Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


pui pisica

detalii...

Pisic Torcator

detalii...

Sunt cuminte si dragastoasa

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

5 plante care țin pisicile la distanță de grădina ta

Daca ești una dintre persoanele cărora le displac pisicile, dar mai ales dacă pisicile își fac de cap în grădina ta, distrugându-ți florile, straturile sau pur și simplu gazonul, este momentul să te gândești la plantarea unor flori sau plante pe care pisicile le urăsc și care le vor ține la distanță de regatul tău.

Pe cât de mult iubesc pisicile iarba mâței, există câteva arome pe care acestea le urăsc, iar oamenii de știință au muncit din greu să dezvolte noi specii de plante și flori care incorporează aceste mirosuri.

Însă, așa cum doar unele pisici iubesc iarba mâței, la fel și doar unele pisici vor fi ținute la distanță de aceste plante cu mirosuri care nu sunt pe placul lor. Asta nu înseamnă, însă, că nu trebuie să încerci să le interzici accesul în grădina ta prin plantarea de flori și plante care le displac.

Iată 5 dintre plantele a căror arome au cel mai mare impact negativ asupra pisicilor și care le vor ține la distanță de grădina ta.

Curry – Helichrysum augustfoloum sau italicum

Curry este o plantă care crește în sălbăticie în zona Mediterană, unde localnicii o consideră o mare pacoste. Deși are un miros puternic de curry, aceasta planta nu poate fi folosită la gătit. Curry este o plantă perenă, care rezistă la îngheț și a cărei miros nu este pe placul pisicilor.

Cunoscută sub numele de Helichrysum italicum sau Helichrysum augustifolium planta face parte din familia margaretelor. Recomandarea este să plantezi curry în grădină doar dacă problema cu invazia pisicilor este destul de gravă, întrucât este o plantă care se înmulțește haotic, și este foarte greu să scapi de ea după ce și-a îndeplinit rolul.

Pe de altă parte, curry este cunoscută ca având proprietăți de vindecare a arsurilor solare, reducere a infalmației și vindecarea infecțiilor.

Coleus - Plectranthus caninus (coleus canina)

Denumire acestei plante în engleză “Scaredy Cat Plant” sugerează că pisicile se tem de ea, însă acest fapt ar putea fi doar un instrument de marketing. În realitate, planta miroase a urină de câine, ceea ce face ca aceasta plantă să fie dorită de toată lumea în grădina lor.

Coleus Canina este o plantă care ar trebui să țină la dinstanță atât pisicile cât și câinii, și deși există ceva adevăr în această afirmație, planta are efect doar asupra animalelor care stau bine cu simțul miroului.

Se spune că doar 70% dintre pisici reacționează la iarba mâței, ceea ce înseamnă că restul de 30% au un simț al mirosului mai redus. Dacă iarba mâței afecteză felinele care îți vizitează grădina, atunci și curry si Coleus vor avea un impact negativ asupra lor.

Ce trebuie să reții este că, atunci când vor simți mirosul acestei plante, pisicile vor trece pe lângă ea si vor merge într-un alt colț al grădinei, unde nu-l mai pot simți. Astfel, dacă vrei să te asiguri că florile tale sunt în siguranță, cel mai bine este să plantezi Coleus Canina mai peste tot în grădină.

Lavanda

De ce urăsc pisicile lavanda este un mister, întrucât cu toții știm că lavanda miroase foarte frumos. Lavanda crește în tufe, ceea ce înseamnă că cel mai bine este să îngrădești grădina cu un rând de lavandă și nici o pisică nu va îndrăzni să între în ea.

Întrucât există mai multe specii de lavandă, ar trebui să alegi una din ele care crește mai mult în înălțime pentru a te asigura de efectul lor negativ asupra pisicilor. Deși pisicilor le place să sară peste obstacole, acestea nu sar înainte să cerceteze ce este de partea celalaltă. Astfel, dacă lavanda este destul de înaltă, va bloca vederea pisicilor, făcându-le să se răzgândească.

Trasarea unor granițe din lavanda este cea mai bună metodă de a ține pisicile la distanță de grădina ta. Deasemenea, faptul că lavanda are o aromă plăcută și nu se înmulțește haotic este un avantaj.

Rozmarin - Rosmarinus officinalis

Rozmarinul este o altă plantă care crește în sălbăticie în zona Mediterană, fiind deasemenea folosită în gătit, ceea ce face prezența ei în grădina ta mai binevenită.

Rozmarinul este o plantă perenă, lemnoasă, care crește în fiecare an, după ce a fost plantată, și are un miros dulce. Dacă scopul tău este să elimini pisicile din grădina ta, rozmarinul are multe avantaje.

Singura problemă cu rozmarinul este că preferă un climat uscat și călduros pentru a se dezvolta, ceea ce înseamnă că nu va rezista în zonele montane unde e frig și umezeala cea mai mare parte din an. Deasemenea, solul acid nu este pe placul lui.

Problema poate fi rezolvată dacă plantezi rozmarinul în ghivece cu sol neutru si așezi ghivecele strategic prin grădină pentru ca pisicile să se lovească de ele dacă decid să-ți invadeze teritoriul.

Plante cu țepi

După cum îți imaginezi, pisicilor nu le place să pășească pe nimic care le poate înțepa la lăbuțe, și nici nu vor încercă să se strecoare printr-o perdea de plante care au țepi. Astfel, dacă chiar îți dorești să ții pisicile la distanță de grădina ta ai putea lua în considerarea îngrădirea grădinii cu astfel de plante.  Iată câteva exemple:

  • Păducelul – poate fi amenajat ca un gard viu care va ține la distanță picile sau hoții, facând locuința ta una mai sigură;
  • Trandafir sălbatic – formează un desiș dens când este tuns și i se dă o formă anume. Florile sunt foarte frumoase creând o imagine placută supra casei tale.
  • Mure – Rugurile de mure sunt greu de tranversat nu doar de pisici ci chiar de oameni întrucât tulpinile sunt foarte fine și foarte țepoase lăsând urme pe piele chiar și prin haine.
  • Stejarul veșnic verde – această plantă este cunoscută pentru rolul pe care îl are în decorațiunile de Crăciun din SUA. Insă, daca este plantat foarte aproape unul de altul, stejarul formeaza un zid ce nu poate fi trecut de pisici.
  • Căline – dacă o parte din curtea ata are o sursă de apă în apropiere, acesta este planta perfectă. Se înmulțește ușor și are și fructe comestibile.
  • Porumbar – Porumbarul este cunoscut pentru țepii mari care vor ține orice animal la distanță, inclusiv pisicile. Primăvara înflorește frumos, flori care se transforma mai apoi în fructe care pot fi folosite pentru a face vin sau lichior.

Aceste plante au rolul de a ține pisicile la distanță fie prin mirosul lor fie prin forma lor, însă asta nu înseamnă că pisicile mai încăpățânate nu vor trece de aceste obstacole si nu vor intra în grădinat ta.
Din aceeasi categorie:

Când și de ce năpârlește pisica

Adevărul nespus despre năpârlirea pisicii este că fiecare stăpân trebuie să o accepte. Iată când și de ce năpârlește pisica ta. ...citeste mai mult


Ce beneficii au stăpânii de pisici

Pisicile nu sunt doar niște bibelouri ținute în casă. Ele sunt suflete care aduc numeroase beneficii celor care le iubesc. ...citeste mai mult


Mutarea în casă nouă – cum reacționează pisica?

Pisicile detestă schimbările și mai ales mutarea într-o nouă locuință. Iată ce trebuie să faci pentru o tranziție lină! ...citeste mai mult