Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Tipuri de litiere pentru pisici

Pisicile sunt foarte selective cu privire la foarte multe aspecte din viața lor, iar litiera nu este o excepție de la această regulă. Având în vedere toți factorii pe care trebuie să-i ai în vedere când alegi litera (mărime, material, tip, etc), găsirea litierei potrivite pentru tine și pentru felina ta poate fi o provocare.

Când adopți prima pisică, instinctul tău va fi să cumperi litiera clasică, atât pentru a reduce din costuri, cât și pentru că este cea mai la îndemână. În timp însă, poți descoperi că atât tu cât și felina ta aveți alte preferințe sau nevoi și vei dori să schimbi tipul de litieră folosit. Poate chiar vei dori să o dresezi să folosească toaleta, scăpând astfel de litieră cu totul.

Pentru pisici litiera este foarte importantă, fiind locul unde acestea își fac nevoile, însă pentru stăpâni, litiera este crucială, având în vedere că este modul în care ții mirosul și mizeria la distanță.

Iată care sunt principalele tipuri de litiere sunt descrise mai jos:

Litiera clasică tip tăviță – vine în formă dreptunghiulară de cele mai multe ori (însă există și triunghiulară, sau ovoidală) și poate avea diverse dimensiuni, culori sau materiale, cu sau fără ramă. Este cea mai la îndemâna stăpânilor, având în vedere că o poți cumpăra atât din supermarketuri cât și de la pet-shop-uri. Permite accesul foarte facil al pisicii în ea, mai ales când este pui și vrei să o dresezi să folosească litiera. Deasemenea, este ușor de curățat și de întreținut. Acest tip de litieră prezintă trei mari dezavantaje: pisica va împrăștia așternutul folosit și pe lângă litieră atunci când va acoperi ceea ce a făcut. Deasemenea, mirosul poate fi destul de pătrunzător; există momente când pisica nu va acoperi în totalitate fecalele, acestea emanând o aromă destul de țipătoare. Al treilea dezavantaj este reprezentat de faptul că îi permite felinei să urineze/defecheze pe lângă, dacă aceasta este nemultumită de gradul de curățenie al nisipului.

Litiera acoperita – are cam aceeasi forma ca litiera clasică, diferența fiind dată de faptul că este acoperită și are o ușă care permite pisicii să intre și să iasă din ea. Dimensiunea este simțitor mai mare, ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de mai mult spațiu pentru amplasarea ei, în special pe verticală. Litiera acoperită menține mirosul în interior și nu lasă granule de așternut să iasă în afara ei atunci când felina acoperă. Deasemenea, dacă ai și copii în familie, aceștia nu vor avea acces la așternutul din litieră. Litiera acoperită oferă pisicii liniștea și intimitatea de care are nevoie pentru a-și face nevoile. În ceea ce privește dezavantajele, printre acestea se numără: este mai greu de curățat (trebuie îndepărtat capacul pentru a schimba nisipul), este mai voluminoasă și ocupă mai mult spațiu, este mai zgomotoasă întrucât se va auzi nisipul izbit de pereții litierei, accesul este puțin îngreunat pentru pisică din cauza ușii care trebuie impinsă (însă se poate renunța la ea).

Litiera cu autocurățare – are forma unei litiere acoperite sau a celei tip tăviță, iar principalul său atuu este dat de faptul că nu mai trebuie să elimini tu zilnic fecalele sau bulgării de nisip, ci se elimină în mod automat. După ce pisica a folosit litiera, urina este absorbită de nisip formând mici bulgări. O greblă automată trece prin nisip, impingând bulgării astfel formați, sau fecalele într-o tăviță separată. Tot ce trebuie să faci tu este să golești acea tăviță periodic, și să o înlocuiești. Avantajele unei litiere cu autocurățare sunt multiple: nu mai trebuie să stai tu să pescuiești fecalele sau bulgării de urină, dacă achizitionezi varianta acoperită nici mirosul nu va mai fi o problemă, tăviță pentru reziduuri etanșă este de unică folosință și se înlocuiește total periodic (odată la câteva săptămâni), nisipul trebuie schimbat integral mult mai rar, este foarte sigură pentru copii, aceștia neavând acces la ea deloc. Printre dezavantajele litierei cu autocurățare se numără: costul de achiziție mai mare precum și costurile utlerioare cu înlocuirea periodică a tăviței de depozitare reziduuri. Iar, dacă felina suferă de vreo condiție medicală (diaree, constipație) nu vei putea determina asta urmărind modul în care elimină în litieră.

Litiera tip găleată cu acces vertical – este un tip de litieră la modă în ultimul timp datorită aspectului. Forma este asemănătoare unei găleți cu mop, dimensiunile fiind similare, deci este nevoie de puțin mai mult spațiu pentru amplasarea ei. Accesul pisicii se face pe deasupra, litiera fiind prevăzută cu un capac care are un orificiu circular. Acest tip de litieră facilitează menținerea în interior a urinei și fecalelor și nici nu permite pisicii să iasă din litieră cu nisip pe lăbuțe. Datorită capacului cu care este prevăzută litiera, nu vei simți nici miros prin locuință. Este foarte ușor de curățat parțial sau de schimbat nisipul în totalitate, datorită formei. Deasemenea, dacă aveți și un câine în familie, acesta nu va fi atras de ea deloc. Dezavantajul principal îl reprezinta accesul care se face pe deasupra. Nu toate pisicile vor să între și să iasă din litieră într-o direcție orizontală. Dacă ai un pisoi tânăr în casă, nu vei putea folosi acest tip de litieră, el neputând să se cațăre pentru a întra și a ieși din ea.

Litiera tip WC cu autocurățare – este foarte asemănătoare cu WC-ul pe care îl utilizezi tu. Pentru acest tip de litieră ai nevoie de nisip special, reciclabil, care poate fi spălat și reutilizat. Având și forma unui vas de toaletă, ea trebuie conectată la o sursă de apă, de unde se alimentează rezervorul și la o conductă pe unde va elimina reziduurile curățate. După ce a fost folosită, litiera începe un program de curățare care presupune: lichefierea fecalelor și eliminarea lor în toaleta mare sau în scurgerea din baie unde a fost conectată. Apoi, litiera folosește apa și detergentul special pentru spălarea și uscarea granulelor de așternut refolosibil. Acest tip de litieră are un cost mai mare de achiziție și un cost destul de ridicat cu nisipul. Însă, odată instalată, nu mai ai grija curățării ei. Tot ce trebuie să faci este să înlocuiești nisipul conform programului înscris pe ambalaj.

Litiera tip mobilă – seamănă foarte mult cu litiera acoperită, doar că este incorporată într-o piesă de mobilier, pentru a fi mai ușor integrată în designul locuinței. Poți achiziționa o litieră standard de pe piață, sau îți poți face una pe comandă să se potrivească cu mobilierul locuinței tale. Musafirii nu vor observa o astfel de litieră și nici nu vor simți nici un miros. Pisica va ieși din ea fără să lase dâre de nisip. Este ușor de curățat și poate fi amplasată oriunde în locuință.




Din aceeasi categorie:

5 Sfaturi pentru a elimina mirosul de la litieră

Nimeni nu vrea să vadă oaspeții strâmbând din nas atunci când intră în locuința lor, din cauza mirosului emanat de litiera pisicii. ...citeste mai mult


8 metode să protejezi pisicile care trăiesc şi afară

Vrem ca pisica noastră să aibă acces și afară, însă îi asigurăm un mediu sigur în afara locuinței? ...citeste mai mult


8 sfaturi pentru menținerea sănătății ochilor pisoiului tău

Pisoii sunt cei mai predispuși să sufere de afecțiuni ale ochilor. Citește 8 sfaturi pentru menținerea sănătății ochilor pisoilui tău. ...citeste mai mult