Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Ragdoll

Pisicile Ragdoll sunt cunoscute pentru blândețea, calmitatea și caracterul sociabil pe care îl au. Felinele arată afecțiune, fără să o solicite în schimb și sunt aproape la fel de loiale stăpânilor precum câinii. Unii stăpâni de pisici Ragdoll mărturisesc chiar că acestea preiau sentimenele lor și se comportă ca atare. Deși în general sunt docile și prietenoase, să nu uităm că modul în care au fost crescute este foarte important. Acordă deci o mare atenție și joacă-te mult cu pisoiul Ragdoll, pentru a avea la maturitate o pisică pe placul tău.

Istoria pisicii Ragdoll

In familia mare a pisicilor, Ragdoll este una dintre cele mai tinere rase. Rasa a fost dezvoltată de Ann Baker în Riverside, California în anii ’60. Baker a împerechiat o pisică domestică a cărei blană avea fie un model uniform, fie unul de smoching negru, cu diverse alte pisici cu părul lung, cu ascendență necunoscută, pe care le deținea sau le găsea în cartierul ei.

Baker a ales dintre caracteristicile văzute la pisica Siameză gentilețea, calimitatea, statura impunătoare și blana bogată cu model Himalayan, iar pisoii care aveau aceste caracteristici, au fost numiți Ragdoll. Mai târziu, Baker a adăugat și gene de la pisicile Persane și Birmaneze în definirea rasei Ragdoll. Plecând de la „experimentul” Anei Baker, au început și alți crescători de pisici să facă această rasă și să-i standardizeze astfel caracteristicile. Înregistrarea oficială a rasei a avut loc în 1993 și a fost recunoscută total abia în 2000.

Statura pisicii Ragdoll

Pisica Ragdoll ajunge să cântărească între 4.5 si 7 kg, în  timp ce motanul poate depăși 9 kg.

Personalitatea pisicii Ragdoll

Spre deosebire de alte pisici, Ragdoll este recunoscută pentru modul cum „leșină” în brațele oricui vrea să o țină, indiferent de poziția în care stă. Pisica Ragdoll iubește oamenii, venind în întâmpinarea stăpânilor la ușă, când sosesc acasă, urmărindu-i prin casă, și asezându-se pe ei, sau lângă ei când aceștia se odihnesc. Pot fi dresate să răspundă la nume, sau să aducă jucării pe care le-au aruncat stăpânii.

Cuvândul care le descrie cel mai bine este „docil”, însă asta nu înseamă că nu sunt pisici active. Pisicilor Ragdoll le place joaca cu jucării sau integrarea în orice activitate din cadrul familiei. Le place să primească recompense când fac ceva ce îți place și învață foarte repede orice dorești să le arăți (folosirea locului pentru ascuțirea unghiilor, etc). Când vrea ceva de la tine pisica Ragdoll va mieuna discret. Felina Ragdoll are maniere bune și e foarte ușor de întreținut, mai ales dacă locuiești într-un apartament.

Sănătatea pisicii Ragdoll

Atât pisicile Ragdoll cu pedigree cât și cele cu origine mixtă suferă de diverse afecțiuni care pot fi genetice. Printre problemele de sănătate cele mai comune întâlnim:

  • Cardiomiopatia hipertrofică, o formă de boală cardiacă care este moștenită în Ragdolls. Un test pe bază de ADN este disponibil pentru a identifica pisicile care poartă una dintre mutațiile care cauzează boala.
  • Risc crescut pentru calculii vezicii urinare cu oxalat de calciu
  • O predispoziție la PIF (peritonită infecțioasă felină)

Îngrijirea pisicii Ragdoll

Lungimea medie a firelor de păr și lipsa pufului de lângă piele împiedică blana pisicii Ragdoll să se încâlcească sau să năpârlească. Însă asta nu înseamă că felina Ragdoll nu are nevoie de periat. E suficient însă să o perii de două ori pe săptămână pentru a îndepărta firele de păr  moarte. Când o perii, insistă pe labele din spate, mai ales în zona interioară, unde apar cele mai multe încâlceli. O mănusă de cauciuc va netezi blana după periaj și va elimina orice fir de păr rămas necolectat. Felina va fi foarte fericită în momentul periajului, simțindu-se alintată și în centrul atenției.

