16-18 ore pe zi, iar dacă o parte din aceasta activitate relaxantă numită somn are loc noaptea, cel mai probabil felina se va cuibări în pat lângă tine pentru a dormi. Pisicile iubesc somnul, și mai ales somnul în locuri calde, unde se simt și protejate. Însă, există oare și alte motive pentru care felina vrea să doarmă lângă tine?

  • Căldură. Pisicilor le place să doarmă în locuri calde. Felinele au tendința de a se îndrepta către locuri unde există surse externe de căldură, astfel încât ele să nu trebuiască să consume la fel de multă energie pentru a produce nivelul de căldură cu care se simt confortabil. În timpul zilei, pisicile urmaresc zonele din locuința unde bate soarele, sau calorifere, sau computere pornite care emană căldură. Însă seara? Nu este nici un loc mai plăcut unde să se cuibărească decât lângă stăpân, unde poate beneficia de căldura corpului lui.
  • Confort. Având în vedere că oamenii au obiceiul de a se înconjura cu accesorii (plapume, pături, perne) cât mai confortabile pentru ei, pisicile vor să profite de „patul” moale și călduros care li se expune în față.
  • Siguranță. Felinele au tendința de a fi mereu „în gardă”. Instinctele naturale le fac să fie mereu în alertă, pregătite să fugă, să se ascundă sau să atace potențiali prădători. Programul de somn al stăpânului, însă, le oferă oportunitatea să-și relaxeze organismul și mintea. Dacă pisica știe că stăpânul, în care are deplină încredere, e lângă ea, se simte protejată de orice pericol, și astfel poate dormi adânc și relaxat.
  • Afecțiune. Deși este mai puțin evident, felinele își iubesc stăpânii și uneori au tendința de a arăta acest lucru. Astfel, dormitul lângă tine este un moment prielnic în care pisica ta îți poate arăta că te iubește și vrea să petreacă timp cu tine. De asemenea, pisicilor le place să se relaxeze pe ritmul bătăilor inimii tale, fapt pentru care, de multe ori va încerca să doarmă efectiv pe tine (pe piept, sau spate).
  • Mirosul tău. Mirosul stăpânului este un alt element care oferă confort pisicilor. Când pisica ta te aude prin preajmă și îți simt mirosul aproape, întră într-o stare de relaxare profundă. Dacă familia are mai mulți membri și felina alege să doarmă lângă tine, înseamnă că ești omul lui preferat din familie.

Beneficiile dormitului cu pisica

Studiile în domeniu au arătat ca aproximativ două treimi din proprietarii de pisici le primesc în pat în timpul somnului. Ne putem imagina cu toții beneficiile dormitului cu pisica. Aceste mici animăluțe blănoase aduc și un soundtrack când vin lângă tine. Așa cum bătăile inimii tale le relaxează pe ele, și torsul pisicilor are un efect benefic asupra organismului tău.

  • Confort. Nimic nu e mai confortabil și relaxant decât să te urci în pat sau să te așezi pe canapea lângă un ghemotoc de blană cald. Vei incepe să mângâi felina, iar ea va începe să toarcă și va fi ca un sedativ pentru tine. Curând vei uita de toate probleme din cursul zilei și te vei lăsa cuprins de relaxare.
  • Alină singurătatea. Se spune că atât timp cât ai un animăluț în casă nu vei fi niciodată singur. De asemenea, nici nu va trebui să dormi singur niciodată. Indiferent cât de mic este animaluțul care se plimbă alături de tine prin casă vei avea și un sentiment de siguranță.
  • Sănătate. Cu siguranță ai auzit despre puterile de vindecare pe care le au pisicile. Ajungi acasă, te aşezi pe canapea, pat sau scaun, iar pisica ta miauna  scurt ș i sare în braţe la tine. În timp ce îţi plimbi degetele prin blana ei moale, ea toarce iar odată cu torsul ei, problemele tale par să nu mai fie chiar aşa de grave. Sau, ai o durere într-un anumit punct al corpului, iar felina ta o simte și se asează acolo și începe să toarcă. Treptat, parcă durerea dispare. In același timp, pisicile te ajută să te relaxezi și să reduci stresul, ceea ce e benefic pentru inimă, pe termen lung.

Dezavantajele dormitului cu pisica

Bineînteles că traiul cu o felină nu este doar lapte și miere și că există mulți stăpâni care nu-și doresc să doarmă cu un mic tractoraș lăngă ureche, sau care nu vor să simtă blănița pufoasă lângă ei, în timpul somnului. Printre dezavantajele dormitului cu pisica se numără:

  • Pisica îți întrerupe somnul. Este foarte posibil ca în timpul nopții felina ta să-și amintească că îi este foame, sau că vrea să se joace, sau că vrea să te iubească, rezultând astfel un somn deranjat.
  • Pisicile sunt animale nocturne. Având în vedere că în timpul zilei pisicile dorm, noaptea sunt pline de energie, energie care trebuie consumată cumva. Acest consum, are loc de obicei în timpul nopții. Cu toate acestea, pisica poate fi educată să doarmă odată cu tine, dacă ești dispus să depui un minim de efort.
  • Pisicile pot provoca astm și alergii. Peste 8% dintre adulți și peste 9% dintre copii suferă de astm, iar dacă și tu suferi de această afecțiune, nu este indicat să primești pisica în dormitor, când dormi. In aceste momente, riscul de a inhala un fir de blană de la pisica ta este mult mai mare, iar această inhalare iți poate provoca probleme ulterioare. Nu trebuie să renunți total la pisică, ci doar să-i limitezi accesul în anumite zone, mai ales în timpul somnului.
  • Limitează momentele intime. Știm cu toții că prezența pisicii în dormitor poate duce la inhibare și ratarea unor momente intime, mai ales dacă unul din parteneri nu este iubitor de animale. Nu este deloc plăcut să vezi niște ochi mari și blânzi cum te privesc când ești mai drăgăstos cu partenerul. Însă, această problemă poate fi ușor rezolvată prin închiderea pisicii în afara camerii unde sunteți voi.

E bine sau rău sa dormi cu pisica? Asta decide fiecare stăpan în funcție de prioritatile sale și de lucrurile pe care este dispus să le sacrifice. Per ansamblu, avantajele sunt mult mai mari decat dezavantajele.

 

 



Din aceeasi categorie:

Ce beneficii au stăpânii de pisici

Pisicile nu sunt doar niște bibelouri ținute în casă. Ele sunt suflete care aduc numeroase beneficii celor care le iubesc. ...citeste mai mult


25 de idei de mobila pentru pisici

In era modernului, și pisicile pot profita de pe urma imaginației iubitorilor de animale. Iată câteva idei de piese de mobilier originale pentru pisici! ...citeste mai mult


10 medicamente care îți pot otrăvi pisica

Medicamentele din locuință îți pot ucide pisica. Află care sunt pastilele otrăvitoare pentru felina ta! ...citeste mai mult