Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Motanel bombitza pentru adoptie

detalii...

Doi motanei Scottish adorabili isi cauta Om

detalii...

Vand pisicuta caracter adorabil rasa Scottish Fold Highland 3 luni jumatate 1200ron negociabil

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Primele 6 săptămâni ale pisoilui

Pisoii au o dezvoltare specială în primele săptămâni de viață. Află cum evolueaza pisoiul tau în fiecere din primele lui săptămâni de viață. ...citeste mai mult


Video


 

Când și de ce năpârlește pisica

Adevărul nespus despre năpârlirea pisicii este că fiecare stăpân trebuie să o accepte. Năpârlirea este un proces natural, întâlnit atât la pisici cât și la alte animale, prin care părul mort este îndepărtat, fiind înlocuit cu păr nou. Pisicle care trăiesc și în afara locuinței năpârlesc de două ori pe an, primăvara și toamna, având mai multă blană în sezonul rece. Pisicle care trăiesc doar în interior pot să năpârlească continuu.

De ce năpârlește pisica?

Unii cercetători cred că schimbările de temperatură de la un sezon la altul stau la baza năpârlirii pisicii. Însă, principalul factor care influențează năpârlirea la pisici este lumina din mediul în care ea trăiște. Cu cât pisica ta este mai expusă la lumina naturală mai mult cu atât va năpârli mai mult. Acest fenomen este adevărat atât pentru pisicile sterilizate, cât și pentru cele nesterilizate.

Pentru pisicile care petrec mult timp în afara locuinței, orele petrecute în lumina soarelui la sfârșitul primăverii vor activa procesul de năpârlire, proces care poate dura câteva săptămâni. Astfel, pisicile care trăiesc și afară schimbă blana la începutul verii și la începutul iernii, când expunerea la soare este tot mai scurtă, și se simte nevoia unei blăni mai groase. Pisicile care trăiesc doar în casă năpârlesc mai puțin, însă pe durata întregului an.

Când năpârlește pisica

Legea naturii spune că animalele își schimbă blana de două ori pe an: primăvara și toamna. În timpul verii, precum și în timpul iernii, blana pisicii este într-o perioadă de repaus, năpârlirea fiind minimă.

Dacă pisica trăiește doar în casă, acest ciclu natural de năpârlire este dat peste cap fiindcă ea nu este expusă în mod constant la schimbări de temperatură și lumină, ceea ce dereglează ceasul biologic al năpârlirii. În timpul verii, când este foarte cald, pisica se bucură de aerul condiționat din locuință, iar în timpul iernii, ea se bucură de căldura emanată de calorifer. Astfel, organismul pisicii nu știe când este momentul să schimbe blana integral, alegând să o schimbe continuu și constant.

Ce se întâmplă în timpul procesului de năpârlire?

Blana pisicii crește în 3 cicluri. Fiecare folicul de păr are o perioadă de creștere rapidă (faza anagenă), urmată de o perioadă de creștere lentă și o perioadă de repaus (faza catagenă). În timpul perioadei de repaus, părul pisicii rămâne în foliculi și în cele din urmă se desprinde de la bază. Când pisica năpârlește (faza talogenă) firele de păr vechi sunt împinse afară de firele tinere, începând un nou ciclu. Firele de păr ale pisicii cresc în medie aproximativ 8 mm pe lună.

Creșterea părului pisicii este direct influențată de hormonii din organism. Daca pisica ta are prea mult hormon feminin, creșterea părului va fi încetinită. Dacă hormonul tiroidian este în cantități scăzute, creșterea părului va fi aproape stopată, fiind afectată totodată textura și luciul blănii.

Năpârlire sănătoasă

Unele rase de pisici au în mod natural o blană mai bogată. În cazul lor o mare influență a avut-o mediul în care au trăit. Pisicile care trăiesc și afară, unde vreamea poate fi rece și umedă vor dezvolta o blană mai deasă pentru protecție și izolare. În cazul acestor pisici este important ca dieta lor să conțină cantități adiționale de grăsimi, acestea stând la baza creșterii unei blăni sănătoase. Deasemenea grăsimile ajută la absrobția vitaminelor solubile, producând astfe acizii grași necesari pentru o piele și o blană sănătoasă. Dacă însă observi că scaunul pisicii tale este moale, este un semn că dieta pisicii tale este prea bogată în grăsimi.

Pisicile care trăiesc în interior nu au nevoie de suplimente de grăsimi. Deasemenea, dacă știi că pisica ta suferă de pancreatită, calculi biliari sau sindromul malabsorbției, nu-i oferi mâncare bogată în grăsimi.

Năpârlirea excesivă

Există unele condiții medicale legate de dietă sau de factori de stres, care pot cauza o năpârlire excesivă a pisicii. Dacă obervi că pisica ta năpârlește excesiv, sau dacă ea are pete pe corp unde lipsește total blana, este important să consulți medicul veterinar, întrucât acest fenomen poate avea la bază o condiție medicală. Alergiile, infecțiile bacteriene, prezența puricilor, dezechilibru hormonal, dietă săracă în vitamine, stresul, gestația, alăptarea sau arsurile solare sunt câteva dintre condițiile medicale care pot cauza năpârlirea în exces a pisicii tale.

Cum reducem năpârlirea?

Dacă pisica ta năpârlește mai mult decât este normal, iar medicul veterinar n-a găsit nici o cauză medicală care ar putea fi în spatele acestui proces, există câteva câteva lucuri pe care poți să le faci pentru a reduce pierderea părului:

  • Oferă-i hrană sănătoasă și echilibrată;
  • Periaz-o regulat cu peria specială pentru îndepărtarea firelor moarte de păr;
  • Îmbăiaz-o o dată la 2-3 luni;
  • Examinează pielea pisicii pentru a observa prezența roșelii, umflăturilor, tăieturilor, paraziților.

Rase de pisici care nu năpârlesc

Există două rase de pisici care prezintă o năpârlire minimă. Pisica din rasa Cornish Rex are balana scurtă și cârlionțată. Pisica din rasa Devon Rex area deasemenea blana foarte scurtă. Datorită părului scurt și cârlionțat, năpârlirea este rareori observabilă în cazul acestor pisici.

Singurele pisici care nu năpârlesc deloc sunt cele din rasele fără blană, precum Sphynx-ul. Acestea nu sunt total lipsite de blană, ele având un puf asemănător celui de pe piersici. Însă în cazul acestor pisici, bolile de piele sunt foarte frecvente, ele necesitând o îngrijire specială.
Din aceeasi categorie:

De ce au pisicile mustăţi?

Mustățile pisicilor nu sunt doar un element de decor. Află ce rol au și cum ajută acestea felinele în activitățile lor zilnice. ...citeste mai mult


Rucsacul - navă spațială pentru transportul pisicii

Transportul pisicii poate fi mult mai distractiv cu rucsacul ”navă spațială” care permite pisicii să vadă în exterior. ...citeste mai mult


10 rase de pisici potrivite pentru apartament

Locuiești la apartament și îți dorești o pisică? Iată care este cea mai potrivită rasă de pisici pentru tine. ...citeste mai mult