Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Mutarea în casă nouă – cum reacționează pisica?

Este cunoscut faptul că pisicilor nu le plac schimbările. Astfel atunci când vine vorba de schimbatul locuinței, dacă ar putea, pisica ta ți-ar spune ca ea este confortabilă aici și că nu e nevoie să te muți. Însă cum a lăsa pisica în urmă nu este o opțiune, tot ce poți să faci este să te asiguri că tranziția este una cât mai lipsită de evenimente și că în noua locuință felina va avea mai multe beneficii pe care să le descopere. Dacă însă felina va fi stresată de noile condiții vei avea de-a face cu urinări în afara litierei, mieunat excesiv, agresivitate, încercări de evadare, etc

Mutarea într-o casă nouă înpreună cu pisica ta presupune trei mari etape: pregătirile dinainte de mutare, mutarea în sine și stabilirea la noua locație.

Pregătirea pisicii pentru mutare:

  • Oferă-i pisicii timp să se obișnuiască cu geanta/cutia/rucsacul în care urmează să fie transportată. Lasă mijlocul de transport la vedere, deschis, astfel încât pisica să-l poată explora. Ocazional, poți lasă niște gustări pentru ea în cutia respectivă. Ulterior poți să începi să o hrănești direct în cutie, astfel încât aceasta să devină un mediu cât mai familiar pentru pisica ta. Dacă vezi că nu vrea să se hrănească atât timp cât mâncarea este poziționată în cutie, poți să o amplasezi lânga ea. Ideea este ca felina să se obișnuiască cât mai mult cu acest mijloc de transport, mai ales dacă mutarea presupune deplasarea pe o distanță foarte mare.
  • Adu cutiile pentru împachetat și toate bagajele pe care urmează să le folosești în interiorul casei si lasă-le la îndemâna pisicii pentru ca ea să se poată obișnui cu ele. Dacă observi că felina devine agitată în timp ce împachetezi, poate ar fi mai bine să o închizi într-o cameră separată. Prin separarea pisicii de activitatea de împachetat te asiguri și că nu se ascunde într-una din cutii, riscând să rămână acolo.
  • Menține rutina zilnică a pisicii cât mai aproape de cea cu care este ea obișnuită. Nu fă modificări de program în ceea ce privește hrana, joaca sau somnul.
  • Dacă felina ta este de obicei mai sperioasă sau stresată, ar fi indicat să consulți medicul veterinar cu privire la medicamente anti-anxietate, care să o ajute să treacă mai ușor peste procesul de mutare.

Ziua mutării – cum reacționează pisica?

  • În ziua mutării te vei plimba mai mult pe uși, atât tu cât și persoanele care au venit să te ajute. Pentru a te asigura că felina nu evadează în această perioadă, închide-o într-o cameră separată, unde să aibă acces la hrană, apă și litieră.
  • Hrănește pisica doar cu hrană uscată pentru a evita eventuale probleme la stomac din cauza emoțiilor.
  • În timpul transportului încearcă să nu deschizi cutia/geanta/rucsacul pentru a calma pisica. Dacă este speriată, va încerca să te muște. Vorbește cu ea pe toata durata drumului, pe un ton plăcut, cald.

Instalarea pisicii în noua locuință

  • Primul lucru pe care trebui să-l faci este să te asiguri că noua locuință este sigură pentru casa ta. Ascunde cablurile electrice, astupă orificiile unde ar putea intra felina și ar pute rămâne blocată, asigură-te că ferestrele sunt închise, îndepărtează orice plantă care ar putea fi otrăvitoare pentru pisica ta, asigură-te că locuința nu a fost curățată cu produse toxice.
  • Când ajungi la noua locație, du pisica într-o camera care este și va rămâne liniștită. Alege locația pentru hrană, apă, pat și litieră și abia mai apoi deschide ușa la cutia cu care a fost transportată felina. Pentru a încuraja pisica să exploreze noua locuință poți să așezi din loc în loc câteva gustări sau jucării care conțin iarba mâței.
  • Dacă observi că pisica este stresată, ține-o doar într-o cameră câteva zile. Astfel ea se va obișnui cu noul mediu și va căpăta încredere înainte să exploreze restul casei.
  • Oferă-i pisicii mai multă atenție decât de obicei, mai ales în primele zile. Joacă-te cu ea, oferă-i momente îndelungate de periaj și mângâieri, etc.
  • Pe măsură ce ai terminat de despachetat și pus la loc toate obiectele, poți lăsa felina să exploreze noua casă, câte o cameră pe rând.
  • Când felina pare să se fi obișnuit cu noua locuință, mută litiera în locația ei definitvă. Procedează la fel și cu hrana și apa.



Din aceeasi categorie:

Top 10 otrăvuri pentru pisici

Unele substanțe din jurul casei sunt otrăvitoare pentru pisici. Află care sunt acestea și cum să eviți otrăvirea pisici tale. ...citeste mai mult


Pisica – dușmanul sau prietenul femeilor însărcinate?

Este sau nu periculos să ai o pisică în locuință dacă ești însărcinată? Aceasta-i întrebarea! ...citeste mai mult


Rucsacul - navă spațială pentru transportul pisicii

Transportul pisicii poate fi mult mai distractiv cu rucsacul ”navă spațială” care permite pisicii să vadă în exterior. ...citeste mai mult