Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Leucemia la pisici

Leucemia (sindromul leucemic) este o afecţiune care produce un număr mare de decese în rândul pisicilor. Pisicile bolnave, indiferent de boală, prezintă un risc de patru ori mai mare de a dezvolta o formă de leucemie. Cercetătorii estimează că aproximativ 50% dintre pisicile care au avut o infecţie bacteriană puternică şi 75% dintre pisicile care au avut toxoplasmoză riscă să dezvolte o formă de leucemie. Cancerul apare în 15% din cazurile de pisici infectate cu FeLV. Cel mai întâlnit este limfomul, care afectează globulele albe ale sângelui. Potrivit studiilor, masculii, pisicile tinere (până la 3 ani), cele fără stăpân şi cele care trăiesc alături de alte pisici sunt mai predispuse la leucemie.

Există trei tipuri de leucemie care afecteaza pisicile:

- FeLV-A, o formă deosebit de gravă, care apare la aproape toate pisicile infectate şi care duce la probleme deosebit de grave din punct de vedere al imunităţii.

- FeLV-B apare la aproximativ 50% dintre pisicile domestice infectate cu virusul leucemiei. Cauzeaza tumori şi alte probleme necontrolate ale ţesuturilor.

- FeLV-C intervine la aproximativ 1% dintre pisici. Cauzeaza doar anemii severe - mai uşor de tratat.

Leucemia se transmite prin salivă, lacrimi, urină sau fecale infectate sau prin intermediul pisicii la pui prin lapte. De obicei, o pisică gestantă, infectată cu leucemie, puii mor înainte de a fi fătaţi. Leucemia se transmite astfel, prin muşcături ale unei pisici infectate, prin transfuzii de sânge, contact nazal şi al gurilor, perierea(spălarea) reciprocă între pisici, mâncatul şi băutul din aceleaşi vase, strănutatul. După infectare virusul se răspândeşte în celule şi în întregul corp prin intermediul sângeului, afectând mai ales ţesutul intestinal, oasele şi tesutul limfatic. Virusul apare în sânge la 2-4 săptămâni după infectare. Între 80 şi 90% dintre pisicile infectate mor în maximum trei ani şi jumătate de la diagnosticarea cu FeLV.

Pisicile imune, care au contractat virusul, dar nu sunt afectate, nu vor răspândi boala în primele săptămâni de la infectare. După acest interval, însă, este posibilă infectarea. Specialiştii dau asigurări că leucemia felină nu se transmite la om. Citiţi aici ce boli poate transmite pisica.

Simptomele leucemiei sunt diverse, dar inclus febră, letargie, apetit scăzut, pierderea în greutate, probleme respiratorii, ale pielii şi stomacului, anemie. Important este că se înregistrează o deterioarea progresibă a sănătăţii pisicii odată cu trecerea timpului. Aşa că este important să vizitaţi medicul veterinar.

În prezent nu a fost descoperit un trament pentru infecţia cu FeLV, ci doar pentru continuarea vieţii trăind cu această infecţie şi controlarea efectelor pe care le are (anemie, cancer). Tratamentul pe bază de antibiotice va avea rezultate mai lente ca urmare a scăderii imunităţii pisicii. În paralel cu tratamentul medicamentos pisica nu ar trebui să mănânce carne crudă, deoarece există riscul infectării cu Toxoplasma gondii ar trebui vaccinată împotriva răcelii şi a enteritei infecţioase, deparazitată de purici şi de paraziţi intestinali. Deşi există un vaccin împotriva FeLV, acesta nu asigură în totalitate protecţia împotriva leucemiei. Este recomandat în cazul pisicilor care sunt expuse la virus, locuiesc în spaţii cu mai multe pisici.

Controlarea infectării altor pisici se face prin izolarea pisicii infectate. Dacă pisica este obişnuită să iasă afară, va fi dificil să faceţi acest lucru, dar gândiţi-vă că există un risc foarte mare ca şi alte pisici să fie infectate.
Din aceeasi categorie:

Schimbarea dinților pisicii tale

Și pisicile schimbă dinții de lapte cu cei permanenți. Iată când are loc această schimbare și cum le ajutăm! ...citeste mai mult


Pisici cu probleme speciale - amputare, orbire, surzire

Nu toate pisicile sunt sănătoase. Iată ce probleme speciale poate avea o pisică și cum trebuie tratate! ...citeste mai mult


Diareea la pisici

La fel ca în cazul oamenilor, diareea la pisici este o boală gravă care trebuie depistată și tratată la timp. Iată care sunt simptomele și ce trebuie să faci. ...citeste mai mult