Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Prima întâlnire dintre pisica și bebeluș - baza unei prietenii pe viață

Prima întâlnire dintre bebelușul tău nou născut și pisica ta de acasă este similară cu cea dintre un câine și o pisică, sau dintre două pisici pe care le adopți în momente diferite. Astfel, în familia voastră urmează să vină un bebeluș – FELICITĂRI!. Zicala din popor conform căreia „pisica va sufoca bebelușul” este total eronată, însă are la baza faptul că felinele sunt iubitoare de locuri călduroase. Astfel, știind că bebelușul va fi o sursă de căldură foarte bună, vor avea tendința de a dormi lângă el, așa cum dorm și lângă tine în prezent. În același timp, respirația bebelușului are aromă de lapte, ceea ce va stârni curiozitatea felinei, care va încerca să-l miroase în mod constant. În general, pisicile și bebelușii sunt foarte buni prieteni, însă asta nu înseamnă ca ar trebui să lași bebelușul nesupravegheat în preajma pisicii.

De ce este importantă prima întâlnire dintre bebeluș și pisică?

Pisica a fost prima în casă. Dacă în mod normal felina nu a avut interacțiuni cu bebeluși sau copii mai mari, ci doar cu persoane adulte, ea nu are cum să reacționeze bine la așa o noutate. Pentru pisică, bebelușul nou venit acasă pare a fi o creatură de pe altă planetă. Copii au alt miros, scot sunete ciudate cu tonalități înalte, au dimensiuni ciudate și se mișcă haotic. Astfel, pisica poate intra în alertă, speriindu-se și ascunzându-se, sau devenind defensivă. Nici una din aceste variante nu este una bună.

Înainte să aduci bebelușul acasă

Dacă în familie urmează să vină un bebeluș nou, încearcă să pregătești pisica din timpul celor nouă luni de sarcină. Astfel, când începi să pregătești camera în care va sta copilul, încearcă să integrezi pisica în modificările făcute. Adaptarea în prealabil a pisicii la noile amenajări este cu atât mai importantă dacă amenajezi special o cameră unde ea avea acces în mod normal, sau în care obișnuia să stea pe anumite piese de mobilier. Fă modificări graduale și permite pisicii să investigheze tot ce este modificat, astfel încât să nu se simtă exclusă. Resemnează-te cu ideea că felina va vrea să doarmă lângă copil, în pătuț.

Venirea bebelușului are un impact și asupra sunetelor care se aud în mod normal în casă. Astfel, dacă în mod normal asculți muzică în casă, înlocuiește unele melodii cu plânsete de copii mici. Cu siguranță se găsesc astfel de „melodii” online. Ascultând aceste sunete în mod constant, pisica se va obișnui încet-încet cu ele, și nu va mai fi nedumerită când bebelușul tău va începe să plângă pe bune. Pisicile comunică și prin sunete, iar plânsul unul bebeluș seamănă cu plânsul unui pisoiaș, fapt ce poate duce la stresarea pisicii. Dacă felina se arată interesată de noul sunet într-un mod constructiv, sau dacă pur și simplu îl ignoră o poți răsfăța cu o recompensă. Dacă, însă, devine agitată când aude bebelușul plângând, încearcă să o distragi cu jocul ei preferat. Asfel, felina va asocia sunetul cu distracția și nivelul de stres se va reduce.

Mirosul pisicii este un alt element care trebuie adaptat la viitoarele condiții, de după venirea bebelușului. Astfel, este important ca felina să aibă acces la mirosul hainelor pe care le va purta bebelușul, precum și la mirosul produselor care vor fi folosite pentru îngrijirea lui (scutece, creme, pudre, etc). Dacă pisica se obișnuieste cu mirosul din timp, când vine fine bebelușul va fi ca și cum face parte deja din rutina ei zilnică.

