Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Întrebări frecvente – alergiile

Ce sunt alergiile?

Pisica suferă de o alergie atunci când sistemul ei imunitar este super sensibil la anumite substanțe din mediul ei, încercând să le eticheteze ca fiind periculoase. Chiar dacă majoritatea acestor substanțe, alergenice, este foarte des întâlnită în mediul în care trăiește pisica, ea va avea o reacție negativă doar la contactul cu ele. Pe măsură ce organismul pisicii încearcă să elimine aceste substanțe, ea poate prezenta numeroase simptome.

Care sunt simptomele prezenței alergiilor la pisici?

Printre cele mai întâlnite simptome ale prezenței alergiilor la pisici se numără:

  • Strănutatul, tusea, respirație șuierătoare;
  • Mâncărimi la nivelul pielii, scărpinat excesiv;
  • Mâncărimi și secreții la nivelul ochilor;
  • Mâncărimi în partea inferioară a spatelui, și la nivelul cozii (mai ales în cazul alergiilor la purici);
  • Mâncărimi și infecții la nivelul urechilor;
  • Vărsături;
  • Diaree;
  • Sforăitul cauzat de inflamarea gâtului;
  • Rosul pernuțelor, sau pernuțe inflamate.

Este posibil ca pisica să fie alergică la mâncare?

Da, pisicile pot prezenta alergii la mâncare. Dacă o pisică este alergică la hrană, a se va scărpina constant în zona capului și a gâtului. Deasemenea ea va avea probleme gastrointestinale, alături de vărsături și diaree. Alergiile alimentare pot apărea la pisicile de orice vârstă. Dacă descoperi că pisica ta este alergică la un tip de aliment (pui, pește, etc.) asigură-te că nu are acces la acest aliment.

Sunt unele pisici mai predispuse la apariția alergiilor?

Pisicile din toate rasele pot dezvolta alergii. De obicei, cele care ajung să fie alergice, au fost expuse la substanțe pe care nu le mai pot tolera. Pisicile care au acces și în afara locuinței intră în contact cu o varietate mai mare de substanțe, crescând astfel riscul ca ele să devină alergice la acestea. Pisicile obeze și cele care sunt expuse fumului de țigară pot face astm.

La ce sunt alergice pisicile?

Cele mai comune substanțe la care sunt alergice pisicile sunt:

  • Copaci, iarbă, buruieni, mucegai, praf, polen;
  • Alimente;
  • Purici și insecticide;
  • Medicamente prescrise;
  • Parfumuri;
  • Produse de curățat;
  • Fumul de țigară;
  • Țesături;
  • Materiale din cauciuc și din plastic;

Dacă pisica ta este alergică la purici, este nevoie de o singură pișcătură pentru ca alergia să se declanșeze și să apară mâncărime extremă. Așadar, deparazitarea internă și externă a pisicii este obligatorie, pentru a evita alte probleme medicale.

Ce trebuie să fac dacă descopăr că pisica mea suferă de o alergie?

Primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă descoperi că pisica ta are o alergie este să mergi la medicul veterinar. După aflarea istoricului medical și după o examinare fizică medicul va deterimina sursa alergiei. Dacă aceste procedee nu sunt suficiente pentru un diagnostic corect, se vor lua mostre de piele și sânge pentru a fi testate. Dacă alergia este la hrană îți va recomanda procesul de excludere treptată a tipurilor de hrană, pentru a-l determina pe cel care afectează negativ pisica.

Cum sunt diagnosticate alergiile la pisici?

Dacă pisica ta are pielea roșie, inflamată și prezintă mâncărimi, trebuie să consulți un veterinar dermatologic. Acesta va face un test intrademic pentru a determina cauza alergiei.

Singura modalitate de a diagnostica alergiile la hrană este prin hrănirea pisicii cu o dietă bogată exclusiv în proteine, pe o perioadă de 12 săptămâni. Asta înseamnă că pisica ta nu va primi medicamente sau gustări cu diferite arome. Această dietă nu va conține ingrediente posibil alergenice, însă va fi bogată în ingrediente pe care pisica ta nu le-a mai testat în trecut. Această dietă trebuie menținută până când pisica nu mai prezintă semne de alergie. Odată ajuns în acest moment vei începe să-i reintroduci pe rând câte unul din vechile tipuri de hrană, pentru a-l determina pe cel care cauzează alergia.

