Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Infecțiile oculare la pisici

Infecțiile oculare la pisici apar incă din primele săptămâni de viață. Din a doua săptămână de la naștere, când ochii pisoiului abia abia se deschid, apar primele semne ale infecției oculare. Deși este o afecțiune des întâlnită, nu este una normală și trebuie tratată în scurt timp.

 

 

Cauzele apariției infecțiilor oculare la pisici

Cele mai des întâlnite cauze ale apariției infecțiilor oculare la pisici sunt:

  • Infecții ale căilor respiratorii superioare - reprezintă o cauză frecventă a apariției secrețiilor în jurul ochilor la pisici. Afecțiunile căilor respiratorii pot fi: calcivirusul felin, o boală respiratorie contagioasă, pneumonită sau rinotraheită (virusul herpes), bacterii sau protozoare. Simptomele sunt ușoare la început și pot evolua, determinând secreții lipicioase și urât mirositoare.
  • Conjunctivita (ochiul roz) – reprezintă o inflamare a liniei roz  din jurul ochilor pisicii tale, determinând apariția roșeții și inflamării ochilor, sensibilitate la lumină și secreții lipicioase în jurul ochilor. Dacă pisica ta prezintă pe lângă simptome de conjunctivită și febră, diaree și dificultăți când respiră este recomandat să te prezinți de urgență la medicul veterinar.
  • Afecțiuni ale corneei. În cazul pisicilor, corneea, in forma de cupolă, poate fi ușor inflamată sau rănită. Simptomele sunt: dificultăți de vedere, clipit și lăcrimat exccesiv, care mai apoi duc la secreții în jurul ochilor.
  • Sindromul ochilor umezi. Dacă pisica ta are un canal lăcrimar blocat, acest lucru va determina producerea de lacrimi în exces, care duc mai apoi la alergii, conjunctivită virală și alte infecții care pot afecta ochii.
  • Uveita – reprezintă o inflamare a structurii interne a ochilor, determinată de traumă, cancer sau probleme de imunitate.
  • Sindromul ochilor uscați – se manifestă prin absența cronică a lacrimilor. Lipsa lacrimilor duce la inflamarea corneei și ochi roșii. Netratată, această afecțiune poate determina orbirea pisicii. De cele mai multe ori, când lipsesc lacrimile apare o secreție galbenă, lipicioasă care unește ploapele.

Simptomele infecțiilor oculare la pisici

Principalele bacterii care cauzeaza infecții la ochii pisoilor sunt Staphylococul și Streptococul, dar și Herpesul este des întâlnit. Simptomele pe care le poti urmări sunt:

  • Roșeață și inflamare a conjuctivului sau a țesuturilor moi din interiorul pleoapelor.
  • Secreții ale ochilor care pot fi transparente, albe, galbene sau verzi.
  • Mici cojițe/cruste crescute pe pielea din jurul ochilor.
  • Ochii sunt lipiți de o secreție

In cazuri severe, infecțiile oculare pot cauza cancer de cornee la pisoi, care se manifestă prin răni la suprafața ochilor. Riscul cel mai mare pe care îl prezintă infecțiile oculare, dacă sunt lăsate netratate, este orbirea. Deasemenea, conjunctivul poate fi foarte grav afectat de infecțiile oculare.

Tratarea infecțiilor oculare la pisici

Dacă observi simptomele prezentate mai sus la pisoiul tău, este important să mergi la medicul veterinar cât mai repede. Medicul va verifica ochii, vrând să identifice dacă felina suferă de ulcer al corneii. Dacă este cazul, va face și o examinare la laborator pe secreție, pentru a identifica bacteria exactă care a generat infecția.

Dacă ochii pisoiului sunt lipiți de secreție, medicul veterinar va folosi o compresie cu apa călduță pentru a muia secreția uscată, care este apoi îndepărtată. Ulterior, ochii pisicii sunt curățați cu o soluție salină, specială. Acest tratament va trebui aplicat pentru câteva zile și acasă, la indicațiile medicului.  De cele mai multe ori, curățarea ochilor este urmată de aplicarea unor picături, sau a unor creme, odată la câteva ore, cremă care poate conține și antibiotic. În cazuri extrem de grave se administrează și antibiotic pe cale orală, mai ales dacă infecția a afectat și partea superioară a aparatului respirator. Medicul îți poate recomanda să te asiguri că locul unde doarme pisoiul este curat în permanență, pentru a reduce riscul de reapariție a infecției.

Îngrijirea generală a ochilor pisicii

Curățarea ochilor pisicii este recomandată dacă:

  • Observi o infecție oculară;
  • Ai o pisică dintr-o rasă care prezintă ochi proeminenți, nas scurt și capul mai rotunjit, sub forma unei cupole;
  • Observi blocaje ale canalelor lacrimare;
  • Observi pete de culoare gălbuie – maronie pe blana din jurul ochilor pisicii.

Dacă pisica ta prezintă unul dintre simptomele de mai sus, și ai fost deja la medicul veterniar, care ți-a recomandat curățarea constantă a ochilor, iată cum trebuie să procedezi:

  • Alege soluția de curățare recomandată de medicul veterinar. De obicei, este vorba despre o stoluție sterilă, salină, care nu conține nici un fel de conservanți;
  • Asigură-te că felina este ținută într-un mod blând, dar ferm în timpul curățirii ochilor. Mișcările bruște pot duce la rănirea ochilor pisicii, sau la rănirea ta. Înfășoară pisica într-un prosop, prinzând labele din față înauntru și roagă pe cineva sa te ajute să o ții în momentele cât aplici soluția în jurul ochilor.
  • Când e vorba de curățarea ochilor pisicii, nu trebuie să faci exces de zel. Arată-i felinei discheta pe care o vei folosi, ca să se obișnuiască cu ea și, mai ales, ca să închidă ochii când o apropii de capul ei. Să nu stergi ochii pisicii dacă aceștia sunt deschiși pentru a nu riscă să-i zgârii corneea. Apropie discheta umedă din laterală, sau de deasupra astfel încât felina să nu creadă că este atacată în mod direct.
  • Apasă cu mișcări lente, ușoare zona unde trebuie să aplici soluția. De cele mai multe ori, această zonă este la interiorul ochiului, lângă nas.
  • După ce s-a umezit zona, poți să ștergi ușor dinspre exterior spre interior, sau de sus în jos. Mișcarile de la interior spre exterior nu sunt recomandate, întrucât facilitează transferul mizeriei de la colțul ochiului pe intreaga suprafață a acestuia.
  • Dacă pisica prezintă dermatită, sau iritare în zona unde se adună secreția, este necesar să aplici o cremă cu antibiotic în aceas zonă după ce ai curățat, pentru a proteja pielea de secreția plină de microbi.

Infecțiile oculare la pisici sunt destul de comune și ușor de tratat. Netratatate însă, pod duce la urmări grave asupra ochilor felinei, inclusiv pierderea vedereii.




Din aceeasi categorie:

Schimbarea dinților pisicii tale

Și pisicile schimbă dinții de lapte cu cei permanenți. Iată când are loc această schimbare și cum le ajutăm! ...citeste mai mult


Virusuri specifice pisicilor

Există anumite virusuri specifice atât pisicilor cât și celorlalte feline. Află care sunt aceste virusuri și cum poți preveni infectarea. ...citeste mai mult


Afecţiuni ale urechilor

Află care sunt cele mai întâlnite afecțiuni ale urechilor pisicii tale și ce trebuie să faci pentru a le preveni și trata. ...citeste mai mult