Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una de scurtă durată, puțin dureroasă și prezintă numeroase avantaje pentru pisica ta. Însă, la fel ca orice operație care necesită anestezie totală, operația de sterilizare este una foarte serioasă și trebuie tratată ca atare. De la terminarea operației efectiv și până la recuperarea totală a pisicii trebuie parcurși câțiva pași, pentru a ajuta pisica să treacă cât mai ușor peste acest eveniment neplăcut.

Externarea de la clinică

Externarea de la clinica unde ai ales să fie sterilizată pisica ta se face după ce pisica și-a revenit complet din anestezie. Asta înseamnă ca dacă duci pisica la cabinetul medicului veterinar la ora 8 dimineața, este foarte probabil ca în jurul prânzului să o poți lua acasă. Este recomandat însă să o mai lași în grija medicului câteva ore pentru a te asigura că pisica ta nu suferă de efecte secundare de la anestezie.

Înainte să pleci de la cabinet, medicul îți va da câteva instrucțiuni privind îngrijirea pisicii în zilele care urmează operației. Deasemenea, medicul îți va spune cum se poate manifesta pisica ta după această operație și când este momentul să te îngrijorezi.

Operația de sterilizare

Deși pare o joacă, pisica ta suferă o operație majoră în care este implicată și o anestezie generală, ceea ce inseamnă că ea va fi inconștientă în timpul operației. În timpul operației, medicul veterinar îndepărtează uterul și ovarele pisicii printr-o incizie mică a peretului abdominal. Tăietura este cusută fie cu ațe resorbabile, fie cu ațe care trebuie scoase după 10-14 zile.

La ce să te aștepți când aduci pisica acasă

Este recomandat ca atunci când aduci pisica acasă după operația de sterilizare să o ții într-un spațiu cât mai mic, astfel încât să-i limitezi mișcările. Dacă ai posibilitatea, închide-o într-o singură cameră.

După trezirea din anestezie, pisica ta va fi amețită și va avea o durere de cap datorată anestezie asemănătoare cu o mahmureală. În mod normal, recuperarea totală după anestezia generală durează între 18-24 de ore. Însă cele mai multe animale își revin după ce substanța anestezică părăsește sistemul.

Pisica ta va dormi mult mai mult decât în mod normal în cursul primelor 24 de ore de la operație. Deasemenea, pisica ta va fi agitată sau agresivă datorită efectelor secundare de la anestezie. În aceste condiții este recomandat să eviți atingerea sau mutarea pisicii în această perioadă, întrucât s-ar putea să încerce să te muște sau să te zgârie.

Nu lăsa pisica în jurul copiilor sau al altor animale de companie. Din cauza anesteziei, pisica ta este mai predispusă să atace celelalte animale de companie din locuință, sau chiar copii care vor să se joace cu ea.

Pisica ta  va prezenta lipsa de exchilibru. Asfel, urcarea scărilor sau urcatul sau coborâtul de pe pat va fi o adevărată provocare pentru pisica ta. Este indicat să îi pregătești un loc primitor chiar pe podea unde ea să se așeze, pentru a evita orice efort din partea ei. Dacă vezi că pisica ta vrea să ajungă într-un anume punct din locuință, încearcă sa o transporți tu prin casă. Astfel nu riști ca operația să se desprindă datorită eforturilor.

Odată ajunsă în patul ei și acomodată, pisica ta va dormi o perioadă îndelungată.

Locul inciziei

În cazul sterilizării, locul în care a fost făcută tăietura nu trebuie să prezinte nici un tub de drenaj. Este normal ca locul inciziei sa fie puțin roșu și umflat. Dacă pisica ta te lasă, încearcă să verifici locul inciziei cel puțin o dată pe zi pentru a observa apariția unei roșeli excesive, sânge, scurgeri sau dacă operația a crăpat.

NU curăța locul operației cu nici un fel de soluție și NU-l unge cu nici un fel de cremă.

Cusături

În mod normal, pisica ta nu are cusături externe. În cazul motanilor, nu sunt cusături de loc. Majoritatea medicilor folosesc ațe resorbabile pentru cusăturile din interior, iar pielea de la suprafață se unește cu ajutorul adezivului chirurgical. Există însă medici care preferă să coase pielea cu ațe neresorbabile, pe care le scot mai apoi la 10 – 14 zile de la operație. Ambele metode sunt sigure pentru pisica ta.

