Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Pisica – dușmanul sau prietenul femeilor însărcinate?

Există opinii variate în ceea ce privește prezența unei pisici în viața unei femeiei însărcinate, sau într-o faimilie cu un bebeluș proaspăt născut. De foarte multe ori, stăpânii aleg să plece urechea la miturile despre riscurile pe care le presupune prezența unei pisici în familie atunci când se hotărăsc să aibă un copil, sau atunci când s-a născut un copil în familie, și renunță la ea. De aceea, cred că este foarte importantă o documentare aprofundată în acest domeniu.

Boli contagioase de la pisici – principalul argument

Toxoplasmoza. Toxoplasmoza este o boală cauzată de virusul Toxoplasma Gondi. Această boală este specifică mai multor animale, printre care și: oilor, porcilor sau bovinelor. Dacă pisica ta are această boală, ea va elimina chisturi parazite prin scaun, aceasta constituind principala cale prin care boala poate fi preluată de oameni.

Dacă adulții care intră în contact cu acest virus sunt sănătoși, simtomele vor fi ușoare. În cazul femeilor însărcintate, acest virus poate afecta foarte grav fetusul, putând cauza: pierderea sarcinii, sau defecte congenitale cum ar fi orbire, surzenie, epilepsie sau hidrocefalie. Dacă ești însărcinată și ai o pisică în locuință, este important să faci un test de sânge să vezi dacă ai anticorpi pentru toxoplasmoză, lucru care ar putea indica o expunere la acest virus în trecut.

Dacă în trecut ai fost infectată cu acest virus, riscul să-l transmiți fetusului este foarte redus. Însă facă nu ai fost expusă acestui virus în trecut, este recomandat să lași partenerul de viață să curețe litiera pisicii tale, pe durata sarcinii. Dacă nu este posibil să curețe altcineva cutia cu nisip a pisicii, este recomandat să porți o mască în timpul procesului, pentru a evita inhalarea prafului de la nisip.

Dacă chisturile de toxoplasmoză sunt eliminate de către pisică, este necesară o perioadă de 24-48 de ore pentru ca acestea să devină infecțioase. Astfel, dacă litiera pisicii tale este curățată zilnic, riscurile unei infecții sunt aproape nule. Așadar, dacă aceste acțiuni de prevenire sunt puse în aplicare, este ok ca o pisică și o femeie însărcinată să coexiste.

Oamenii pot prelua virusul toxoplasmoză și dacă mănâncă carne sau legume negătite corect. Asigură-te că hrana ta este suficient gătită și spală-te constant pe mâini după ce lucrezi cu carne. Riscul de a contracta toxoplasmoză de la carne negătită corect este mult mai mare decât de la pisica ta.

Impetigo. Această boală este cauzată de o cipuercă, nu de un verme. Impetigo este o boală contagioasă manifestată prin apariția unor beșicuțe seroase care se sparg, formând cruste galbene, care nu lasă urme. Impetigo este mai mult o pacoste decât o boală, datorită mâncărimilor pe care le cauzează. Această ciupercă este destul de dificil de îndepărtat însă dacă folosești soluții de curățat și creme împotriva ciupercilor, vei reuși să scapi de această pacoste. Dacă pisica ta trăiește doar în casă, și a fost deparazitată intern și extern nu există riscuri de contractare.

Boala zgarieturii de pisica. Această boală este cauzată de o bacterie numită Bartonella henselae. Afecțiunea este rareori o problemă pentru persoanele cu un sistem imunitar sănătos, fiind cel mai des întâlnită la persoanele imuno-compromise. Această infecție dispare prin tratament cu antibiotice, atât pentru tine cât și pentru pisica ta.

Salmonella. Cauzată de o bacterie din genul Salmonella, această afecțiune este cel mai frecvent dobândită prin ingestie orală. Pisicile sunt cele mai susceptibile de a fi infectate după ce mănâncă păsări.

