Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Pisica a intrat în călduri – cum opresc mieunatul?

Reproducerea la pisici este un proces amplu, care presupune trecerea prin mai multe etape: perioada căldurilor, împerechierea, gestația și nașterea. Dintre aceste perioade, cea care te va solicita psihic cel mai mult este perioada căldurilor datorită comportamentului pe care îl are felina în aceste momente.

Odată ce o femelă pisică ajunge la pubertate ea devine matură și începe sezonul căldurilor. În cazul pisicilor domestice, perioada de călduri ține din ianuarie până în august, depinzând însă de locație și climat. Dacă nu se imperechează sau dacă nu este sterilizată, pisica ta va avea aceste cicluri de călduri la fiecare 2-3 săptămâni, cauzând numeroase neplăceri atât pentru stăpâni cât și pentru ea însăși.

În general, stăpânii optează pentru sterilizarea felinie, când maturitatea este atinsă și sistemul reproducător își intră în drepturi. Însă, în cazul pisicilor care trăiesc doar în casă, stăpânii  mai recurg și la alte metode de a stopa manifestările drăgăstoase ale pisicii.

Care sunt opțiunile tale dacă felina a intrat în călduri și nu vrei să facă pui? Mai jos ai o scurtă descriere a acestor opțiuni:

Izolarea pisicii de posibili masculi

Se poate întampla ca pisica ta să aibă acces la un motan necastrat în timp ce este în perioada căldurilor. Dacă este și cazul tău și nu vrei să se împerechieze, te sfătuim să ții pisica total izolată de motan. Pisica în călduri nu sângerează decât dacă are loc penetrarea. Însă, în perioada căldurilor femela va marca locurile din jurul ei pentru a transmite mesajul că este în cătuarea unui mascul. Odată marcate, aceste locuri pot fi greu de curățat, însă nu imposibil.

Izolarea pisicii într-o cameră separată, deși asigură faptul că nu se va împerechia, vine și cu riscul unor distrugeri. În încercarea ei de a evada, felina va zgâria mobila sau ușa și va mieuna foarte intens. Dacă nu are loc împerechierea, ciclul căldurilor ține 5-7 zile și se repetă la fiecare două - trei săptămâni. Astfel, dacă nu intenționezi să o lași să se imperechieze și nu o sterilizezi, urmează o perioadă dificilă.

Pastile contraceptive pentru stoparea căldurilor la pisici

Dacă pisica ta nu poate fi sterilizată din diverse cauze, sau dacă pur și simplu te gândești că ai vrea să facă pui în viitor, poți opta pentru pastilele cu hormoni care stopează ciclurile de călduri ale feline tale. Avantajul pastilelor este ca pot fi administrate atât pentru a preveni intrarea în călduri a pisicii tale, cât și pentru a stopa căldurile, dacă ciclul este deja început. Pastilele cu progesteron inhibă ovulaţia şi are o acţiune antiestrogenă moderată. Pastilele cu astrogen, trebuie administrate cu 30 de zile înainte ca felina ta să intre în călduri.

Nu da pastile pisicii fără să discuți cu un medic veterinar despre acest aspect. Desi pe moment aceste pastile rezolva problema și pisica ta se va calma, administrarea lor, folosirea timp îndelungat a produsului poate să ducă la formarea de chisturi ovariene. Deasemenea, uneori pot apărea reacţii alergice, greţuri, retenţie hidrosalină, tumefacţia mamelelor.

Injecțiile cu hormoni pentru stoparea căldurilor la pisici

Pastilele pentru stoparea căldurilor sunt foarte eficiente, însă, având în vedere că pastilele trebuie administrate mai multe zile la rând și că administrarea lor poate fi problematică, poți opta pentru injecția cu hormoni. Hormonii sintentici din substanța injectată păcălesc organismul felinei tare să nu mai elibereze ovulele pentru fertilizare, fapt ce determină lipsa căldurilor. Aceste injecții nu pot fi administrate dacă pisica ta este deja în călduri. Odată administrată, efectul este de câteva luni. Deoarece pisicile sunt animale poliestrice sezonier, reapariția căldurilor după tratament este foarte variabilă. Într-un studiu 11% și 30% din pisici au avut un nou ciclu de calduri în interval de 5 luni de la administrarea în anestru, respectiv în proestru. Revenirea căldurilor va fi amânată mai mult, dacă intervine sezonul non-reproducator (anestru).

La fel ca și în cazul pastilelor, nu administrați aceste injecții fără să discutați cu medicul veterinar. Printre efectele adverse se numără: riscul apariției diabetului, tumori la glandele mamare sau infecții urinare. Deasemenea, aceste injecții determină o scădere a apetitului felinei pentru activități consumatoare de energie, ceea ce poate determina creșterea în greutate.

Declanșarea artificială a ovulației

Deși nu este o metodă pe care un stăpân de pisică vrea să o aplice, păcălirea organismului pisicii că a fost fecundat este cea mai eficientă metodă de a opri perioada căldurilor. Deși pisica nu concepe puii după prima împerechiere, ciclul căldurilor scade în intensitate cu fiecare împerechiere, până când dispare cu totul. Ce presupune declanșarea artificială a ovulației? Procedeul este foarte des întâlnit în rândul crescătorilor de pisici de rasă și presupune inserarea unui obiect similar cu penisul motanului în vaginul pisicii. Acest lucru păcălește organismul pisicii dictându-i că are loc împerechierea. În urma acestei proceduri sunt eliberate ovulele și se opresc căldurile.

Crescătorii de pisici de rasă mai folosesc în astfel de momente și motani care au suferit o vasectomie în loc de castrare. Aceștia se împerechiază cu pisica în călduri, fără a rezulta pui, însă.

Indiferent de metoda contraceptivă aleasă pentru pisica ta, sterilizarea va fi mereu cea mai bună alegere. Pe lângă faptul că nu mai trebuie să îți amintești când să-i dai pastilele cu hormoni, sau când să o duci la medic pentru o nouă înjecție, sterilziarea este metoda cu cele mai reduse riscuri asupra sănătății felinei tale.




Din aceeasi categorie:

Pisica mamă și pisoii ei

Pisica ta urmează să facă pui și tu nu știi cum să o ajuți? Iată ce trebuie și ce nu trebuie să faci pentru a primi pisoii în familie. ...citeste mai mult


Au pisicile ciclu menstrual?

Ai observant scurgeri vaginale cu pete de sânge la pisica ta? Are și ea ciclu menstrual? ...citeste mai mult


Cum să ajuți pisica mamă să nască

Pisica ta este gestantă și se apropie momentul nașterii? Iată ce trebuie să știi pentru a o putea ajuta să nască puii ușor și fara complicatii. ...citeste mai mult