Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


donez pisicuti

detalii...

Pisicut alb jucaus

detalii...

Ofer spre adoptie patru pisoi dragalasi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Pisici cu probleme speciale - amputare, orbire, surzire

Deși cu toții ne dorim ca pisica din viața noastră să fie perfect sănătoasă și mereu jucăușă, există și numeroase pisici care au probleme speciale de sănătate cum ar fi: orbire, surzire sau amputarea unei lăbuțe sau chiar a cozii. Ce trebuie să facem dacă avem sau dacă găsim o astfel de pisică? Răspunsul vine din interiorul nostru, dar există unele informații care odată știute, ne ajută să luăm decizia corectă.

Amputarea unei labe

Amputarea unei labe poate fi cauzată de un accident sau de o problemă a oaselor sau a muşchilor. Cele mai multe pisici, însă, se recuperează repede după operaţie şi reuşesc să se obişnuiască să trăiască cu trei labe.

Amputarea unei labe trebuie efectuată dacă unul dintre membre a fost grav rănit într-un accident sau dacă, spre exemplu, este afectat de cancer. Cel mai dificil după operaţia va fi ca pisica să înveţe să se descurce cu trei picioare, trebuind să înveţe cum să compenseze lipsa unui picior pentru distribuirea egală a greutăţii.

Amputarea cozii

Deoarece este lungă, coada pisicii poate suferi diferite accidente (fracturi, dislocări, muşcături), ceea ce, în unele cazuri, poate duce la „distrugerea” ei, fiind nevoie de amputare. Din fericire, această operaţia nu este foarte complicată, iar ulterior pisica nu va avea de o perioadă lungă de timp pentru a se acomoda cu această schimbare.

Cum să te comporţi cu o pisică care a suferit o operaţie de amputare

Află de la medicul veterinar, după operaţie, orice răspuns la nelămuririle pe care le ai; adu acasă pisica şi aşeaz-o într-un spaţiu care să nu-i permită să sară sau să se mişte prea mult; asigură-te că are acces uşor la apă, mâncare şi la lădiţa de nisip. După ce şi-a revenit puţin şi se mişcă, asigură-te că nu va mai sări dintr-un loc în altul prin aşezarea unor rampe care să îi faciliteze accesul. Dacă i-a fost amputat un picior din faţă, s-ar putea să îi fie greu să se spele pe faţă sau urechi, aşa că ajut-o curăţând-o tu. Urmăreşte evoluţia în greutate a pisicii pentru a nu îi îngreuna mersul sau susţinerea greutăţii pe trei picioare. Creşterea în greutate este probabilă în aceste cazuri deoarece pisica nu se mai mişcă la fel de mult ca atunci când era sănătoasă. N-o lăsa în zone aglomerate, posibil periculoase, unde ar putea intra în conflict cu alte animale.

Pierderea vedereii (orbirea) pisicii

Pierderea vederii (orbirea) are drept cauză, în principal, îmbătrânirea. În acest caz, pierderea vederii este treptată şi abia la instalarea totală a orbirii veţi putea observa o problemă la pisică. Asta deoarece pisica, odată cu slăbirea văzului, se va folosi de alte simţuri, în special miros, pentru a-şi desfăşura activităţile normale. Alte semne de pierdere a vederii sunt faptul că pisica se loveşte de obiectele din jurul ei, nu merge drept, având tendinţa să meargă într-o parte.

Orbirea poate apărea și dacă pisica a moştenit cauzele acestei boli, însă se întâmplă foarte rar, în comparaţie cu cazurile întâlnite la câini. Alte cauze pot fi traumele, problemele neurologice şi presiunea crescută a sângelui.

Cum să te comporţi cu o pisică care a orbit

Pisica oarbă are nevoie să-i vorbeşti des şi tare. Pisicile obişnuite să cutreiere în afara casei vor fi nevoite să stea în casă sau să aibă acces la o zonă sigură, permanent supravegheată sau plimbată cu un ham, o lesă. Dacă e lăsată nesupravegheată, atunci pisica ar trebui să aibă o brăţară cu numele, adresa şi un număr de telefon, pentru a putea fi adusă acasă dacă se pierde.

Pisicile care au orbit se reorientează după memorie şi miros, aşa că păstraţi hrana, mobila, lădiţa de nisip în aceleaşi locuri pentru ca pisica să le poată găsi uşor.

Dacă o pisică oarbă este adusă într-un loc nou atunci explorarea locului ar trebui făcută treptat, începând cu un spaţiu mai mic, care va fi extins la toată camera. Nu lăsaţi obiecte la voia întâmplării, care ar putea reprezenta obstacole.

Pierderea auzului (surzirea) pisicii

Pierderea auzului (surzenia) are drept cauze îmbătrânirea sau moştenirea ereditară, mai ales în cazul pisicilor de rasă (blană albă, ochi albaştri). În cazul surzeniei ereditare doar o singură ureche poate fi afectată. Odată cu înaintarea în vârstă pierderea auzului poate apărea ca urmare a unei traume, probleme neurologice, infecţii a urechii. Dacă pisica nu dă semne că ar auzi un zgomot (nu ciuleşte urechile, nu se întoarce/nu îşi îndreaptă privirea spre acel loc), atunci ar fi bine să consulţi un doctor.

Ca şi în cazul pisicilor care au orbit, cel mai important pentru siguranţa ei este să nu o laşi în locuri aglomerate, cu câini. Cel mai bine este să stea în casă sau în zone (curţi) securizate.

Cum să te comporţi cu o pisică care a surzit

Dacă pisica ta suferă de surzenie înlocuieşte comenzile vocale cu semne ale mâinii, distincte şi uşor de văzut, vibraţii (călcat apăsat pe podea, pământ), bătut din palme. Atunci când se întoarce spre tine pentru că a sesizat semnalele tale, oferă-i ceva. Dacă e lăsată nesupravegheată, atunci pisica ar trebui să aibă o brăţară cu numele, adresa şi un număr de telefon, pentru a putea fi adusă acasă dacă se pierde.

 
 

 
Din aceeasi categorie:

10 probleme de piele la pisici și cum le tratăm

Pisicile suferă frecvent de afecțiuni ale pielii care pot fi tratate simplu dacă sunt identificate corect. Iată care sunt acestea: ...citeste mai mult


Boli contagioase de la pisici

Unele boli de care suferă pisica ta pot fi contagioase. Află care sunt aceste boli și cum poți preveni contagierea. ...citeste mai mult


Ghemotoacele de blană – coșmarul oricărui stăpân

Cum scăpăm de coșmarul ghemotoacelor de blană din stomacul pisicii! Citește despre simptome, prevenire și elimarea lor! ...citeste mai mult