Cum pregătești pisica pentru venirea bebelușului

Unele pisici nu suportă schimbarea. Și pisicile pot fi afectate de o prezența unei sarcini în familie, nu doar mama. Uneori, pisica devine geloasă întrucât pierde atenția stăpânilor, și poate recurge la diferite tipuri de comportament pentru a atrage atenția. În aceste condiții, poți încerca să o pregătești pentru venirea bebelușului în familie. Poți începe prin a viziona filmulețe cu copii, pentru ca pisica ta să se obișnuiască cu plânsul bebelușilor sau cu alte sunete pe care aceștia le fac. Mai poți să te ungi pe mâini cu loțiune pentru bebeluși, înainte să te joci cu pisica, pentru ca ea să se obișnuiască cu mirosul. Dacă amenajezi o cameră pentru bebeluș, lasă pisica să petreacă timp în ea înainte să fie născut copilul, însă nu o lăsa să doarmă acolo.

Litiera. Dacă litiera pisicii a fost ținută în camera pe care urmează să o amenajezi pentru bebeluș, este important ca mutarea ei să se petreacă treptat. Începe prin a muta litiera câțiva centimetri în fiecare zi, tot mai aproape de viitoarea locație. Dacă mutarea litierei este prea bruscă, pisica ta se poate duce în vechiul loc să își facă nevoile. După ce ai finalizat procesul de mutare al cutiei cu nisip, așează un alt obiect de mobilier în vechea locație.

Îngrijire și răsfăț. Odată cu apropierea momentului nașterii, mama nu va mai avea timp și putere să se ocupe de îngrijirea și răsfățul pisicii. Aceste îndeletniciri trebuie preluate de către partenerul de viață. Pentru a te asigura că pisica ta nu va face o criză și va refuza să mănânce, încearcă să transferi aceste atribuții treptat.

Mituri despre pisici și bebeluși

  • Pisica va sufoca noul născut. Cazurile în care pisica a sufocat un nou născut sunt atât de rare încât nici nu merită menționate. Însă dacă alegi să crezi acest mit, există lucruri care se pot face pentru a preveni un asemenea eveniment nefericit. Cel mai simplu este să achiziționezi un material textil, stil plasă, pe care să-l așezi deasupra pătuțului copilului. Astfel, copilul poate respira în voie, iar pisica nu poate intra să doarmă lângă el. Deasemenea, întrucât pisicile sunt foarte protectoare cu bebelușii, unii stăpâni au ales să decupeze ușa de la camera copilului, și să monteze un geam în locul gol creat. Astfel pisica poate vedea copilul, nesimțindu-se lăsată pe dinafară, însă nu poate intra la el.
  • Pisica blochează respirația copilului. Acest mit este total fals. Întrucât pisicile iubesc copii și se simt responsabile pentru ei, ele îl vor mirosi periodic să se asigure că respiră. După ce simt că bebelușul este în viață, acestea se așează lângă el, fiind atrase de căldura corpului lui.
  • Pisicile sunt purtătoare de boli. Întradevăr pisicile pot fi purtătoare de boli, însă dintre acestea, foarte puține sunt transmisibile și la oameni. Aceste tipuri de boli sunt cunoscute ca și zonoze. Probabilitatea ca bebelușul tău să ia o boală de la oamenii din jur este de zeci de ori mai mare ca probabilitatea ca el să se îmbolnăvească din cauza pisicii. Pentru prevenire, asigură-te că pisica ta este deparazită intern și extern și bebelușul tău va fi în siguranță. Deasemenea, nu lăsa pisica să iasă afară, pentru reducerea riscului de a contracta ale virusuri.



Din aceeasi categorie:

Plante de apartament otrăvitoare pentru pisici

Plantele din locuința ta pot reprezenta un pericol pentru pisica ta. Iată lista plantelor de apartament otrăvitoare pentru pisici. ...citeste mai mult


8 Lucruri inedite despre nasul pisicii tale

Nasul pisicii nu este doar un organ drăguț al acesteia ci este organul cu cel mai dezvoltat simț pe care îl are pisica ta ...citeste mai mult


20 de pisici care isi doresc sa fie alte animale

Nu doar oamenii viseaza sa fie altcineva, si pisicile au aceeasi dorinta. Iata ce alte animale isi doresc pisicile sa fie! ...citeste mai mult