Schimbările de temperatură, precum și fluctuațiile hormonale în cazul pisicilor nesterilizate/necastrate vor determina schimbări în ceea ce privește blana felinei. Blana cea mai groasă va fi în timpul iernii, în timp ce pisicile sterilizate vor avea o blană luxuriantă pe tot parcursul anului. Este posibil să rămână urme de fecale pe blană de la fundul pisicii, de aceea este indicat să o verifici constant și să o cureți dacă este cazul. Baia pisicii Ragdoll este necesară doar dacă blana are o textură uleioasă.

Este indicat să speli pe dinți pisica Ragdoll pentru a preveni probleme paradontale măcar de două ori pe săptămână, dacă nu chiar zilnic. Ghiarele trebuie tăiate odată la două săptămâni, iar ochii trebuie curățați zilnic cu un tampon curat pentru a evita pătarea blănii în urma prezenței scurgerilor din ochi. Verifică urechile săptămânal și dacă observi că sunt murdare, șterge-le cu un tampon umed. Nu folosi bețișoare de urechi, sunt foarte periculoase.

Pisica Ragdoll preferă litiera foarte curată, fiind sensibilă la curățenie. O litieră mai mare ca dimensiuni e ideală pentru această felină, ea fiind una de talie mare.

Felina Ragdoll are câteva pusee de creștere pe măsură ce se maturizează, respectiv până la vârsta de patru ani. În această perioadă este indicat să aibă acces la mâncare, pentru a putea susține creșterile. Grăsimea de pe burtă este o caracteristică de rasă.

Este indicat să ții pisca Ragdoll doar în interior, unde este protejată de eventuale atacuri din partea câinilor, sau de diverse afecțiuni pe care le poate lua de afară. Deasemenea, fiind o pisică frumoasă și impunătoare, lăsând-o afară riști să o pierzi.

Culoarea blănii pisicii Ragdoll

Pisica Ragdoll se remarcă prin dimensiunea mare, blana semilungă cu un model ascuțit și ochii albaștri strălucitori. Felina este una dintre cele mai mari pisici domesticite, cu unii masculi care cântăresc 9 kilograme sau mai mult. O felină Ragdoll are o blană de culoare deschisă, cu fața, picioarele, coada și urechile mai închise la culoare. Ea vine în trei modele: pătat și bicolor, ambele având alb și colorată, care nu are alb. Pisica Ragdoll nu atinge dimensiunea și dezvoltarea blanei maximă până la vârsta de trei până la patru ani.

Standardul rasei spune că Ragdoll ar trebui să aibă un cap mare și lat, în formă de pană modificată. Toate laturile capului trebuie să fie de aceeași lungime, iar botul să fie rotunjit ușor. Ochii sunt descriși ca ovale albastre vii. Urechile de dimensiuni medii au vârfurile rotunjite și se înclină înainte. Gâtul este puternic și greu, făcând legătura către un corp lung, solid și cu oase grele. Labele au o lungime moderată, cele din spate fiind ușor mai lungi decât cele din față. Coada lungă arată ca un steag fluturând.

Blana pisicii Ragdoll este mătăsoasă și are o lungime medie, în valuri. Ea este mai scurtă pe față și crește în lungime la gât. Pe umeri și șolduri este din nou scurtă, iar pe coadă este lungă și stufoasă. În funcție de asocierile care au fost făcute la împerechiere, blana pisicii Ragdoll are patru modele: bicolor, fad, patat și punctat, având șase culori: argintiu, albastru, ciocolatiu, liliac, roșiatic și crem.

Pisica Ragdoll și copiii

Pisica Ragdoll este perfectă pentru viața de familie. Rareori scoate ghiarele când se joacă și nu o deranjează să fie îmbrăcată, sau plimbată într-un cărucior pentru copii, sau să fie un oaspete la ceremonialul ceaiului. Având o statură impunătoare, motanii Ragdoll sunt cei mai potriviți pentru familiile cu copii. Interacțiunile dintre copii și pisică, trebuie însă supraveghiate pentru a te asigura că pisica nu are de suferit




Din aceeasi categorie:

Persană

Pisica persană este foarte populară, mai ales datorită legăturii cu casa regală a Marii Britanii. Fiind ea însăşi o prinţesă, oricine ar dori să o aibă acasă. ...citeste mai mult


Nebelung

Pisica din rasa Nebelung este graţioasă şi lungă, având ochii verzi şi corpul acoperit cu o bogată masă musculară. ...citeste mai mult


Tonkineză

Deşi are doi strămoşi cu personalitate puternică, pisica Tonkineză are propria ei personalitate. Felina este “disperată” după afecţiune şi o cere cu fiecare ocazie ...citeste mai mult