Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Etapele sarcinii pisicii tale

Dezvoltarea embrionului

Sarcina unei pisici durează între 57-69 de zile, adică aproximativ 9 săptămâni. Întreaga dezvoltare a embrionului reprezintă un studiu științific care împărțit pe mai multe etape însă noi vom vorbi în acest articol doar despre etapele principale.

După fertilizare, zigotul începe să formeze o masă de celule cu formă circular. Odată ce această masă are în componența sa un număr de 16 celule, primește denumirea de morula. Morula intră în uter și se stabilește în perete acestuia. Pentru a se putea stabili aici, aceasta secretă o enzime care are puterea să dizolve un buzunar în țesutul uterului. În acest buzunar se va stabili morula. În cazul pisicilor, oul fertilizat ajunge în peretele uterului în cinci zile, iar implantarea apare la aproximativ 2 săptămâni de la fertilizare.  Întrucât pisica poate purta mai mulți embrioni în același timp, acest proces se repetă pentru toți zigoții în același timp. Nu toți embrionii supravețuiesc procesului de implantare.

Embrionul continuă să se dezvolte, celulele craniene și toracice dezvoltându-se primele. Embrionul plutește într-un leagăn de lichid aparținând la doi saci: amnionic și allantois. Lichidul amniotic conține apa, protein, zaharuri, săruri, grăsimi și urme de uree. Lichidul alantoidian conține în principal materiile fecale eliminate de embrioni.

Placenta, peretele care asigură circulația sângelui dintre mamă și pui, se dezvoltă mai târziu. Placenta funcționează ca o autostradă pe care are loc schimbul de oxigen, nutrienți și materii fecale dintre embrioni și mamă.

Când structruile organice s-au terminat de fromat, embrionul devine fetus, iar primul trimestru al sarcinii este finalizat. Din acest moment și până la naștere principalele faze sunt dezvoltarea (în trimestrul al doilea) și creșterea (în trimestrul al treilea).

Îngrijirea pisicii în timpul sarcinii

Dacă ai o pisică însărcinată, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să o duci la un control la medicul veterniar. Este foarte important ca ea sa fie testată pentru virusul imunodeficienței specific felinelor și virusul leucemiei, precum și să discutați avantajele și dezavantajele vacinării.

Presupunând că ai o pisică mamă sănătoase, îngrijirea ei presupune o dietă bogată în nutrienți alături de foarte multă apă proaspătă și curată. În ultimele 20 de zile de sarcină, pisica ta trebuie hrănită cu mâncare pentru pui de pisică, de foarte bună calitate, iar acest regim alimentar trebuie să continue până când puii au fost înțărcați. Mesele trebuie să fie dese și să conțină cantități mici de mâncare. Abdomenul pisicii este plin cu pui, așadar ea nu va putea mânca mult la o singură masă. Deasemenea este important să o țineți în casă în perioada de sarcină.

Nașterea puilor

Odată cu apropierea de momentul nașterii pisica ta va arăta unele semene care îți vor indica că puii vor veni curând. Prima etapă de travaliu poate dura de la 12 la 24 de ore și poate include următoarele simptome:

Cuibăreala. Pisica ta va începe să caute prin casă, să miroase dulapurile și locurile isolate din casă, în căutarea unui loc potrivit pentru a aduce pe lume puii. Este momentul ca tu să pregătești o cutie sau un coș cu prosoape, sau cerșafuri curate într-un loc izolat al locuinței. Se poate întâmpla ca pisica ta să decidă să nască pe podeaua rece din baie, însă aceste cazuri sunt destul de rare.

Creștere gradului de afecțiune. Pisica ta va deveni deaodată foarte iubitoare și va vrea să stea lângă tine tot timpul. Însă au existat cazuri în care o pisică foarte drăgăstoasă în trecut devine foarte rece și distant când se apropie momentul nașterii. Orice schimb de personalitate este un semn.

Scăderea activității. În aceste momente pisica ta va prefera să se odihnească mereu. Deasemenea, pisica ta poate să renunțe la mânare în ultimele zile de sarcină.

Lactație. Sfârcurile pisicii tale se vor mâri și vor deveni mai roz începând cu a treia săptămână de sarcină, însă cu 24 de ore înainte de naștere pisica ta va avea lactație. Dacă pisica ta a mai avut nașteri în trecut, lactația ar putea apărea mai devreme.

Scăderea temperaturii. Temperatura normală la pisici este curpinsă între 38 și 39.1° C. O scădere dramatică a temperaturii pisicii tale este un semn sigur că urmează nașterea.




Din aceeasi categorie:

Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Semne că pisica ta e în călduri

Începutul de an coincide cu sezonul căldurilor la pisici. Cum știi dacă pisica e în călduri? Iată care sunt semnele! ...citeste mai mult


Cât durează sarcina pisicii?

Pisica ta e gestantă și nu știi când trebuie să nască? Iată cum poți calcul data exactă când vin pisoii! ...citeste mai mult