Vezi toate anunturile de adoptii pisici.
Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult
Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult
Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult
De ce miaună pisica? Motivele se schimbă pe măsură ce felina ta se maturizează, trecând de la pisoiul drăgălaș care te distrează la pisica/motanul de care te impiedici prin casă. Pisoii miaună pentru a-și atenționa mama că le este foame sau frig, sau pentru că sunt speriați. Pe măsură ce felinele cresc, acestea vor folosi diferite metode vocale (mieunat, mârâit, sâsâit, hârâit) pentru a transmite diverse mesaje, atât de la o pisica la alta, cât și de la ele către stăpâni.
Cât de mult miaună pisica variază de la o rasă la alta, sau chiar de la o pisică la alta. Rasele orientale, în special pisica Siameză, sunt cunoscute ca rase foarte comunicative, mai ales prin mieunat. Astfel, dacă îți dorești liniște în jurul tău, nu adopta o pisică orientală.
Unor pisici pur și simplu le place să-și audă vocea, în timp ce altor pisici le place să poarte o conversație cu stăpânul lor. Însă, dacă pisica ta miaună excesiv până la punctul la care te deranjează, e timpul să identifici cauza. Odată ce știi cauza, vei putea găsi și o modalitate de oprire a mieunatului.
Pentru a putea identifica metoda prin care să faci pisica să nu mai miaune trebuie mai întâi să idenfici cauza mieunatului. Un lucru este cert, daca vocalizarea începe sau se oprește brusc e timpul să te adresezi medicului veterinar.
Pisicilor le place foarte mult monotonia și respectarea unor obiceiuri deja create. Astfel, daca ea învată că atunci când miaună va fi luată în brațe, sau va primi mâncare, atunci va continua să miaune de fiecare dată. Dacă însă observă că lucrurile pe care și le dorește sunt obținute când este cuminte, va renunța ușor ușor la miunat. Pentru ea, orice tip de atenție, chiar și faptul că încerci să o fugărești când miaună, este mai bună decât ignorarea. Deasemenea, dacă ea continuă să miaune sperând să obțină ce-și dorește și tu cedezi după o perioadă de timp, doar pentru a o face să tacă, pisica va învăța să fie perseverentă, pentru că astfel își atinge scopul.
Astfel, soluția este puțină “dragoste dură”. Ignoră mieunatul, indifent de volumul lui, tonalitate și mila pe care ți-o insipră ochii pisicii. Nu te uita la ea, nu vorbi cu ea, nu o atinge, nu te enerva, nu țipa, nu încerca să o izgonești. Pur și simplu ignoră mieunatul ei. Vâzând că nu obține ce își dorește, pisica ta va încerca să te facă să cedezi. Va mieuna tot mai tare și va fi chiar și puțin mai agresivă. Dacă ajungi la acest punct și nu cedezi, ești foarte aproape de victorie. Într-un final va ceda și se va opri din mieunat. După ce observi comportamentul liniștit din parte feline tale, e momentul să o răsfeți.
E timpul pentru o nouă rutină pentru pisica ta, una care nu are la bază mieunatul ei. Hrănirea va fi la programul ales de tine, nu când te anunță ea că îi este foame. Pentru un mic răsfăț poți să-i iei o jucărie care oferă gutări pe măsură ce te joci cu ea. Dacă are voie să meargă și afară, instalează o trapă în ușa de la intrare și învaț-o cum să o folosească. Dacă mai miaună fără motiv, izoleaz-o într-o cameră unde nu primește nici un fel de atenție. Astfel ea va învăța că mieunatul îi aduce izolare.
Nu ignora mieunatul decât dacă ești sigur că felina ta nu are nici o problemă de sănătate sau de logistică. De cele mai multe ori pisicile miaună cu un motiv: fie nu au apă curată, fie nu e curațată litiera, fie o doare ceva, fie o stresează ceva. Fii sigur că mieunatul e determinat de ceva nesemnificativ înainte să-l ignori.
Nu pedepsi pisica pentru că miaună. Dacă o lovești, dacă țipi la ea, dacă o repezi nu vei reuși niciodată să o faci să nu mai miaune. Dimpotrivă, vei reuși să îndepărtezi pisica și să o faci să se teamă de tine.
Nu ceda. Dacă pisica observă că primește ceea ce cere doar pentru că miaună, va mieuna mereu, mai mult și mai tare. Astfel, dacă vrei să o dezveți de acest obicei, înnarmează-te cu răbdare pentru că va fi foarte rău înainte să fie bine.
Pisica ta suferă de alergii? Iată răspunsul la cele mai întâlnite întrebări despre alergiile pisicilor! ...citeste mai mult
Respirația pisicii tale este urât mirositoare și nu știi care e cauza? Citește aici totul despre halena felină. ...citeste mai mult
Contipația este o condiție medicală gravă pentru pisica ta. Află care sunt simptomele si cum poate fi tratată. ...citeste mai mult