Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


donez pisicuti

detalii...

Pisicut alb jucaus

detalii...

Ofer spre adoptie patru pisoi dragalasi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Cât durează sarcina pisicii?

Perioada gestației este definită ca reprezentând numarul de zile de la împerechiere și pană la nașterea pisoilor dezvoltați în întregime. O împerechiere reușită, numită și împerechierea fertilă, reprezintă împerechierea între un motan și o pisică, care are ca rezultat ovulația din ovarele pisicii și fertilizarea lor de către spermatozoizii pisoilor în cadrul tractului urinar. În general perioada gestației la pisici durează între 61-69 zile, cu o medie de 63 - 66 zile.

Motivul acetei variații așa de largi în perioada gestației unei feline este reprezentat de ciclul reproductiv în sine. În cazul pisicilor, ovulația este de tip indus, ceea ce înseamnă că este nevoie de un stimul de împerechiere din partea unui mascul pentru a ovula în tractul urinar pentru fertilizare. În general, este nevoie de 8-12 reprize de împerechiere în cursul mai multor zile până când o pisică este suficient de stimulată pentru a ovula. Situațiile în care o pisică ovulează în urma unei singuri împerechieri sunt foarte rare. Odată ce au fost suficiente împerechieri mai este necesară o perioadă de 24-52 ore până când felina eliberează ovulele în tractul urinar.

Astfel, durata gestației la pisici este determinată folosindu-se ca punct de plecare „împerechierea reușită‟ (care nu poate fi identificată exact) și ca punct final nașterea puilor. Unele pisici au nevoie de un număr ridicat de împerechieri pe parcursul mai multor zile pentru a ovula și a fertiliza ovulele pentru a rămâne gestantă, ceea ce face imposibilă identificarea datei exacte când a apărut sarcina. Astfel, apare și variația în ceea ce privește durata gestației; dacă numărătoarea începe de la prima împerechiere, durata sarcinii pisicii va fi mai lungă; dacă numărătoarea începe de la ultima împerechiere, perioada gestației va fi mai scurtă.

Dacă împerechierea este una supravegheată și pisica în călduri are acces doar o zi sau două la mascul, perioada sarcinii pisicii va fi cuprinsă între 63-68 zile. Însă limitarea împerechierii la doar 2 zile, deși ne ajută să știm mai exact cândva fi nașterea, va reduce șansele ca pisica să rămână gestantă.

Identificarea datei când a început sarcina pisicii este cu atât mai dificilă pentru pisicile care au o perioadă de călduri mai îndelungată – există pisici care sunt în călduri și se împerechează până la 21 de zile, ceea ce face imposibilă determinarea datei când a apărut sarcina. Aceste feline se pot împerechia de nenumărate ori fără a ovula, pentru ca după câteva zile să se împerechieze din nou și să ovuleze din prima. În astfel de situații, durata sarcinii poate fi determinată doar prin măsurarea nivelului de progesteron.

În momentul în care pisica ovulează nivelul de progesteron din sânge crește considrabil, astfel că unii medici măsoară nivelul de progesterone zilnic în perioada împerechierii pentru a identifica data exactă a începerii sarcinii pisicii. Creșterea nivelului de progesteron din sângele pisicii peste 2,5ng/ml este semnul care sugerează că a avut loc ovulația și deci acea zi poate fi identificată ca prima zi de sarcină. Când începutul sarcinii pisicii este determinat pe baza măsurării progesteronului din sânge, gestația durează între 63-66 de zile de la data la care a început creșterea nivelului de progesteron peste limita menționată.

Însă, pentru cei care nu vor să măsoare nivelul de progesterone din sângele pisicii, există și alte metode de determinare a începutului sarcinii pisicii, precum urmărirea comportamentului pisicii. Odată ce pisica a ovulat, încetează perioada căldurilor în maxim 24 -48 de ore. Astfel, stăpânul pisicii poate determina cu o variație de 1-2 zile data începerii sarcinii.

Deci cât durează sarcina pisicii? Între 61-69 de zile cu o medie de 63-66 zile. Cu cât perioada de împerechiere este mai limitată (1-2 zile) cu atât mai exactă este data când pisica urmează să nască.
Din aceeasi categorie:

Au pisicile ciclu menstrual?

Ai observant scurgeri vaginale cu pete de sânge la pisica ta? Are și ea ciclu menstrual? ...citeste mai mult


Semne că pisica ta e gestantă

Află care sunt primele semne care iți spun că pisica ta este însarcinată și prin ce schimbari trece ea în timpul sarcinii. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult