Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Motanel bombitza pentru adoptie

detalii...

Doi motanei Scottish adorabili isi cauta Om

detalii...

Vand pisicuta caracter adorabil rasa Scottish Fold Highland 3 luni jumatate 1200ron negociabil

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Cum dresezi pisica să nu mai zgârie mobila

Asucuțitul unghiilor și cățăratul reprezintă un comportament normal pentru pisica ta chiar dacă acesta presupune distrugerea pieselor de mobilier din locuința ta. Prin zgâriere sunt îndepărtate stratele vechi ale unghiilor pisicii tale. Întrucât pisica ta prezintă nevoia de a-și ascuți unghiile și de a zgâria, este important să amplasezi în locuință locuri speciale pentru acest comportament și să o înveți să le folosească. Este indicat să nu lași pisica să circule liber prin toată locuința până nu ești sigur că își ascute unghiile doar la locurile special amenajate în acest scop. Dacă pisica ta preferă o anumită piesă de mobilier pentru ascuțirea unghiile, acoper-o cu un material tip plasă. Pisicii tale nu-i va plăcea când i se agață unghiile.

Posturile pentru ascuțit unghiile pot fi cumpărate de la pet-shopuri sau pot fi confecționate acasă. Dacă vrei să-l confecționezi acasă ai nevoie de o bucată de scândură 20x20 cm peste care întinzi o bucată de material textil mai abraziv sau chiar un covoraș. Amplasează acest dispozitiv fie pe perete, fie pe marginile pieselor de mobilier, fie chiar pe podea.

Iată cum poți preveni zgâriere mobilei de către pisica ta:

  • Aplica unghii false. Unghiile moi reprezintă ultimul trend în ceea ce privește moda și utilitatea pentru pisica ta. Aceste unghii moi sunt de 4 mărimi în general și sunt foarte ușor de aplicat. Pot avea culoarea naturală a unghiilor sau pot să aibă diferite culori. Aceste unghii pot fi găsite la veterniari. Deși contestată de multă lume, această metodă este foarte eficientă și oferă protecție mobilierului dumneavoastră.
  • Taie unghiile. Tăierea unghiilor nu va decuraja pisica ta în legătură cu zgâriatul mobilei, dar îi va transforam unghiile în arme mai puțin periculoase. Este foarte simpu de făcut de către tine, dar dacă nu crezi că poți să le tai singur, poți să apelezi la un veterinar.
  • Restricționează zona la care are acces. Astfel, în perioada în care nu ești acasa limitează accesul pisicii doar în camere în care nu există piese de mobilier care pot fi afectate de acest comportament. Acesată măsură este una temporară până când dresezi pisica să folosească doar locurile speciale pentru ascuțirea unghiilor. În această zonă amplasează numeroase posturi pentru ascuțit unghiile și cățărat, pentru ca pisica ta să se antreneze pe ele cât timp tu ești plecat de acasă.
  • Amenajează un loc pentru zgâriat. Locul amenajat trebuie să fie cel puțin la fel de înalt cât pisica ta când stă în poziție verticală. Deasemenea acest post pentru zgâriat trebuie să fie destul de stabil pentru ca pisica ta să nu-l răstoarne când trage de el cu puterea ei maximă. Nu în ultimul rând acest post pentru zgâriat trebuie să fie făcut dintr-un material mai dur. Joacă-te cu pisica în apropierea acestui loc și atașează iarba pisicii de el pentru a-l face mai atrăgător. Este deasemenea indicat să te prefaci că ești pisică și să îți ascuți unghiile de acel dispozitiv, pentru a determina pisica să facă același lucru. Poziționează acest dispozitiv pentru zgâriat în locuri unde ai observat că pisica are tendința de a zgâria mobila. Aceste locuri sunt de obicei în apropierea culcușului, sau în apropierea ieșirilor din camere sau din locuință.
  • Niciodată să nu încerci să forțezi fizic pisica să își ascută unghiile unde vrei tu. Ea va opune rezistență și va vedea locul special amenajat pentru ascuțit unghiile ca pe o amenințare. Oferă-i recompense și laude ori de câte ori folosește postul pentru ascuțit unghiile.
  • Încearcă să folosești comenzi verbale pentru a determina pisica să folosească postul pentru ascuțit unghiile și oferă-i recompense ori de câte ori ea te ascultă. Acest tip de antrenament este mai eficient în intervalul temporar dinaintea mesei. În această perioadă pisica ta va fi mult mai dispusă să muncească știind că va primi hrană în schimb. Amplasează gustările și recompensele pe posturile de ascuțit unghiile și de cățărat, cât mai sus, pentru a determina pisica să se cațere.
  • În timpul dresării, dacă observi că pisica ta are tendința de a reveni la zgâriatul mobilei,  fie fă un zgomot destul de tare cu niște monede puse într-o cană, fie stropește-o cu puțină apă pe cap. Astfel ea va învăța că ceve neplăcut i se va întâmpla dacă încearcă să zgârie mobila și-și va aminti că atunci când își ascute unghiile la locurile amenajate special nu pățește nimic.Din aceeasi categorie:

Înțelegerea și dresarea pisicii

Vrei să dresezi pisica să folosească cutia cu nisip? Află cum gandește pisica ta și care sunt cele mai bune metode de dresaj. ...citeste mai mult


Cum dresezi pisica să doarmă noaptea

După ce a stat 12 ore închisă în casă singură, felina ta nu vrea decât să petreacă câteva momente frumoase alături de tine. ...citeste mai mult


Cum împrietenim un câine şi o pisică?

Deși pare greu de crezut există prietenie între câine și pisică. Iată ce trebuie să faci să dezvolți această prietenie! ...citeste mai mult