Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


donez pisicuti

detalii...

Pisicut alb jucaus

detalii...

Ofer spre adoptie patru pisoi dragalasi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Perioada căldurilor și împerecherea

La fel ca majoritatea specialiștilor în domeniu vă recomand cu tărie să sterilizați pisicile femele cât mai curând posibil. Odată ce o femelă pisică ajunge la pubertate ea devine matură și începe sezonul căldurilor. În cazul pisicilor domestice, perioada de călduri la pisici ține din ianuarie până în august, depinzând însă de locație și climat.

Dacă nu se imperechează sau dacă nu este sterilizată, pisica ta va avea aceste cicluri de călduri la fiecare 2-3 săptămâni, cauzând numeroase neplăceri atât pentru stăpâni cât și pentru ea însăși. În timpul căldurilor pisica ta se va concentra doar asupra încercărilor de a evada din casă pentru a se împerechea. Dacă găsește un motan în jur, pisica ta va obține ceea ce-i cere organismul. Pisica ta va avea o singură idee în gând (nevoia de împierechere) pe care o va face auzită prin apeluri cu voce tare către eventualii masculi care ar putea fi prin jur. Pisica ta va pândi pe lângă uși, așteptând să primească semnale de la un eventual motan care ar putea da târcoale casei tale. Dacă acel motan își face simțită prezența, pisica ta va face tot posibilul să evadeze din casă pentru a se împerechea.

Uneori pisicile se maturizează mai repede decât în mod obișnuit, nelăsându-le timp stăpânilor să le sterilizeze. În acest articol vom încerca să răspundem la câteva întrebări despre ce se întâmplă cu pisica ta în perioada căldurilor.

Ce se întâmplă în perioada căldurilor?

Perioada căldurilor la pisici este descrisă ca și perioada predispoziției la împerechiere, și este legată de producerea estradiolului  (un tip de estrogen) de către foliculii ovarieni. Perioada căldurilor la pisici nu trebuie confundată cu perioda menstruației la femeil. În perioada căldurilor pisicile nu elimină sânge, însă uneori pot apărea urme de mucoasă.

Pisicile femele sunt considerate a prezenta ovulație indusă, ceea ce înseamnă că ovulația nu apare fără împerechiere sau stimulație manual. Dacă pisica nu se împerechează în timpul căldurile nivelul hormonilor va scădea în timp și ciclul căldurilor se va înceta. Însă acesta se va repeta în 2 sau 3 săptămâni.

Ce se întâmplă în timpul împerechierii?

Pisica ta va trimite semnale motanilor doritori de împerechiere având o poziție a corpului unică: capul îl ține lăsat în jos, membrele anterioare indoite, partea din inferioară a spatelui ridicată pentru expunerea vulvei, coada ridicată și îndreptată spre o parte laterală a corpului. Această poziție permite motanului o penetrare ușoară. Picioarele din spate va călca ritmic, ca în cazul unui mers pe jos pe loc.

Motanul va monta pisica din spate, ținând-o cu dinții de partea din spate a gâtului. Gestul mușcatului pe de o parte asigură cooperarea din partea pisicii, iar pe de altă parte poate stimula creierul pisicii să producă ovulație.

La cât timp după împerechierea apare sarcina?

De obicei ovulația apare în decursul a 20-50 de ore de la împerechierea iar ovulele sunt viabile pentru fertilizare aproximativ o zi. Ovulele sunt fertilizate în oviduct și apoi sunt transportate către uter. Aici ovulele se implantează în mucoasa uterină în 10-12 zile.

Poate o pisică să facă pui cu mai mulți motani?

Răspunsul este da. Pe stradă o pisică se poate împerechea cu unul sau mai mulți motani în decursul unui ciclu de călduri care poate dura până la 21 de zile. Deși de multe ori genetica pisicii are un cuvânt de spus, faptul că aceasta naște pui multi colorați demonstrază că ea s-a împerecheat cu mai mulți motani. Unii deținători de pisici, precum și cei care se ocupă de pisici de rasă, se asigură că pisica lor se împerechează cu un singur motan în perioada căldurilor pentru a asigura continuitatea rasei pure.

Poate o pisică să rămână însărcinată în timp ce alăptează?

Răspunsul este da și la această întrebare. De aceea este foarte important să ții pisica în casă, departe de motani, în timpul alăptării puilor. O dată ce pisica începe înțărcarea puilor, ea trebuie sterilizată, dacă nu-ți mai dorești și alți pui. Deasemenea ar trebui să sterilizezi și puii, indiferent dacă îi păstrezi sau îi dai spre adopție.

La ce vârstă poate o pisică să rămână însărcinată?

Deși pisicile se maturizează sexual când au vârsta cuprinsă între 5 și 12 luni, se poate întâmpla ca pisica ta să intre în călduri la 4 luni. Dacă pisica ta rămâne însărcinată la vârsta asta, vei avea o situație în care un pui de pisică are prorpii ei pui. Acest lucru este periculos atât pentru pisica mamă cât și pentru puii ei.
Din aceeasi categorie:

Castrarea motanilor - când și de ce castrăm motanul

Castrarea te asigură că motanul nu va avea urmași nedoriți. Iată când și de ce castrăm motanul! ...citeste mai mult


Semne că pisica ta e gestantă

Află care sunt primele semne care iți spun că pisica ta este însarcinată și prin ce schimbari trece ea în timpul sarcinii. ...citeste mai mult


Pisica a intrat în călduri – cum opresc mieunatul?

Există mai multe metode prin care poți să te asiguri că pisica ta nu face pui nedoriți. Iată care sunt acestea! ...citeste mai mult