Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Motanel bombitza pentru adoptie

detalii...

Doi motanei Scottish adorabili isi cauta Om

detalii...

Vand pisicuta caracter adorabil rasa Scottish Fold Highland 3 luni jumatate 1200ron negociabil

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Ascuțitul unghiilor

Alături de evitarea cutiei cu nisip, zgâriatul mobile din locuință este un alt motiv pentru care pisicile sunt alungate. Pentru pisici ascuțitul unghiilor este la fel de vital precum mâncatul și respiratul.

Unghiile unui pui de pisică sunt precum mâinele unui bebeluș. Cu cât cresc mai mult, cu atât acestea devin unelte tot mai importante pentru viața lor. La fel ca și copii mici, pisicile pot folosi aceste unelte într-un mod destructiv, dacă nu sunt antrenate și învățate să facă altfel. Cel mai important este să nu iei în considerare scoaterea definivă a unghiilor pisicii tale ci să încerci să o dresezi să le ascută în locurile special amenajate pentru acest obicei.

Unghiile unei pisici au scopuri multiple: sunt folosite pentru cățărat, zgâriat, lovit, pentru a se întoarce, pentru echilibru, pentru a se apară de alte pisici sau alți prădători sau chiar oameni. Pisicile nu zgârie mobila cu intenții rele. Ascuțitul unghiilor este o parte din programul lor de autointreținere pentru a putea menține unghiile ascuțite în cazul în care au nevoie de ele pentru autoapărare.

 În cadrul procesului de ascuțire a unghiilor se produce o desprindere și o eliminare a unu strat transparent care crește deasupra unghiilor. Acest strat transparent poate fi găsit deseori pe covor, sau pe gresie, dacă sunteți atent. Deasemenea, prin ascuțirea unghiilor pisica ta își întinde mușcii de pe spate și de șolduri. Dacă țipi sau te repezi la pisica ta în timp ce își ascute unghiile, ea va deveni confuză întrucât ea face doar ceea ce îi vine în mod natural să facă, folosind obiectul care e cel mai aproape de ea, indiferent de natura acestuia.

Amenajarea locului special pentru ascuțirea unghiilor

În cazul în care vrei să aveți atât tu cât și pisica ta de câștigat, trebuie să recurgi la un compromis care vă mulțumească pe amândoi: amenajarea unui loc special unde pisica ta poate să-și ascută unghiile în voie. În acest sens vă voi prezenta unele sfaturi despre cum să determini pisica ta să zgârie doar locurile special amenajate.

  • Aplică unghii false. Unghiile moi reprezintă ultimul trend în ceea ce privește moda și utilitatea pentru pisica ta. Aceste unghii moi sunt de 4 mărimi în general și sunt foarte ușor de aplicat. Pot avea culoarea naturală a unghiilor sau pot să aibă diferite culori. Aceste unghii pot fi găsite la cabinetele veterinare. Deși contestată de multă lume, această metodă este foarte eficientă și oferă protecție mobilierului tău.
  • Taie unghiile. Tăierea unghiilor nu va decuraja pisica ta în legătură cu zgâriatul mobilei, dar îi va transforam unghiile în arme mai puțin periculoase. Este foarte simpu de făcut de către tine, dar dacă nu crezi că poți să le tai singur, poți să apelezi la un veterinar.
  • Amenajează un loc pentru zgâriat. Locul amenajat trebuie să fie cel puțin la fel de înalt cât pisica ta când stă în poziție verticală. Deasemenea acest post pentru zgâriat trebuie să fie destul de stabil pentru ca pisica ta să nu-l răstoarne când trage de el cu puterea ei maximă. Nu în ultimul rând, acest post pentru zgâriat trebuie să fie făcut dintr-un material mai dur.

Joacă-te cu pisica în apropierea acestui loc și atașează iarba pisicii de el pentru a-l face mai atrăgător. Este deasemenea indicat să te prefaci că ești pisică și să îți ascuți unghiile de acel dispozitiv, pentru a determina pisica să facă același lucru.

Poziționează acest dispozitiv pentru zgâriat în locuri unde ai observat că pisica are tendința de a zgâria mobila. Aceste locuri sunt de obicei în apropierea culcușului, sau în apropierea ieșirilor din camere sau din locuință.

Pentru a dresa pisica să-și ascută unghiile doar în acest loc special amenajat ai nevoie de un plan pe baza a două acțiuni: răsplătirea comportamentului bun și descurajarea comportamentului rău.

Recompensa pentru comportament bun. Răsplătește pisica ta des cu mâncarea preferată când folosește dispozitivul pentru ascuțirea unghiilor sau când a fost cuminte în timp ce i-ai tăiat  unghiile sau i-ai aplicat unghiile false. În acest fel, pisica ta va asocia comportamentul bun cu mangâieri și mâncare și va continua să-l facă.

Metode pentru dresarea pisicii să folosească locul special pentru ascuțitul unghiilor

Descurajarea comportamentului rău. Este important să folosești mijloace și unelte de descurajare in timpul comportamentului rău. Dacă întârzii, pisica ta nu va înțelege de ce este pedepsită, iar lecția ta nu va avea nici un efect. Niciodată să nu folosi pedeapsa fizică precum lovirea sau zgâlțâirea pisicii, întrucât acest comportament va determina unul și mai râu din partea ei pe viitor.

  • Metoda banilor într-o cană. De fiecare dată când vezi că pisica ta zgârie o piesă de mobilier, mișcați cana de câteva ori pentru a face zgomot. Pisicile urăsc zgomotu și astfel se vor opri din zgâriat.
  • Metoda spray-ului amar. Pulverizați această soluție amară în locurile în care pesica ta preferă să își ascută unghiile. Gustul și mirosul specific al acestui sray va determina pisica să renunțe la acele locuri.
  • Metoda foliilor din aluminiu. Acoperă mobilierul cu folii de aluminiu. Pisica ta va evita acele zone, fiind deranjată de zgomotul produs de aluminiu.
  • Metoda bandei duble. Acoperă mobilierul cu bandă care are lipici pe ambele părți. Pisicilor nu le plac lucrurile lipicioase și vor evita acea zonă.
  • Metoda udării. Umple o sticlă care are pulverizator cu apă și stropește pisica de fiecare dată când își ascute unghiile într-un loc interzis. Nu trebuie să o uzi din cap până în picioare, o simplă pulverizare o va face să renunțe la ceea ce facea.
  • Există în comerț produse de intimidare care funcționează pe bază de snezori electrici sau de mișcare sau de sunet. Deși sunt foarte eficiente, te sfătuiesc să recurgi la acestea doar în cazuri extreme.
  • Metoda cănii cu bani și a udării sunt foarte eficiente, dacă pisica ta nu le asociază cu pedeapsa. Odată ce pisica ta învață că acele locuri sunt interzise, vor reacționa și doar când le spuneți că nu au voie acolo.

 
Din aceeasi categorie:

Lista de cumpărături pentru noua ta pisică

Află de ce are nevoie o pisică într-o locuință nouă. Lista de cumpărături pentru noua ta pisică este una complexă și detaliată. ...citeste mai mult


Înainte de a adopta o pisică

Crezi că ești pregătit să adopți o pisică? Citește aici ce factori trebuie să iei în considerare înainte de a adopta o pisică. Documentarea este estențială. ...citeste mai mult


Alegerea hranei pisicii tale

Hrana pisicii dictează starea ei de sănătate. Află cum să alegi hrana potrivită pentru ca pisica ta să se dezvolte normal și sănătos. ...citeste mai mult