Există cazuri în care pentru tratarea alergiilor alimentare ale pisicii este nevoie de hrană gătită în casă. Dacă este și cazul pisicii tale, discută cu medicul despre ce anume trebuie să primească pisica pentru a nu suferi de deficiențe față de anumite proteine, vitamine sau grăsimi.

Cum se tratează alergiile pisicii?

Cea mai bună metodă de a trata alergiile este prin eliminarea substanței cauzatoare din mediul ei.

  • În cazul alergiilor la paraziți, prevenirea este cel mai bun tratament. Deparazitează intern și extern atât pisica cât și celelalte animale din gospodărie, pentru a te asigura ca ai eliminat acest pericol. Dacă pisica ta are acces și afară, ea poate aduce puricii și în locuință. În această situație, este nevoie și de o deparazitare a locuinței.
  • Alergiile la substanțele parfumate din nisipul din litieră pot fi tratate prin simpla înlocuire a nisipului cu unul fără arome.
  • Alergiile la praful din locuință pot fi tratate prin ștergerea periodică a acestuia. Scutură zilnic patul pisicii, și aspiră locuința de cel puțin 2 ori pe săptămână. Deasemenea scutură des orice pătură, covor sau mochetă care poate înmagazina praf.
  • Dacă alergiile cauzează mâncărimi la nivelul pielii, pe lângă medicamentele prescrise de medicul veterinar,ai putea să îi faci o baie pe săptămână pisicii tale. Apa va ajuta la îndepărtarea substanțelor cauzatoare de alergii din blana pisicii. Există deasemenea șampoane recomandate pentru tratarea acestor tipuri de alergii.
  • Tratarea alergiilor alimentare se face printr-o dietă de excludere treptată a alimentelor. Odată găsită aroma care îi cauzează probleme pisicii tale, vei ști de ce să te ferești.

Există medicamente anti-alergii pentru pisici?

Întrucât anumite substanțe care stau la baza alergiilor nu pot fi eliminate din mediul pisicii există unele medicamente pe care le recomandă medicul veterinar.

  • În cazul alergiilor la polenul din aer, medicul veterinar poate prescrie cortizon sau steroizi pentru a ajuta la controlul alergiei. Dar cel mai bun mod de a gestiona alergiile la substanțele din aer este prin preparate injectabile anti-alergice, care tratează alergia in sine in loc de mascare mancărimii.
  • Antihistaminicele, cum ar fi Benadryl pot fi folosite, dar acestea funcționează cel mai bine preventiv, înainte ca pisica ta să fie expusă  la alergeni.
  • Suplimente de acizi grași ar putea ajuta la calmarea senzației de  mâncărime a pielii pisicii tale. Există multe șampoane care pot ajuta la prevenirea apariției infecțiilor pe piele, frecvente la pisicile cu alergii. Spray-urile care conțin fulgi de ovăz, produse din aloe și alte produse naturale sunt, de asemenea, disponibile.
  • Există mai multe produse de prevenire a apariției puricilor care pot fi aplicate lunar pe pielea pisicii.

Atenție. Nu oferi pisicii tale medicamente antialergice dacă nu sunt prescrise de medicul veterinar.

Exsită o legătură între alergii și astm?

Sensibilitatea la poluanții sau polenul din atmosferă, precum și stresul pot cauza atacuri de astm la pisici. Tratamentul pe termen scurt presupune administrarea unor medicamente care deschid căile respiratorii. Tratamentul pe termen lung presupune administrarea de cortico-steroizi. Deasemenea, nu uita că pisicile nu trebuie expuse fumului de țigară. Obezitatea este o altă cauză a declanșării astmului în cazul pisicilor.




Din aceeasi categorie:

Întrebări frecvente – constipația pisicii

Contipația este o condiție medicală gravă pentru pisica ta. Află care sunt simptomele si cum poate fi tratată. ...citeste mai mult


Întebări frecvente – ghemotoace de blană

Ai intrebări despre ghemotoacele de blană ale pisicii tale? Află aici răspunsul! ...citeste mai mult


Diabetul la pisici

Diabetul este o condiție medicală gravă care îți poate afecta pisica. Tu ce faci pentru a-l preveni sau pentru a-l trata? ...citeste mai mult