Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Sănătatea pisicii adulte

Cu cât înaintează în varstă pisicile sunt tot mai vulnerabile în fața apariției unor boli precum cele dentare, căderea părului, orbirea sau chiar probleme psihice. În acesta articol vom vorbi despre simptomele și modul de tratare a acestor boli.

Boli dentare

Deși pot fi foarte ușor prevenite, bolile dentare și paradentare sunt unele dintre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite la pisicilie adulte.  Bolile dentare nu numai că pot face ravagii în gura unei pisici adulte, însă ele pot cauza și infecții, care sunt mai apoi răspândite în tot organismul, cauzând probleme grave rinichilor sau inimii pisicii tale. Cea mai întâlnită boală dentară la pisici este acumularea de tartru, care cauzeaza iritarea gingiilor, gingivita și carii la baza dinților.

Simptome: printre cele mai comune simptome, care indică exitența unor probleme ale dentiției pisicii tale se numără: gingii umflate și roșii, scăderea poftei de mâncare datorită durerii, schimbarea modului în care pisica ta mănâncă (mestecatul pe o parte, înghițitul fără mestecare), respirație urât mirositoare, carii la baza dinților, gingii retrase, salivare, umflarea feței.

Prevenire și tratament. Printre metodele cele mai simple de a preveni și trata bolile dentare ale pisicii tale se numără:

  • Periajul regulat al dinților. În mod ideal, dinții pisicii tale trebuie periați zilnic, fie cu o bucățică de pansament pusă pe degetul tău, fie cu o perie de dinți specială pentru pisici, folosind o pastă de dinți deasemenea special creată pentru pisici. Nu folosi pastă de dinți normală, deoarece aceasta va afecta stomacul pisicii tale, dacă este înghițită.
  • Mâncare pentru îndepărtarea tartrului. Atât în farmaciile veterinare cât și în pet-shopuri există mâncare pentru pisici cu o consitență specială care ajută la îndepărtarea tartrului de pe dinții acesteia.
  • Curățarea anuală a dinților. Această procedură necesită de cele mai multe ori anestezierea pisicii tale, însă este foarte importantă pentru sănătatea dinților ei. 
  • Extracție dentară. Odată cu apariția cariilor, extracția dinților afectați este tratamentul cel mai indicat, întrucât va determina încetarea durerii. Extracția se realizează deasemenea cu anestezie

Boli ale urechilor

Există numeroase afecțiuni ale urechilor cu care se poate confrunta o pisică. Pisicile adulte se confruntă adesea cu pierderea auzului din diferite motive. O pisică surdă va fi speriată, stresată și/sau agresivă și presupune un efort constant pentru îngrijire. Acarienii prezenți în urechile pisicii tale, precum și dopurile de ceară sunt principalii factori cauzatori ai pierderii auzului. De aceea este foarte important să acorzi o atenție specială curățării și îngrijirii urechilor pisicii tale adulte.

Simptome. Printre simptomele care indică că pisica ta are probleme cu auzul se numără: lipsa răspunsului atunci când este strigată, pisica ta se sperie ușor, mieunat foarte lung și intens, semne de amețeală și dezorientare, prezența puroiului sau a altor scurgeri din urechi, miros neplăcut al urechilor, zone roșii solzoase la baza urechii. Agitarea capului și sfâșierea urechilor cu unghiile sunt indicatori ai prezenței acarienilor.

Prevenire și tratament.

  • Examinare și curățare regulată
  • Verificarea săptămânală a urechilor pisicii tale, pentru observarea prezenței acarienilor sau a mizeriei în urechi.
  • Vizita la medicul veterniar în cazul prezenței simptomelor descrise mai sus
  • Păstrarea pisicilor albe la adăpost față de soare.

Senilitate sau dezorientare

Pisicile adulte ajunse la bătrânețe pot arăta semne de senilitate sau pot suferi de Alzeheimer.

Simptomele variază, însă printre ele se numără neliniște, rătăcire fără o țintă anume, și nerecunoașterea stăpânului. Pisicile suferinde de aceaste boli, prezintă și depresie și vor înceta să mai toarcă sau să folosească cutia cu nisip. Aceste simptome pot fi prezente sau pot lipsi de la o zi la alta, depinzând de zilele bune și zilele mai puțin bune ale pisicii tale.

Tratamentul cel mai indicat presupune selegilina și picături homeopatice, însoțite de îmbrațișări și mângâieri pline de iubire și atenție.

Pierderea vederii sau orbirea

Datorită simțurilor foarte bine dezvoltate ale pisicilor, deseori este foarte greu să îți dai seama dacă vederea pisicii tale este afectată odată cu înaintarea în vârstă.

Simptome. Primul semn al pierderii vederii pisicii tale este ciocnirea acesteia cu mobilierul din casă. Orbirea spontană la pisici este adeasea cauzată de hipertensiune și de diabet sau insuficiență renală.

Tratament. Orbirea bruscă este o condiție foarte serioasă a sănătății pisicii tale, și de aceea este recomndat să consulți un medic veterinar imediat cum observi simptome ale prezenței acestei probleme de sănătate.




Din aceeasi categorie:

Boli specifice pisicilor adulte

Pisicile adulte sunt mai predispuse la apariția bolilor. Află care sunt bolile specifice pisicilor adulte și cum pot fi ele tratate. ...citeste mai mult


5 motive să adopți o pisică adultă

Vrei să adopți o pisică, însă ai unele nelămuriri în privința vârstei? 5 motive pentru care să adopți o pisică adultă în defavoarea unui pui. ...citeste mai mult


5 sfaturi pentru ingrijirea pisicii adulte

Pisica ta are nevoie de ingrijire zilnica pentru a se dezvolta sanatos. Afla aici 5 sfaturi pentru ingrijirea si intretinerea pisicilor adulte. ...citeste mai mult