Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Primul an al pisoiului tău

Primul an este, fără îndoială, vital pentru dezvoltarea fizică și psihică a pisoiului tău. Deasemenea este foarte importantă legătura cu oamenii din jurul lui pe care pisoiul tău o crează în primele sale săpătmâni de viață, deoarece această legătură va fi reprezentativă pentru întreaga voastră viață împreună.

Specialiști spun că pisoii nu reprezintă doar niște pisici în miniatură. Procesul de dezvoltare și creștere a puilor de pisică este unul fascinant. Un stăpân înțelept va recunoaște acest fapt și va încerca să înțeleagă experiențele prin care trece pisoiul lui, precum și ce transmite fiecare gest al lui.

În sălbăticie pisicile rămân cu mama lor în primul an de viața, pentru a putea învăța aptitudinile și îndemânările necesare pentru a supravețui. Însă în cazul pisicilor domestice, foarte rar se întâmplă ca puii să stea cu mama lor o perioadă de un an. Pisicile domestice țin puii aprope pentru o perioadă de maxim 16 săptămâni. Deși pisica mamă va începe să înțarce puii din săptămâna a cincea, în perioada următoare pisoii învață cum să socializeze cu oamenii din jurul lor.

În acest articol vom vorbi despre schimbările prin care trec pisoii în primul lor an de viață.

Primele 6 săptămâni

Primele 6 săptămâni sunt extrem de importante în viața pisoilor întrucât în această perioadă își dezvoltă personalitatea și caracterul care îi va reprezenta pentru restul vieții. Aceste săptămâni sunt deasemenea importante din punct de vedere al sănătății, întrucât în primele săptămâni de viață pisoii sunt foarte vulnerabili la microbii și paraziții din jurul lor.

În nici o perioadă din viața pisoiilor ei nu vor mai crește în același ritm altert ca în primele 6 săptămâni, iar schimbările pe care aceștia le suferă de la o săptămâna la alta sunt cu adevărat remarcabile.

Săptămânile 6 – 12

Puii de pisică își vor dezvolta abilitățile sociale observând-o pe pisica mamă, jucându-se între ei, sau cu pisica mamă sau cu oamenii din jurul lor. Această perioadă este una foarte hazlie atât pentru stăpâni cât și pentru pisoi, întrucât în aceste săptămâni puii de pisică exersează alergatul, săritul, vânatul și lovitul. La această vârstă pisoilor le place să se ascundă și să aștepte să fie găsiți de stăpâni, să cerceteze pungi sau cutii de carton deschise și lăsate pe podea.

În aceste săptămâni puii de pisică cresc într-un ritm destul de alert, iar abilitățile de mișcare se dezvoltă pe măsură ce ei încearcă să vâneze orice mișcă în jurul lor. Deasemenea, pisoii vor învăța să aibă un program stabil de somn, și nu vor mai adormi unde apucă când îi prinde oboseala.

Sănătate. În săptămânâna a opta pisoii trebuie să primească primul vaccin, iar patru sătpămâni mai târziu al doilea vaccin. Deasemenea, puii de pisică trebuie testați pentru viermi și trebuie să facă o deparazitare.

3 - 6 Luni

În luna a patra puii de pisică începe să schimbe dinții de lapte cu cei definitivi. Întrucât schimbatul dinților presupune durere a gingiilor, este recomandat să le masezi gingiile cu o bucată de pansament sau să le dai să roadă paie de plastic.

Pisoii își vor institui locul în clasamentul social din cadrul familiei. Unul dintre ei se va stabili ca și conducător iar ceilalți vor avea momente în care îl vor provoca la luptă pentru a-l detrona. În urma acestor lupte rezultă tăieturi pe urechi. Pisoii sunt încă în creștere, așa ca nu te mira dacă fostele ghemuri de blană se transformă în în niște pisici lungi, înalte și foarte bine dezvoltate. Puii de pisică trebuie să continue să mănânce mâncare specială pentru ei întrucât au nevoie de vitaminele și proteinele din aceasta pentru a dezvolta oase, dinți și mușchi puternici.

Sănătate. În aceste luni puii de pisică pot fi și ar trebui să fie sterilizați. Maturitatea sexuală a pisicilor poate varia de la femele la masculi, însă începând cu a cincea lună de viață pot fi activi din punct de vedere sexual.

6 - 12 Luni

În aceste luni pisoii încep să arate semen fizice și sociale caracteristice unei pisici adulte. La 12 luni de viață, puii de pisică ating nivelul de dezvoltare fizică caracteristic unui tânăr de 15 ani. Deasemenea la 12 luni, pisoii vor da dovadă și de schimbări de personalitate specifice pubertății. De aceea nu trebuie să fii foarte supărat dacă pisoii tind să te ignore în această perioadă. La fel ca și tinerii de această vârstă, puii de pisică vor experimeta stările adulților să vadă cum se simt. Deasemenea, puii de piciă vor încerca să ii manipuleze pe stăpâni sau pe ceilalți pisoi din jurul lor. Este foarte important să fii răbdător și să îi oferi toată afecțiunea și dragostea de care aunevoie, însă după regulile stabilite de ei.

Femelele vor continua să crească și să se dezvolte încă un an, iar pisicile din anumite rase ating maturiatea abia la 4 ani.

Indiferent de dimensiunile pe care le ating puii de pisică  la maturitate, nu uita că sănătatea lor este primordială.

Imortalizează momentele

Fotografierea și filmatul este unul dintre cele mai plăcute momente pentru stăpânii de pisici. De aceea sfatul meu este să achiziționezi un aparat foto și să imortalizezi fiecare moment al dezvoltării pisoilor. Astfel te vei putea uita în urmă și observa cum ghemul tău de blană a evoluat și a devenit un adevărat prieten, matur și responsabil.




Din aceeasi categorie:

Îngrijirea și întreținerea pisoilor

Ai adoptat un pisoi însă nu știi de ce are nevoie pentru a se adapta în locuința ta? Află tot ce trebuie să știi despre îngrijirea pisoilor! ...citeste mai mult


Hrana potrivită pentru pisoi

Pisoii au nevoie de mancare specială pentru o dezvoltare sănătoasă. Află aici ce să eviti in alegerea hranei și dietei pisoiului tau. ...citeste mai mult


Primele 6 săptămâni ale pisoilui

Pisoii au o dezvoltare specială în primele săptămâni de viață. Află cum evolueaza pisoiul tau în fiecere din primele lui săptămâni de viață. ...citeste mai mult