Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Pisica a turbat. Ce trebuie să fac?

Turbarea este o boală virală care afectează creierul si măduva spinării mamiferelor (inclusiv pisici, câini și chiar oameni). Odată ce simptomele rabiei apar, boala este 100% fatală.

De unde ia pisica rabia?

Există mai multe metode de transmitere a rabiei în rândul pisicilor, însă cel mai frecvent, această boală se transmite prin mușcătura de la un animal deja infectat. De asemenea, turbarea poate fi transmisă atunci când saliva unui animal infectat ajunge pe corpul unui alt animal prin intermediul membranelor mucoase sau a unei plăgi deschise, proaspete. Riscul ca pisica ta să contracteze rabie este mai mare dacă are acces la animale sălbatice. Cele mai frecvente focare de rabie sunt prezente în rândul animalelor sălbatice (ratoni, liliaci, sconcși și vulpi) sau în zone unde există un număr semnificativ de pisici și câini nevaccinați.

Perioada de incubare a virusului de la mușcătură

Odată ce felina a fost mușcată, efectul rabiei nu apare imediat ci poate dura de la 10 zile pană la un an. În cazul pisicilor, cel mai frecvent, după mușcătură simptomele incep să apară după o perioadă de 3-8 săptămâni. Odată apărute simptomele, felina va muri în cel mult zece zile. Perioada de incubare este infulențată de:

  • Locul infectării. Cu cât mușcătura este mai aproape de creier sau de măduva spinării cu atât virusul va ajunge mai repede la sistemul nervos și apar simptomele.
  • Severitatea mușcăturii.
  • Cantitatea de virus transmisă prin mușcătură. Nu totdeauna este prezent virusul turbării în saliva unui animal care este deja infectat cu rabie. Astfel, felina ta nu va fi neapărat infectată dacă a fost mușcată de un alt animal purtător al virusului.

Simptomele turbării la pisici

Dacă felina ta a fost mușcată de un alt animal care este infectat cu virusul rabiei, simptomele nu vor apărea imediat, ci poate dura luni de zile până când acestea sunt vizibile. Principalele semne pe care le prezintă o pisică turbată sunt: schimbări de comportament (apariția agresivității, neliniște, letargie), dilatarea pupilelor, vocalizare excesivă, lipsa poftei de mâncare, stare generală de moleșeală, dezorientare, paralizare, convulsii și chiar moarte subită. Odată ce pisica a fost mușcată de către un purtător de rabie, etapele apariției turbării sunt următoarele:

  • Etapa inițială presupune schimbări ale comportamentului: pisicile liniștite devind agitate și agresive, în timp ce pisicile extrovertite devin timide.
  • Etapa a doua este denumită și „turbarea nervoasă”. În această perioadă felina este excitată nervos și devine periculoasă atât pentru oameni cât și pentru alte animale. Felina este din ce în ce mai nervoasă și vicioasă. Pisica va prezenta spasme ale mușchilor care vor îngreuna înghițirea, rezultând astfel un exces de salivă.
  • Etapa a treia este „etapa paralizării” și apare de obicei după 7 zile de la instalarea etapei a doua. La finalul acestei etape, pisica intră în comă și moare.

Cum este diagnosticată rabia?

Nu există un test exact pentru a diagnostica turbarea la pisici. Există un test cu substanță de contrast pentru anticorpii din organismul felinei, dar poate fi făcut doar după moartea pisicii. Virisul poate avea o perioadă de incubare de până la un an, însă odată apărute simptomele, decesul felinei este inevitabil și vine în scurt timp.

Este posibil ca pisica să supravețuiască după o mușcătură de la un animal purtător de rabie?

Există posibilitatea ca atunci când un animal infectat cu rabie mușcă un alt animal, să nu existe virusul în saliva transmisă în timpul mușcăturii. În această situație, animalul mușcat nu va suferi de turbare. Însă, dacă apar simptomele rabiei, boala va duce la moarte.

Există foarte puține situații documentate în care un animal deja infectat cu rabie a suferit o recuperare totală. Cu toate acestea, progresia bolii de la mușcătură până la apariția simptomelor poate fi oprită prin administrarea imediată a unei injecții cu serul antirabic. Acest ser conține anticorpi care combat virusul, însă este eficient doar dacă este administrat în cel mai scurt timp de la mușcătură.

Ce pisici sunt mai predispuse să fie infectate cu rabie?

Pisicile nevaccinate care au acces și în afara locuinței sunt cele mai expuse riscului de a contracta rabie. Pisicile care ies și în curte au toate șansele să intre într-o lupta cu un alt animal infectat care le poate mușca. Deși vaccinarea antirabie ajută la controlul apariției bolii, pisicile sălbatice sunt o sursă nesfârșită de rabie.

Rabia poate fi transmisă la stăpânul pisicii?

Da. Rabia poate fi transmisă de la animale la oameni, însă transmiterea are loc doar dacă omul este mușcat de către animal. Virusul este prezent în saliva animalului doar o prioadă limitată de timp. Dacă pisica ta este turbată și te mușcă primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te prezinți la Serviciul de Urgențe pentru vaccinul antirabic. Dacă observi simptomele descrise mai sus la felina ta, încearcă să o izolezi într-un spațiu de unde nu mai are acces la alte vietăți pe care să le poată infecta.

Poate fi prevenita turbarea la pisici?

Da. Vaccinarea antirabică este obligatorie în foarte multe state din lume și este foarte importantă atât pentru siguranța ta cât și pentru siguranța feline tale. Vaccinarea este foarte eficientă și este făcută de obicei când pisoiul are vârsta de trei-patru luni. Vaccinarea antirabică se repetă apoi la intervale stabilite de comun acord cu medicul veterinar.

Vaccinul antirabic este unul sigur și nu prezintă nici un risc pentru persoana/animalul căruia îi este adminsitrat. La fel ca în cazul tuturor celorlalte vaccinuri, fiecare individ căruia îi este administrat poate suferi de efecte adverse în funcție de sensibilitățile avute (letargie, lipsa poftei de mâncare). Dacă felina prezintă dificultăți de respirație în urma administrării vaccinului, aceasta poate suferi de alergii și trebuie dusă la medicul veterinar.

Ce fac dacă pisica mea suferă de turbare?

Dacă bănuiești că pisica ta a fost infectată cu rabie, trebuie să iei măsuri serioase de prevenire a infectării tale. Medicii recomandă să porti mănuși groase dacă atingi felina, astfel încât să nu existe contact între piele și saliva felinei în caz că te mușcă. Dacă este prea târziu să îi administrezi vaccinul antirabic, care poate preveni dezvoltarea bolii, poți doar să izolezi felina până la momentul apariției decesului.




Din aceeasi categorie:

Boli de piele la pisici

Pielea pisicii tale este la fel de sensibilă ca pielea ta. Află care sunt afecțiunile de care poate suferi pielea pisicii tale. ...citeste mai mult


Ghemotoacele de blană – coșmarul oricărui stăpân

Cum scăpăm de coșmarul ghemotoacelor de blană din stomacul pisicii! Citește despre simptome, prevenire și elimarea lor! ...citeste mai mult


Virusuri specifice pisicilor

Există anumite virusuri specifice atât pisicilor cât și celorlalte feline. Află care sunt aceste virusuri și cum poți preveni infectarea. ...citeste mai mult