Cicatrice

Tăietura pentru sterilizare este una de mici dimensiuni, depinzând însă și de dimensiunile pisicii. În general o tăietură făcută pentru operația de sterilizare are între 1 și 4 centimetri. Aceasta poate fin însă puțin mai mare, în funcție de dimensiunea pisicii.

 

 

Hrănire

Din cauza anesteziei, pisica ta va prezenta amețeli, ceea ce îi va tăia pofta de mâncare aproape în totalitate. În aceste condiții, hrana trebuie reintrodusă trepat. Pune-i la dispoziție o porție mică de hrană și apă curată imediat cum se trezește. Dacă vezi că începe să vomite, nu-i mai da mâncare până a doua zi. La o zi după operație, pune-i din nou la dispoziție hrană și apă curată.

Nu schimba dieta pisicii tale și nu-i da resturi de la masă, lapte sau orice altă hrană pe care o mănânci tu. Acesta hrană poate ascunde unele efecte secundare care pot apărea după operația de sterilizare. Apetitul pisicii tale ar trebui să revină complet în 24 de ore de la operație.

Dacă pisica ta are mai puțin de un an, continuă să îi dai hrană pentru pui. Pisica ta este încă în proces de creștere până la vârsta de un an și are nevoie de toate proteinele aflate în hrana pentru pisoi pentru a se dezvolta normal. Abia după vârsta de un an poți să treci la hrană pentru pisici sterilizate.

Nu lăsa pisica să se lingă sau să muște operația

Linsul sau mușcatul inciziei pot determina redeschiderea operației, crescând astfel riscul apariției infecției. Pentru a preveni linsul sau mușcatul operației, este recomandat să-i pui pisicii un guler care o va împiedica să ajungă la locul incinziei.

Deasemenea, poți pulveriza pe operație spray de măr amar pe care îl poți achiziționa de la Zooplus sau Petmart sau orice alt petshop. Acest spray are un gust care va avea un efect repelant pentru pisici.

Dacă pisica este în călduri

Dacă pisica ta este în călduri la momentul sterilizării, este obligatoriu să o ții departe de motani necastrați pentru cel puțin 2 săptămâni. Deși pisica ta nu mai poate rămâne gestantă, ea va atrage încă motanii pentru o perioadă de 2 săptămâni.

Mișcarea

Procesul de vindecare după operația de sterilizare la pisici durează între 7 și 10 zile. În această perioadă orice activitate care presupune efort poate perturba procesul de vindecare.

Unele animale sunt active după operație, în timp ce altele sunt foarte liniștite. Dacă pisica ta este una activă, este important să limitezi mișcările pe care le face pe parcursul perioadei de vindecare.

În timpul perioadei de recuperare după sterilizare, pisica trebuie ținută doar în casă, unde mediul este curat, uscat și cald. Nu lăsa pisica să alerge, să sară, să se joace, să înoate sau să facă orice alt efort în perioada de 10 zile de recuperare.

Nu fă baie pisicii și nici nu o pieptăna cu peria pentru înnăpârlire în perioada de recuperare. Încearcă să ții pisica departe de orice efort pe care poate să-l depună, inclusiv urcatul scărilor.

Complicații posibile

Sterilizarea este o operație sigura, însă asta nu înseamnă că nu pot apărea complicații. Roșeața și umflătura ușoară trebuie să dispară în primele zile. Dacă însă observi gingii palide, depresie, vomă, diaree, scurgeri sau sângerare din incizie, dificultăți de urinare, respirație greoaie, scăderea poftei de mâncare sau moleșeală completă trebuie să te întorci la medicul veterinar.




Din aceeasi categorie:

Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Etapele sarcinii pisicii tale

Pisica ta are nevoie de îngrijire în timpul sarcinii. Află care sunt etapele sarcinii pisicii tale pentru a-i putea oferi îngrijirea necesară. ...citeste mai mult


Sterilizarea pisicii

Sterilizarea este o operatie necesară pentru pisicile care trăiesc doar în casă și prezintă numeroase avantaje. ...citeste mai mult