Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Cât și cum hrănim o pisică adultă?

Mancarea unei pisici adulte trebui să aibă calitate destul de ridicată pentru a-i putea oferi energia de care are nevoie și pentru a putea menține și regenera țesuturile acesteia. Cantitatea de mâncare pe care i-o oferi pisicii tale ar trebui să fie calculată în functie de greutatea ei și de energia pe care aceasta o consumă într-o zi. Unele pisici sunt mai active decât altele, ceea ce joacă un rol foarte important in cantitatea de proteine de care o pisică adultă are nevoie.

În acest articol vom vorbi despre câțiva factori de care trebuie să ții cont când decizi cantitatea și calitatea hranei pentru pisica ta.

Pisica activă/pisică leneșă. Nivelurile de activitate ale pisicilor variază în limite foarte largi. O pisică cu un nivel „normal” de activitate ar trebui să primească suficientă mâncare încât să aibă energia suficientă întreținerii acelor activități. O pisica leneșă, a cărei principală activitate este dormitul în casă, are nevoie de aproximativ 10% mai puțină mâncare decât o pisică cu nivel mediu de activitate. Iar un pui de pisică, care este extrem de activ pe tot timplul zilei, are nevoide de cu 20-40% mai multă mâncare de calitate.

Apă proaspătă. Accesul la apă proaspătă este extreme de important pentru sănătatea unei pisici adulte. Așadar, în cazul în care medicul veterinar nu ți-a dat nici o indicație în această privință, este preferabil să schimbi apa din vasul cu apă al pisicii zilnic. O altă metodă folosită de foarte multă lume este punerea dopului la chiuveta din baie si lăsarea unei cantități mici de apă acolo pe parcursul zilei. Astfel pisica ta adultă va avea mereu acces la apă proaspătă.

Pisicile sunt carnivore. Toate pisicile adulte au nevoie de taurină și de aminoacizi, aceștia fiind foarte importanți pentru sănătatea inimii, funcțiilor olfactive și reproducătoare. Deși alte animale pot transforma aminoacizii în taurină în timpul metabolismului, pisica nu este unul dintre aceste animale. Taurina se găsește numai în proteinele animale, de aceea toate pisicile adulte au nevoi de o dietă bazată pe caarne pentru a atinge cerințele nutriționale ale organismelor lor.

Temperatura mâncării. La fel ca și oamenii, pisica adultă este foarte sensibilă la temperature mâncării. Atât mâncarea fierbinte cât și cea foarte rece duce la creșterea cantității de energie de care pisica ta are nevoie pentru a se hrăni. Așadar este foarte important ca mâncarea pisicii să fie la temperatura camerei, poate puțin călduță. Însă evită mâncarea fierbinte sau foarte rece.

Pisicile bolnave. În cazul în care pisica ta adultă a fost bolnavă, sau a suferit o operație din diferite motive, aceasta va avea nevoie de o cantitate suplimentară de hrană pentru a se vindeca sau pentru a se lupta cu infecțiile. Așadar este important să modifici dieta pisicii, în cazul în care aceasta are probleme de sănătate.

Menținerea greutății. În cazul în care pisica ta este vedetă și participă la diferite concursuri sau spectacole, consumul de energie crește cu 20%. Așadar este foarte important să hrănești pisica corespunzător cu activitățile ei. În cazul în care primește mai puțină hrană decât are nevoie, blana ei poate fi afectată. După concursuri, sau spectacole, revino la dieta inițială.

Modele de hrănire a pisicii tale. Specialiștii recomandă 2 mese pe zi la interval de 8 ore pentru o pisică adultă. Însă există persoane a căror program nu le permite să respecte acest model de dietă. Există însă și alte modele de hrănire a unei pisici adulte, pentru ca atât tu cât și pisica ta sa fiți mulțumiți.

  • Controlul cantității – presupune măsurarea cantității de mâncare pe care i-o oferi pisicii tale la o masă și deci controlul cantității de mâncare pe care aceasta o consumă. Acest regim este folosit de cele mai multe ori pentru pisicile aflate la dietă pentru slăbit. Așadar, îi poți oferi pisicii tale o cantitate fixă de hrană divizată în câte mese dorești.
  • Mâncare la discreție – presupune acesul pisicii tale la mâncare la orice oră din zi și din noapte, cât de des dorește, cât de mult dorește. Această metodă este folosită mai ales pentru pisicile mame și este mai ușor de îndeplinit dacă îți hrănești pisica cu mâncare uscată (care nu se deteriorează dacă este lăsată afară). Aplicarea acestei metode poate rezulta în creșterea în greutate a pisicii tale.
  • Mâncare la oră fixă – presupune punerea la dispoziția pisicii tale a unei cantități însemnate de mâncare și îngăduirea acesteia să mânânce pentru o anumită perioadă de timp specifică. Spre exemplu îi oferi piscii un vas plin cu mâncare și o lași să mănânce 15 minute. După cele 15 minute, iei vasul cu mânare indiferent de câtă hrană a apucat să mănânce. 

2 mese pe zi. Dieta unei pisici ar trebui stabilită în urma unei discuții unei cu medicul veterinar. Însă regula de bază este că o pisică adultă trebuie hrănită de două ori în cursul unei zile. Pentru a ști cantitatea de mâncare pe care să i-o dai pisicii la o masă împarte cantitatea de mâncare stabilită pentru o zi în 2 mese pe care le vei da la 8 ore distanță. Este posibil să trebuiască să ajustezi aceste cantități până descoperi cantitatea ideală pentru pisica ta.

Cu sau fără lapte? Laptele nu trebuie oferit pisicii tale ca un desert sau ca înlocuitor pentru apă. Pisicile nu au în organism cantități inseminate de lactază care să ajute la descompunerea lactozei din lapte. În aceste condiții hrănirea pisicii cu lapte sau cu produse lactate poate rezulta în deshidratarea acestora sau le poate cauza vomă.

Atenție la gustări. Tuturor ne place să ne alintăm pisica cu anumite gustări care îi plac. Însă aceste gustări trebuie date cu moderație și nu trebuie să reprezinte mai mult de 5 % din hrana totală pe care pisica ta o primește într-o zi.

 




Din aceeasi categorie:

Sănătatea pisicii adulte

Ai o pisică adultă și ești ingrijorat în privința sănătății ei? Citește despre simptomele și tratamentul celor mai comune probleme de sănătate ale pisicilor adulte. ...citeste mai mult


Tipuri de perii pentru îngrijirea pisicii

A început perioada năpârlirii și e plin de blană în jurul tău? Iată care sunt tipurile de perii de care ai nevoie pentru pisica ta. ...citeste mai mult


5 sfaturi pentru ingrijirea pisicii adulte

Pisica ta are nevoie de ingrijire zilnica pentru a se dezvolta sanatos. Afla aici 5 sfaturi pentru ingrijirea si intretinerea pisicilor adulte. ...citeste mai mult