Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


donez pisicuti

detalii...

Pisicut alb jucaus

detalii...

Ofer spre adoptie patru pisoi dragalasi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Întebări frecvente – ghemotoace de blană

Ce sunt ghemotoacele de blană?

Ghemotoacele de blană reprezintă niște formațiuni alungite care se formează în stomacul pisicii, prin adunarea firelor de păr pe care aceasta le înghite în timpul procesului de spălare. Majoritatea stăpânilor de pisici sunt obișnuiți cu sunetul pe care acestea îl fac atunci când încearcă să elimine un ghem de blană. Poziția corpului este asemănătoare cu cea din timpul vomatului, iar sunetul seamănă cu o tuse seacă. 

Care sunt cauzele formării ghemurilor de blană?

În timpul procesului de spălare, specific pisicilor, acestea pot înghiți fire de păr rupte sau desprinse. De cele mai multe ori aceste fire de păr trec prin sistemul digestiv, fiind eliminate prin scaun. Însă unele fire de blană rămân și se adună în stomac sau în intestinul mic, formând un ghem sub formă alungită. Acesta este eliminat pe gură.

Care sunt simptomele prezenței ghemotoacelor de blană?

Principalul simptom al prezenței unui ghem de blană în stomacul pisicii tale îl reprezintă tusea seacă periodică a pisicii, care seamănă parcă cu o încercare de a elimina ceva care o deranjează în gât. Un alt simptom este reprezentat de prezența vomei cu fire de păr în ea. Deasemenea, se pot observa fire de blană în scaunul pisicii.

Ce trebuie să fac dacă pisica mea are ghemotoace de blană?

Dacă pisica ta tușește sec, fără să elimine, mai mult de o săptămână, sau dacă este constipată, sau dacă are diaree, este important să consulți medicul veterinar. Există situații în care ghemurile de blană rămân blocate în esofag sau în intestin, fiind astfel necesară o intervenție chirurgicală. 

Există rase de pisici predispuse la apariția ghemurilor de blană?

Pisicile care au blana mai lungă sunt principalele feline care suferă  de prezența ghemotoacelor de blană în stomac. Deasemenea, pisicile care suferă de comportament compulsiv și se ling excesiv, sunt predispuse la a înghiți mai mult păr decât poate procesa sistemul digestiv.

Cum pot preveni formarea ghemotoacelor de blană?

Dacă medicul veterinar a consultat pisica și a constatat că ghemurile de blană stau la baza vomei și tusei pisicii tale, există câteva modalități prin care poți reduce formarea acestora:

  • Periază pisica zilnic. Prin periere zilnică, îndepărtezi mare parte din firele de păr rupte, reducând astfel cantitatea de păr înghițită de pisica ta în timpul spălării. Deasemenea, poți să ștergi pisica periodic cu un prosop, sau un șervețel curat, pentru a îndepărta firele de păr rupte.
  • Tipul de hrană contează. Oferă-i pisicii tale, tipuri de hrană uscată care au ca efect reducerea riscului de formare a ghemotoacelor de blană. Deasemenea, există în comerț și geluri lubrifiante, care sunt folosite împreună cu hrana și care ajută pisica să elimine firele de păr din stomac sau din intestin.
  • Jucăriile pot ajuta. Dacă pisica ta se spală în mod excesiv, poți încerca să o dresezi să lingă o jucărie, atunci când se simte stresată, eliminând astfel riscul înghițirii unei cantități însemnate de păr.Din aceeasi categorie:

Întrebări frecvente – constipația pisicii

Contipația este o condiție medicală gravă pentru pisica ta. Află care sunt simptomele si cum poate fi tratată. ...citeste mai mult


Întrebări frecvente – Îngrijirea pisicii

Află aici raspunsul la cele mai întâlnite întrebări despre îngrijirea și sănătatea pisicii tale. ...citeste mai mult


De ce miaună pisica mea mereu?

Sunt momente în care pisica ta miaună așa de mult încât vrei să o izgonești? Iată care sunt cauzele mieunatului excesiv! ...citeste mai mult