Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


donez pisicuti

detalii...

Pisicut alb jucaus

detalii...

Ofer spre adoptie patru pisoi dragalasi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Video


 

Sfinx

Istoria pisicii Sfinx

Inițial denumita Pisica Canadiană fără Blană. Sfinx își are originea în Toronto, Canada, când s-au născut un set de pui de pisoi cu blana scurtă, iar printre ei se afla unul fără blană deloc, datorită unei mutații genetice apărute în mod natural.

Deși alți pisoi fără blană au fost născuți și mai înainte, pisica Sfinx cum o știm astăzi a apărut ca rezultat al imperechierii selective dintre pisici fără blană și pisici cu blană. Puii rezultați au fost apoi împerechiați din nou cu pisici fără blană, acest proces contribuind atât la obținerea pisicii Sfinx cât și  la lărgirea fondului genetic pentru a produce o rasă de pisici rezistente din punct de vedere genetic, potrivit Cattime.

Participarea rasei Sfinx la competiții a fost acceptată abia în 2002. Deși aspectul neobișnuit al pisicii Sfinx poate fi dezgustător pentru unii oameni, pisica compensează lipsa blănii cu personalitatea ei. Dacă majoritatea stăpânilor de pisici Sfinx sunt entuziasmați la început de lipsa năpârlirii, după câtva timp petrecut impreună, aceștia vor spune că s-au îndrăgostit de personalitatea afectuoasă a pisicii.

Statura pisicii Sfinx

Deși e considerată pisica fără păr, felina Sflinx nu este numaidecât cheală. Pisicile Sfinx sunt acoperite cu un strat pufos de blană foarte scurtă, care nu se vede cu ochiul liber, dar se simte când o mângâi. Felina Sfinx poate avea deasmenea și câteva mustăți și sprâncene care le accentuează aparența.

Pielea pisicii Sfinx este deseori pigmentată sau pătată, exact ca blana unei pisici normale. Deasemenea, Sfinxul poate avea o varietate de culori și modele: de la pisici închise la culoare la pisici cu model de piele de broască țestoasă.

Pisica Sfinx este considerată una de talie medie, femela ajungând să cântărească în jur de 3 kg, în timp ce masculul poate ajunge până la 7 kg. Deși principala caracteristică a acestei feline este lipsa blănii, pisica Sfinx are și alte calități, odată ce treci peste nuditatea ei. Cele mai notabile caracteristici sunt: ochii în forma de lămâie, degete lungi, urechi mari ca de liliac și o burtică mare, rotundă. Pisica Sfinx este extrem de activă, cu o constituție atletică și un corp cu mușchi bine antrenați. Deasemenea, pisica Sfinx are multe riduri vizibile. Pisoii au chiar mai multe riduri decât adulții.

Personalitatea și temperamentul pisicii Sfinx

Felina Sfinx este un actor acrobat și energic căruia îi place să se expună pentru a primi atenție. Are un simț al umorului neașteptat, care este adesea în contradicție cu expresia ei dură. Prietenoasă și iubitoare, Sfinxul este o pisică care te va urma prin casă și va încerca să se implice în toate activitățile tale, neratând orice ocazie de a se așeza în brațe la tine sau de a se alinta pe lângă picioarele tale. Pe cât este de intelingentă, pe atât este de energică, felina punându-te adesea în dificultate când vine vorba de gestionarea ei. Pentru siguranța și sănătatea ei, pisica Sfinx trebuie ținută pe cât posibil doar în interior, ea fiind un partener de joacă extraordinar pentru copii.

Sfinxul este o pisică dulce, plină de viață și iscoditoare, căreia îi place să fie în centrul atenției. Fiind o felină jucăușă și distractivă, Sfinxul nu se descurcă prea bine cu momentele lungi de singurătate. Astfel, dacă ești plecat mult de acasă, aceasta nu este o pisică potrivită pentru tine.

Sănătatea pisicii Sfinx

Multe boli și condiții de sănătate sunt genetice, ceea ce înseamnă că sunt legate de rasa animalului tău de companie. Probeleme de sănătate pe care le vom descrie aici au o rată semnificativă de incidență sau un impact puternic asupra acestei rase în special, conform unui consens general între cercetătorii genetici și practicienii veterinari. Acest lucru nu înseamnă că pisica ta va avea aceste probleme, doar că poate fi mai expusă riscului decât alte pisici. Vom descrie cele mai frecvente probleme întâlnite în rândul pisicilor Sfinx pentru a vă oferi o idee despre ceea ce poate apărea în viitorul ei:

