Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Motanel bombitza pentru adoptie

detalii...

Doi motanei Scottish adorabili isi cauta Om

detalii...

Vand pisicuta caracter adorabil rasa Scottish Fold Highland 3 luni jumatate 1200ron negociabil

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

10 sfaturi practice pentru îngrijirea dinților pisicii tale

Deși la noi ideea curățării dinților pisicii este încă nouă și greu acceptată de unii stăpâni de pisici, aceasta este foarte importantă pentru menținerea sănătății dentiției pisicii tale. Spre deosebire de noi oamenii, pisicile nu se spală pe dinți și nici nu folosesc alte metode substituente pentru a se asigura că dinții lor sunt sănătoși. În aceste condiții nu pot apela decât la rosul oaselor sau gustărilor speciale pentru a-și curăța dinții. Iată ce poți să faci pentru a-ți ajuta pisica.

 

Oferă-i oase pe care să le roadă

Pisicile sunt animale prădătoare, ceea ce înseamnă că dieta lor naturală este bazată pe rosul oaselor. Rosul oaselor contribuie la îndepărtarea tartarului de pe dinți și la menținerea sănătății gingiilor pisicii tale. Dacă pisica ta trăiește doar în casă și nu are acces la oase, poți să-i oferi gustări, care prin forma și conponența lor au același efect asupra dinților ca și oasele. Dacă alegi să-i dai oase pisicii tale, asigură-te că nu sunt de porc, pui sau pește. Pisica ta poate înghiți bucăți nemenstecate care îi pot perfora intestinele. Deasemenea, este de preferat să-i dai oase crude, întrucât se sfarmă mai greu și astfel scade riscul ca pisica ta să înghită bucăți nemestecate.

Cu gustări sau fară?

Gustările cu rol în îndepărtarea tartarului la pisici sunt bune dacă sunt oferite cu moderație, însă nu sunt suficent de eficiente în curățarea dinților pisicii tale. Dacă însă tu îi cureți dinții manual, urmând pașii din articolul nostru Cum să cureți dinții pisicii tale, aceste gustări reprezintă un plus benefic. Încearcă să corelezi aceste gustări cu un comportament bun pe care îl vrei de la pisica ta, pentru a nu o obișnui cu ele.

 

 

 

Dieta contează

Dieta pisicii tale este un alt factor foarte important în menținerea sănătății dinților pisicii tale. În afară de hrana uscată și cea din conservă, încearcă să-i dai pisicii tale carne crudă pentru a se învăța cu rosul și mestecatul, acestea din urmă ajutând la îndepărtarea tartarului. Poți să-i oferi pisicii tale orice tip de carne cu excepția peștelui.

Stimulează-i gingiile

Cariarea dinților pisicii tale începe prin inflamarea sau iritarea gingiilor, de aceea este important ca atunci când îi cureți dinții pisicii tale să-i masezi gingiile. Masarea gingiilor accelerează vindecarea inflamațiilor și contribuie la întărirea accestora. Astfel pisica ta va fi mai puțin predispusă să sufere de boli ale gingiei. Gingia pisicii tale trebuie să fie roz și sănătoasă, nicidecum roșie și inflamată.

Spală dinții pisicii tale

Deși pare greu de crezut, dinții pisicii tale pot fi spălați. Există pastă de dinți special creată pentru pisici, cu arome pe care pisicile le adoră. Să nu încerci să speli dinții pisicii tale cu pasta ta de dinți, întrucât florul din aceasta poate cauza serioase probleme de sănătate. Odată ce pisica ta s-a obișnuit cu aroma pastei ei de dinți poți să începi să-i cureți dinții încet folosind degetul tău înfășurat în tifon.

 

Stabilește un program de curățare a dinților

Pisica ta ar trebui să se obișnuiască ușor cu procedura de curățare a dinților. Pisicile adulte nu sunt însă prea deschise la această idee, de aceea este mai bine să începi când pisica ta este pui.

Curăță cu simț de răspundere

Dacă pisica ta are respirație urât mirositoare sau dacă prezintă sângerări la nivelul cavității bucale după ce mânâncă hrană uscată este important să consulți medicul veterinar. Dacă gingiile pisicii tale sângerează ocazional, nu trebuie să te alarmezi. Dacă însă gingiile sângerânde sunt combinate cu respirație urât mirositoare s-ar putea să fie nevoie de rezolvarea unei carii sau chiar de extracția unui dinte. Roagă medicul să-i inspecteze gingiile și dinții când mergi la control.

Controlul anual este necesar

Din pacate, controlul dentiției pisicilor este cel mai frecvent omis de stăpânii de pisici. Însă, întrucât pisicile pot suferi de aceleași probleme dentare ca și oamenii, acest control este mai mult decât necesar, măcar odată pe an.

Dă dovadă de prudență

Respirația care te duce cu gândul la pește prezentă la pisici este considerată normală. Însă dacă respirația pisicii tale prezintă un miros puternic înțepător este timpul să-ți pui un semn de întrebare întrucât poate însemna prezența unei probleme dentare. La fel ca la oameni, respirația urât mirositoare semnifică probleme cu gingiile sau prezența cariilor.

Nu aștepta până e prea târziu

Cariarea dinților și gingiile inflamate sunt strâns legate de probleme ale inimii, rinighilor și de alte boli cronice. Nu aștepta până când pisica ta arată că ceva o deranjează pentru a o duce la un control. Cele mai multe pisici prezintă semne de discomfort când ajung la un nivel considerabil al durerii. Prevenirea prin controale regulate ale dinților, alături de o dietă sănătoasă poate ajuta pisica ta să ducă o viață sănătoasă și fericită.

 
Din aceeasi categorie:

8 sfaturi pentru menținerea sănătății ochilor pisoiului tău

Pisoii sunt cei mai predispuși să sufere de afecțiuni ale ochilor. Citește 8 sfaturi pentru menținerea sănătății ochilor pisoilui tău. ...citeste mai mult


10 Sfaturi pentru călătoria pisicii cu mașina

Călătoria cu mașina poate fi traumatizantă pentru pisica ta. Iată ce trebuie să eviți: ...citeste mai mult


Pisicile cad de la înălţime – ce trebuie să ştim?

Cu toții am văzut cel puțin odată cum reacționează o pisică atunci când cade de la înălțime. Iată care este secretul! ...citeste mai mult