Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


donez pisicuti

detalii...

Pisicut alb jucaus

detalii...

Ofer spre adoptie patru pisoi dragalasi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Video


 

Himalayană

Fiind un mix între pisica Persană și pisica Siameză, felina Himalayană este o frumusețe cu blana lungă. Numită și Persană colorată, această pisică poate fi ușor recunoscută datorita feței ei netede și plate și blănii lungi. Atuurile acestei pisici nu sunt date doar de felul cum arată, pisica Himalayană  mai este descrisă și ca “pisica -cățel” întrucât este extrem de afectuasă cu stăpânii.

Istoria pisicii Himalayene

Felina Himalayană a apărut în urma încrucișării de către crescătorii de animale a raselor Persană și Siameză, creând astfel o pisică hybrid care are culorile pisicii Siameze și lungimea blănii pisicii Persane. Un crescător britanic pe nume Brian Sterling Webb a dedicat 10 ani din cariera sa creării acestei rase de pisici și a primit aprobare din partea Consiliuluii de conducere al Cat Fancy in 1955. Doi ani mai târziu, o crescătoare de pisici din California, Marguerita Goforth, a solicitat și a obținut de la Asociația Crescătorilor de pisici recunoașterea acestei rase în mod oficial. Au fost recunoscute patru culori pentru blana pisicii Himalayene: gri, ciocolatiu, albastru și liliac (bej). In 1966 câștiga concursul de frumusețe pentru prima dată o pisică din rasa Himalayană.

Caracteristicile fizice ale pisicii Himalayene

Pisica Himalayană seamană foarte mult cu o pisică Persană care poartă o haină de nurcă. Blana ei lungă și cremoasă oferă baza perfectă pentru „punctele” lor contrastante, respectiv secțiunile mai întunecate de blană pe urechi, față, picioare și coadă. Aceste puncte pot veni într-o gamă largă de culori, inclusiv modele de focă, albastru, liliac, ciocolată, flacără și crem, precum și modele tabby, lynx și coajă de țestoasă. Ochii ei albaștri reprezintă cireașa de pe tort pentru această rasă superbă. Aceste pisici de talie medie nu sunt atât de mari, dar blana lor ultra-lungă le face să pară mult mai voluminoase decât sunt.  Pisica Himalayană adultă cântărește de obicei între 3,5 și 6 kg și au o înălțime de 25-28 cm. La fel ca pisicile Persane, pisicile Himalayene au fețe plate, urechi mici și capete rotunjite. Blana lor lungă și groasă necesită îngrijire regulată, dar munca suplimentară pe care o cer merită mai mult decât efortul, deoarece această pisicuță populară este o foarte placută companie.

Temperamentul pisicii Himalayană

Temperamentul tipic Himalayan este blând, iubitor și incredibil de inteligent, spune Pam Nichols, DVM, președintele American Animal Hospital Association. Și la fel ca verii lor persani, Himalayenele sunt pisici relaxate, care se mulțumesc să-și petreacă ziua ațipând în poală.

Pisica Himalayană este simbolul chill-ului. De asemenea, este relativ silențioasă, așa că nu va trebui să folosești dopuri pentru urechi atunci când felinei îi este foame sau să bei cești de cafea în plus din cauza raliurilor de la 3 a.m. Aceste pisici vor fi mulțumite și dacă sunt lăsate singure câteva ore la un moment dat și vor fi la ușă să te întâmpine când ajungi acasă. Pisica Himalayană acceptă fără probleme și o altă felină ca și colegă de cameră, sau chiar un cățel.

Îngrijirea pisicii Himalayene

La pisica Himalayană, blana lungă și frumoasă este cea care are nevoie de cea mai multă atenție. Având în vedere că blana e așa de deasă, este foarte important să o piepteni zilnic folosind orice tip de perie ai la îndemână, pentru a preveni încâlcirea și a facilita năpârlirea. Blana încâlcită nu doar că este inestetică, dar poate fi și dureroasă. Astfel este indicat să o perii frecvent atent. Privește-o ca pe momentul vostru de răsfăț. Poți să obișnuiești pisica Himalyană cu baia încă de mică, băile ajutând la întreținerea blănii.

Ingrid Johnson, consultant certificat în comportamentul pisicilor, îngrijitor de pisici și autoare a cărții Fundamentally Feline recomandă să faci cercetări despre această rasă înainte de a cumpăra un pisoi din rasa Himalayană, deoarece această pisică necesită îngrijire suplimentară.

„Dacă nu-ți place părul de pe mobilă, nu iei o pisică cu păr lung”, spune ea. „Felinele Himalayene au nevoie de îngrijire specială și pentru ochii lor”. Pisicile precum Himalayana și Persana au fețe plate (numite brahicefale) care împiedică scurgerea corectă a lacrimilor. Această revărsare de lacrimi se numește epiforă. Ochii lor sunt ok, însă conductele lor lacrimale creează o pată maro-roșcată sub ochi”. Deci, va trebui să le ștergeți fețele în mod regulat cu un șervețel pentru a îndepărta petele.

Sănătatea pisicii Himalayană

Himalayana este o rasă relativ sănătoasă. Unele probleme care pot apărea includ boala polichistică a rinichilor (PKD) și atrofia progresivă a retinei (PRA), iar unele pisici pot chiar dezvolta probleme de respirație din cauza fețelor lor plate. Dar aceste potențiale afecțiuni sunt mai mult o excepție decât o regulă, mai ales dacă îți cumperi pisoiul de la un crescător cu o reputație bună. De asemenea, din cauza blănii lungi, felinele pot dezvolta ghemotoace de blană, așa că discutați cu medicul veterinar despre prevenirea lor.

La fel ca și alte pisici, Himalayena are nevoie de îngrijire regulată a dintilor și a unghiilor, precum și deplasări la veterinar pentru vaccinări și alte examinări. Și toate pisicile din această rasă ar trebui să fie sterilizate și ținute în siguranță în interior.

Condiții de trai pentru pisica Himalayană

Deși arată ca o regină pisica Himalayană nu are nevoie de un palat - este doar fericită să fie în preajma ta, indiferent dacă locuiești într-o casă mare sau într-un apartament mic.

Felina nu este un animal chiar atletic și nu excelează în sărituri, dar se va bucura de un arbore de pisici bun pentru vizionare verticală. Deasemenea, îi va plăcea cu adevărat un hamac pentru pisici lângă fereastră pentru a admira priveliștile și a vorbi cu păsările.

Având blana groasă și lungă, Himalayana are probleme cu temperaturile mari, așa că cel mai bine este să pestrezi animalul de companie într-un spațiu cat mai răcoros în perioadele calde ale anului. Dacă ramâne singură peste zi, lasă-i niște șoareci de pâslă sau bile de plastic pentru ca să nu se plictisească.
Din aceeasi categorie:

Birmaneză

Pisicile Birmaneze sunt tovarăși afectuoși, blânzi și fideli, cu un aer de demnitate care pare să solicite adorarea familiilor lor. ...citeste mai mult


Persană

Pisica persană este foarte populară, mai ales datorită legăturii cu casa regală a Marii Britanii. Fiind ea însăşi o prinţesă, oricine ar dori să o aibă acasă. ...citeste mai mult


Manx

Cunoscută ca pisica fără coadă, felina Manx ste una afectuoasă, echilibrată emoțional și jucăușă. Dacă îți dorești un tovarăș de nădejde, Manx este alegerea potrivită. ...citeste mai mult