Urmând toți pașii de mai sus, când bebelușul este adus acasă, pisica nu va mai fi supărată că nu mai primește atenție, pentru că „arătarea” aia mică, care miroase ciudat și scoate sunete necunoscute îi ia locul. Dacă, însă, o ignori total și o excluzi din mediul bebelușului, pisica va fi la început confuză și apoi va începe să aibă comportamente care nu-ți vor fi pe plac, mai ales în acele momente de stres.

Bebelușul vine acasă. Cum îl primește pisica?

Odată ce bebelușul s-a născut și este încă la spital, încearcă să trimiți acasă o hăinuță care are mirosul lui, hăinuță la care să aibă acces pisica; să o poata mirosi. Având în vedere ca felinele comunică prin arome, prin mirosirea hainelor bebelușului se va obișnui cu mirosul lui și-l va privi ca pe un prieten când acesta este adus acasă. Dacă timpul îți permite, poți merge mai departe și poți mângăia pisica folosind o șosețică de-a bebelușului, astfel încât șoseta să prindă mirosul pisicii. În ziua în care aduci bebelușul acasă, ar fi indicat să poarte acele șosețele. Astel, pisica va identifica mirosul ei la întâlnirea cu bebelușul și-l va adopta ca fiind un membru al familie.

În mod normal pisicile sunt foarte grijulii cu bebelușii. Când aduci bebelușul acasă, tratează evenimentul ca pe unul obișnuit, ca și cum nu s-ar întâmpla nimic special. Ideea este ca pisica să creadă că ceea ce se întâmplă este o normalitate din viața ei. Nu forța întâlnirea dintre ei. Dacă pisica prezintă interes, las-o să se apropie de bebeluș, să-l miroase, să-l vadă și chiar să-l atingă. Dacă ai urmat pașii de mai sus, la prima întâlnire felina va recunoaște mirosurile și se va simți mai relaxată.

  • Primul lucru pe care trebuie să-l faci când ajungi acasă de la spital cu bebelușul este să îți rezervi câteva minute în care să alinți pisica într-o cameră pe care ea o preferă. Ai fost o perioadă plecată și cu siguranță se va bucura să te vadă la întoarce. Și mai mult se va bucura de mângâierile pe care le primește. După aceste câteva minute pentru voi, poți aduce bebelușul în casă.
  • Pune copilul pe o pătură pe care felina a mirosit-o în avans și lasă pisica să investigheze. În principiu nu ar trebui să lași felina să se urce în pătuțul copilului sub nici o formă. În primele luni de viață bebelușii dorm doar într-o singură poziție. Astfel, dacă felina va încerca să doarmă lângă acest ghemotoc mic fierbinte, există riscul să se așeze prea aproape de față și să sufoce copilul. Dacă nu poți supraveghea în permanență copilul în timpul somnului, nu lăsa pisica în aceeași cameră cu el în timpul somnului.
  • Odată ce felina a terminat de investigat noul membru al familiei, distrage-i atenția cu o jucarie pe care o preferă. Petrece ceva timp cu ea pentru a-i arăta că este încă în topul preferințelor pentru tine.

Alintă pisica atunci când este cuminte și calmă în jurul copilului. În scurt timp ea va învăța că este în avantajul ei să primească bebelușul ca pe un membru al familiei.

Pe măsură ce copilul crește, îl vei învăța pe el să respecte pisica. Asigură-te că felina are un loc în toată casa unde se poate retrage pentru a se simți în siguranță. Atât timp cât se vor respecta reciproc, relația lor va înflori pe măsură ce mititelul crește și vor fi cei mai buni prieteni.




Din aceeasi categorie:

Pisica mă trezește noaptea – ce pot să fac?

Pisica nu te lasă să dormi noaptea? Iată ce trebuie să faci pentru un somn liniștit fără să fii deranjat de felina ta. ...citeste mai mult


Comunicarea pisicii – limbajul urechilor

Pisica transmite mesaje către oamenii din jur cu ajutorul urechilor. Află cum îți spune felina ta ce simte cu ajutorul urechilor. ...citeste mai mult