  • Probleme ale pielii. Pielea pisicii Sfinx trebuie menținută sănătoasă, fără exces de uleiuri. Excesul de uleiuri determină probleme precum urticarie pigmentară și mastocitoză cutanată, probleme cu ceara în urechi și infecții. Soluția acestei probleme este reprezentată de mâncare de înaltă calitate. Cu cât mâncarea este mai calitativă cu atât mai puține uleiuri va produce pielea pisicii Sfinx. Deasemenea, felina Sfinx are nevoie de imbăiere sporadică pentru a elimina murdăria și uleiurile. Există șampon special pentru pisicile Sfinx. Felina trebuie protejată și de expunerea directă la soare.
  • Reglarea temperaturii corpului. Neavând un strat de blană să o protejeze, pisica Sfinx poate să sufere de frig în cele mai neașteptate circumstanțe. În acest sens au fost create hăinuțe speciale pentru feline, precum și pături și pătuțuri care se încălzesc. Evită să scoți pisica Sfinx afară în sezonul rece.
  • Infecții ale urechilor. Felina produce mai multă ceară în urechi decât restul pisicilor. Acest lucru înseamnă că trebuie să te asiguri ca urechile sunt mereu curățate, pentru a evita infecțiile. Utilizează tifon obișnuit sau șervețele pentru a curăța și usca interiorul urechilor pisicii. Stai departe de tampoanele de bumbac, care ar putea deteriora timpanele pisicii tale.
  • Boala parodontală. Pisicile Sfinx au nevoie de curățări dentare regulate, deoarece au probleme cu dinții lor. Fii atent la respirația urât mirositoare, decolorarea dinților sau tartrul, dificultăți de mâncare, salivare, sau gingii roșii, umflate sau sângerând.
  • Cardiomiopatie hipertrofică. Pisicile Sfinx sunt predispuse la cardiomiopatie hipertrofică, o afecțiune în care mușchiul inimii devine anormal de gros. O Eco-cardiogramă poate confirma dacă pisica ta Sfinx are cardiomiopatie hipertrofică. Medicul veterinar poate face, de asemenea, analize de sânge, o electrocardiogramă, radiografie toracică, cateterism cardiac sau un RMN pentru a diagnostica cardiomiopatia hipertrofică.
  • Miopatia ereditară sau slăbiciunea musculară generalizată cauzată de un defect în modul în care nervii transmit semnale către mușchi, poate afecta grav pisicile Sfinx. Pisicile afectate ajung în imposibilitatea de a merge și de a face exerciții fizice din cauza slăbiciunii musculare. Fii atent la o înclinare anormală a capului sau o incapacitate completă a pisicii de a-și ridica capul în mod corespunzător sau un mers cu pas înalt la nivelul membrelor anterioare Semnele de slăbiciune musculară pot apărea între trei și 23 de săptămâni. Unele pisici cu mega-esofag pot avea probleme continue la înghițire și se pot sufoca până la moarte.Un medic veterinar poate colecta probe de țesut muscular sub anestezie și poate evalua aceste probe pentru anomalii pentru diagnostic.

Îngrijirea pisicii Sfinx

Felina Sfinx este una activă având în permanență nevoie de activități fizice și stimulatoare pentru creier. Ele se distrează adesea cu jucăriile lor și posturile pentru ascuțit unghiile, însă au nevoie și de atenția și afecțiunea stăpânilor. Pisica Sfinx nu se descurcă bine cu statul singură în casă perioade îndelungate de timp. Deși pisicii îi place să urmărească mingi, sau jucării cu pene, activitatea preferată este cățăratul pe mobilă.

Având în vedere că nu au blăniță să le protejeze, felinele Sfinx sunt foarte sensibile la expunerea la soare sau la mediu cu temperaturi foarte joase. Pisica va prefera să se așeze în locurile cele mai calde din casă, inclusiv la tine în poală, sau în fereastra scaldată de razele soarelui. Dacă locuiești într-o zonă cu climă mai rece, ține felina mai mult în casă.

Lipsa blănii vine și cu avantaje: pisica Sfinx tolerează mai ușor ca altele apa, ceea ce este foarte bine având în vedere ca ea are nevoie de mai multe băi, decât celelalte rase. Lipsa de blană înseamnă, de asemenea, că Sfinxul este considerat hipo-alergenic. Și, deși nu există un animal de companie cu adevărat hipo-alergenic, felina poate fi o alegere bună pentru iubitorii de pisici care au tendința de a strănuta sau de a prezenta mâncărimi în preajma pisicuțelor.

Lipsa blănii însă nu înseamnă mai puțină îngrijire, ci din contră, felina are nevoie de mai multă atenție. Blana de pisică înmoaie și separă secrețiile de ulei, iar fără ea, pielea pisicii poate deveni grasă, murdară și chiar mirositoare. Felina Sfinx are nevoie cel puțin săptămânal de baie, curățare regulată a urechilor și tunderea unghiilor pentru a arata și a se simți cât mai bine. Și rețineți: această pisică fără păr este de fapt la fel de sensibilă la purici ca și omologii lor blăniți, așa că va trebui totuși să luați măsurile de precauție obișnuite împotriva puricilor.

Ca ființe sociale, o pisică Sfinx se va înțelege cu aproape orice membru al familiei, indiferent dacă este cu patru picioare sau cu două. În orice caz, tendința lor de a căuta atenția și curiozitatea nesățioasă îi poate pune în dificultate - fii cu ochii pe Sfinxul tău pentru a te asigura că nu pleacă să exploreze cartierul.

Pisicile Sfinx au un apetit mare pentru a se potrivi cu burtica lor mare și au nevoie de mai multă hrană decât majoritatea pisicilor. Urmărește greutatea lor, dar nu te îngrijora de secțiunile mediane rotunjite, care sunt o caracteristică perfect sănătoasă a acestei rase. Consultă medicul veterinar pentru a ști când, ce mâncare și cât de des să vă hrăniți sfinxul.
Din aceeasi categorie:

Birmaneză

Pisicile Birmaneze sunt tovarăși afectuoși, blânzi și fideli, cu un aer de demnitate care pare să solicite adorarea familiilor lor. ...citeste mai mult


Chinchilla

Rudă cu felina Persană, pisica Chinchilla te va cuceri prin contrastul dintre ochii verzi și blana albă cu umbre gri! ...citeste mai mult


Maine Coon

Pisica din rasa Maine Coon are blana lungă şi a apărut pentru prima dată în Maine. Aici, ea a fost foarte apreciată datorită talentului deosebit de a prinde şoareci. ...citeste mai mult