Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Înțărcarea pisicilor. Când și cum sunt înțărcați pisicii

Înțărcarea este procesul prin care pisoii nou născuți trec de la hrana reprezentată de laptele pisicii mame la hrană solidă pe care o mestecă singuri. În timpul procesului de înțărcare pisoii trec treptat de la dependeța de mamă la independență socială. În cele mai multe cazuri, procesul de înțărcare este inițiat și finalizat de pisica mamă, însă există și cazuri când pisoii au fost separați de mama lor, în mod abrupt, înțărcarea devenind astfel responsabilitatea ta.

Când sunt întărcați pisoii

În general, procesul de înțărcare începe lent, de la vârsta de 4 săptămâni și este finalizat până la vârsta de 8 săptămâni. Pisica mamă va începe să-i impingă de la sâni, sau nu va sta pe loc astfel încât ei să ajungă să sugă laptele. Pisica începe să refuze să le dea lapte când pisoii au dințișori și încep să o muște la alăptare.

Există însă foarte multe situații în care pisoii nu vor să renunțe la laptele matern, procesul fiind astfel mai îndelungat, ajungând până la 10 sau chiar 12 săptămâni. Dacă pisoiul este orfan și trebuie să ai grijă tu de înțărcare, este important să nu începi la o vârstă prea fragedă. Înțărcarea începe când ochii pisoilor sunt deschiși și se pot concentra la diverse mișcări și când pisoii pot sta în picioare și se pot deplasa singuri.

Cât dureaza înțărcarea pisicilor?

Înțărcarea pisicilor durează între 4 și 6 săptămâni; astfel, dacă procesul înțărcării începe de la 4 săptămâni, până la vârsta de 10-12 săptămâni pisoii sunt complet înțărcați.

Înainte de a înțărca pisoii

În mod normal, pisoii trebui e să fie alăptați de pisica mamă, mai ales in primele 24 de ore de viață. Laptele pisicii conține din primele zile, anticorpii de care au nevoie pisoii și pe care îi pot acumula doar în această perioadă. Dacă pisica a fătat un număr foarte mare de pui și nu reușeste să producă suficient lapte, revine în sarcina ta să te asiguri ca fiecare din pui se hrănește măcar odată cu laptele de la pisica mamă, indiferent dacă mai apoi vei interveni tu și îi vei alăpta cu seringa sau biberonul. Dacă pisica ta nu produce lapte deloc, ar fi ideal să găsești o alta pisică care tocmai a fătat și să încerci să-i alăptezi la ea.

Dacă nu ai acces la o altă pisică, trebuie să apelezi la alăptatul artificial, cu lapte special pentru pisici pe care îl dai cu seringa mai întâi și apoi cu biberonul. În cazul în care nu ai acces la lapte special pentri pisici, medicii veterinari recomandă să amesteci o cană de lapte normal, un gălbenuș de ou, o picătură de multivitamine lichide și trei pastile de multivitamine date la blender și să hrănești pisoii cu acest amestec. Însă, aceasta este o soluție temporară pentru această problemă. Trebuie să treci la lapte special pentru pisici, fără lactoză, în cel mai scurt timp posibil. Hrănirea cu biberonul ar trebui să dureze trei sau patru săptămâni, zilnic, la fiecare 2-3 ore. Nu trebuie să-ți faci griji pentru perioada nopții, te vor trezi pisoii când e momentul să mănânce.

Cum să înțarci pisoii

Este foarte important să nu uiți că întreruperea bruscă a hranei de la pisica mamă poate avea efecte negative asupra sănătății pisoilor, aceștia putând dezvolta probleme de comportament și socializare. Înțărcarea trebuie făcută de pisica mamă. Pentru a ajuta procesul, începând cu săptămâna a patra de viață poți să începi să te joci cu pisoii, astfel încât aceștia să aibă și alte activități și să fie tot mai puțin dependenți de mama lor. Tot în această perioadă poți să începi să-I duci la litieră, unde să poată observa pisica mamă cum se folosește. Cu cât pisoii cresc în vârstă, cu atât devin mai independenți și pot petrece mai mult timp departe de mama lor, acest lucru facilitând înțărcarea.

În perioada înțărcării încearcă să le dai pisoilor și altfel de mâncare. În general trecerea se face cu mâncare udă, din conservă, în general pateuri, și mai apoi cu mâncare uscata muiată în apă, pentru ca la final pisoii să se hrănească doar cu mâncare uscată. În paralel, pisoii trebuie să învețe să bea apă. Un calendar normal pentru înțărcarea pisicii este descris mai jos:

  • Săptămâna 4-5 începi să dai pisoilor hrană udă, în paralel cu laptele pe care îl primesc de la pisica mamă.
  • Săptămâna 5-6 treci la hrana uscată. Dacă pisoii nu au încă dinții suficient de dezvoltați poți muia hrana uscată în apă la început. Dacă însă pisoii pot să roadă singuri, atunci se vor descurca cu hrana uscată. În paralel, pisoii vor mânca și lapte de la mamă.
  • Săptămâna 6-8 – pisoii ar trebui să mănânce doar hrană uscată. Unii pisici sunt mai mămoși și vor mai încerca să sugă lapte, însă pisica îi va îndepărta.

 Alte sfaturi pentru înțărcarea pisoilor

  • Când vrei să înveți pisoii să treacă la hrană solidă, e important să folosești hrană uscată specială pentru pisoi. Această hrană are un conținut mai ridicat în calorii, proteină și calciu, pisoii având nevoie de toate acestea pentru a crește sănătoși. Este ok să hrănești pisica mamă cu hrană pentru pisoi, mai ales după ce a născut, aceasta având și ea nevoie de proteine și calciu.
  • Pisoii care sunt în proces de înțărcare trebuie să stea într-un mediu cald. Amenajează un culcuș unde aceștia să aibă un loc uscat și călduros.



Din aceeasi categorie:

Pisica mamă și pisoii ei

Pisica ta urmează să facă pui și tu nu știi cum să o ajuți? Iată ce trebuie și ce nu trebuie să faci pentru a primi pisoii în familie. ...citeste mai mult


Semne că pisica ta e gestantă

Află care sunt primele semne care iți spun că pisica ta este însarcinată și prin ce schimbari trece ea în timpul sarcinii. ...citeste mai mult


Cât durează sarcina pisicii?

Pisica ta e gestantă și nu știi când trebuie să nască? Iată cum poți calcul data exactă când vin pisoii! ...citeste mai mult