Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


donez pisicuti

detalii...

Pisicut alb jucaus

detalii...

Ofer spre adoptie patru pisoi dragalasi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Îngrijirea pisicii pe timpul iernii

Sezonul rece poate fi la fel de dificil pentru pisici cum este pentru oameni. Deși vedem mereu pisici care stau afară când temperatura ajunge și la -15 grade Celsius, asta nu înseamnă că ele pot supravețui la astfel de temperaturi o perioadă îndelungată. Adevărul este că, iarna mor mii de pisici din cauza frigului, inclusiv pisici care au stăpâni, și sunt obisnuite sa trăiască doar în casă.

Dacă ai ales să lași felina să iasă afară in general, iarna ar fi mai bine să o ții în casă.  Pisicile își schimbă blana odată cu venirea iernii, acoperindu-se cu o mantie groasă și deasă, însă această blană nu este suficientă pentru a o proteja de frig.

Probleme ce pot apărea în sezonul rece

Uneori, stăpânii uită ce felina lor este obișnuită cu un culcuș călduros, în casă. Aceștia își lasă pisica afară o perioadă îndelungata de timp, crezând că este adaptată la această viață. Însă ce nu știu ei este că în această perioadă felina se poate îmbolnăvi.


Hipotermia, sau scăderea temperaturii sub limita normala, apare când felina stă prea mult afară și nu reușește să mențină temperatura corpului la nivelul normal. Această condiție apare când felina stă prea mult afară, sau când sănătatea ei este deja compromisă, ea având probleme cu circulația sângelui. Uneori, pisica poate să înceapă să tremure, si să sufere de letargie și stare de moleșeală. Pe măsură ce starea avansează, mușchii pisicii se vor întări, iar inima va incepe să bată într-un ritm tot mai lent și felina nu va mai răspunde la stimuli. Dacă observi astfel de simptome la pisica ta, după ce se întoarce dintr-o vizită afară, ține-o la cald și du-o la medic.


Degerăturile. Uneori pisica poate rămâne blocată afară, în mod accidental, sau pur și simplu fiindcă s-a rătăcit prin zăpadă și nu s-a putut întoarce acasă. In astfel de situații, pot apărea degeraturi. Dacă pisica ta suferă de degerături, ține minte că țesuturile înghețate nu trebuie să fie frecate ca să se încălzească, întrucât rezultatul va fi și mai rău. Dacă nu poți să mergi la medic, trebuie să încălzești zona degerată cu un prosop muiat in apă călduță (nu fierbinte). Pe măsură ce zona afectată de degerături se încălzește îndepărtează prosopul. Sterge ușor zona afectată și bandajeaz-o cu pansament curat. Dacă degerătura este profundă, există riscul apariției cangrenei sau a altor infecții. Dacă este cazul pisicii tale, du-o la medic cât mai curând posibil.

Cum ajutam pisica din casă în sezonul rece?

Pe măsură ce se instalează iarna, principalul lucru pe care trebuie să-l faci este să ții felina la cald, într-un loc unde se simte în siguranță.

- suplimentează-i dieta cu acizi grași, esențiali pentru această perioadă. Aceștia vor ajuta la îmbogățirea blănii. Uleiurile vegetale precum cel de canola, șofran, soia sau uleiul de pește sun bogate în acizi grași și pot fi adăugate în hrana pisicii fară ca aceasta să le observe;

- adaugă proteine în hrana pisicii pentru a menține blana pisicii deasă și sănătoasă. Atât timp cât pisica ta nu are probleme cu greutatea, oferă-i mâncare în plus față de porția normală, pe timpul iernii;

- Vitaminele E si B au rolul de a întări țesuturile ajutând pisica să fie mai rezistentă la frig. Ai mare grijă la cantitate însă, pentru a nu creea un dezechilibru în dieta pisicii.

- dacă pisica ta este mai bătrână, sau dacă suferă de artrită, ea are nevoie de atenție sporită pe timpul iernii. Frigul îi poate afecta încheieturile. Oferă-i vitamine care întăresc încheieturile și ai grijă să nu facă mișcări care o solitică în mod excesiv;

- asigură-te ca pisica are un loc cald unde să doarmă, departe de frigul de afară. De preferat este ca acest loc să fie undeva la înălțime, într-un coș, sau o cutie unde ai pus o pătură moale.

- pune-i patul lângă calorifer sau orice altă sursă de căldură, unde felina să se poată alinta după o vizită în mediul rece de afară. Dacă ai șemineu, n-o lăsa să stea prea aproape; scânteiele îi pot arde blana.

- Periază blana pisicii zilnic. Blana încâlcită nu oferă protecția maximă de care are nevoie felina când este afară.

Îngrijirea pisicilor de afară în sezonul rece

Dacă îi permiți felinei tale să iasă și afară în frig și zăpadă, iată ce măsuri poți să iei pentru a te asigura că nu pățește nimic.

- las-o afară din moment ce vremea începe să se înrăutățească pentru a se adapta la temperaturi scăzute. Pisica are nevoie să se adapteze fizic la schimbul de temperatură, pentru ca blana ei să se îmbogățească și să devină mai rezistentă la vremea rece.

- imbogățește-i dieta. Pisicile care stau și afară au nevoie de mai multa mâncare iarna pentru a putea creea energia de care au nevoie în frig.

- verifică-i constant mâncarea și apa pentru a te asigura că nu sunt înghețate. Nu folosi vase de metal, dacă mâncarea și apa stau afară, întrucât limba felinei se poate lipi accidental de vas. Dacă apa ei este înghetată, pisica va bea apă de oriunde va găsi, riscând să bea uleiuri, antigel sau alte substanțe pe care le folosesc oamenii iarna pentru a dezgheta lucruri.

- amenajează-i un culcuș adecvat pentru sezonul rece. Pune-i o cutie sau un coș undeva la înălțime, aproape de o sursă de căldură, dacă se poate. Nu folosi ziare sau prosoape pentru culcuș, întrucât acestea for reține umezeala și vor deveni ude și tari. Mai bine foloșește paie.
Din aceeasi categorie:

Ești alergic la pisica ta?

Crezi că ești alergic la pisica ta? Alfă ce trebuie să faci pentru a păstra pisica deși prezinți simptome de alergie! ...citeste mai mult


5 Plante benefice pentru pisici

Există și plante benefice pentru pisici. Află care sunt acestea și ce beneficii aduc felinei tale. ...citeste mai mult


Pisicile și copiii – e periculos să trăiască împreună?

Dacă în familia ta vine un copil nu trebuie să alegi între le și pisică. Pisicile și copiii pot trăi împreună fără nici un risc. ...citeste mai mult